01-03-2026, 08:05
(28-02-2026, 11:26)fire_caves napisał(a): Pytanie do ekspertów. Chciałbym poprawić nagłośnienie do tv. Z uwagi na ograniczony budżet, niewielkie rozmiary pomieszczenia i asymetryczne ustawienie sofy AI podpowiada soundbar Samsunga z linii 930 lub 990. Czy to ma sens czy wiedzielibyście tu coś innego? (Oczywiście stawianie subwoofera przy grzejniki nie jest zbyt mądre).
Ja obecnie mam kompaktowo rozmieszczone kino wydaje mi się, że na jeszcze mniejszej przestrzeni. Wymiary mojego pokoju to 2.4m x 4,4m i TV 55" jest postawiony przy brzegu pokoju na dłuższej ścianie jak u Ciebie. Moduł RTV u mnie to 3 osobne szafeczki zsunięte do siebie grzbietami. Gdybym potrzebował ściaśnić to jeszcze bardziej to zamiast 3-ech szafeczek mógłbym dać 2. Głośniki Jamo z serii S809, dosyć wąskie. Przy węższej szafce RTV mógłbym je delikatnie "schować" za TV żeby zaoszczędzić jeszcze więcej miejsca. Głośniki tylne stoją na półkach co mają wysokość 1m. To, że są blisko głowy to nie przeszkadza bo amplituner i tak robi kalibracje i dostosowuje głośność i opóźnienie każdego głośnika. Ja amplituner nabyłem ok 9 lat temu. Jest to Denon x1300w i kosztował mnie 1200 zł jako używany. Do tej pory działa i ma wsparcie dla HDR10, Dolby Vision, Dolby Atmos, DTS:X czyli wszystko co potrzebowałem. Zdjęcia z mojego tematu mają już kilka lat, ale dalej mam to tak ustawione. Na Twoim miejscu spróbowałbym pójść mimo wszystko w zestaw kina domowego.
https://forum.filmozercy.com/watek-djgromo-kolekcja-4k-seriale?pid=52271#pid52271
LG OLED 55 C6, Sony X700, Denon X1300W, Jamo S809, S81, S801, S8 ATM, S803, Xbox Series X, Playstation 5