(08-03-2026, 17:25)Essewissa napisał(a): W jednym z kanałów, które zalinkowałeś jako wzór wiedzy jest porównanie Bonda
https://youtu.be/jBifmiIf1_k?is=6dia62oTrDpLYdlF
Min 1.48 , widać jak w 4K znikają szczegóły z twarzy Bonda. Plus widzę znowu ten ciepły filtr. Tobie się to podoba, twórcy kanału też, mnie nie.
Czy ten ciepły filtr jest teraz z Tobą w pokoju?

Ponadto GoldenEye na BD jest tak potwornie przefiltrowany, że nie mam pojęcia jak można go preferować od remastera 4K z Kaleidescape. Jednocześnie pamiętam, że narzekałeś na obraz w LOTR:
(21-02-2026, 15:36)Essewissa napisał(a): Obejrzałem LOTR w 4K i w blu ray po remasterze. 4K jest beznadziejne, wylizany obraz, woskowe twarze, po co oni w ogóle to robil, bez sensu
I teraz już nic z tego nie rozumiem

(08-03-2026, 17:25)Essewissa napisał(a): Czy odpowiada mi ciepła kolorystyka w obecnie produkowanych filmach? Tak.
Czy chce oglądać starsze filmy ze ze zmienioną, ciepłą kolorystyką jak w Arrow, czy Criteruon? Nie.
Czyli wykluczasz, że to wcześniejsze wydania BD mogły mieć zmienioną kolorystykę, a to nowsze jest bliższe wizji twórców?
Spójrzmy na wcześniej poruszane Cinema Paradiso. Wydanie z 2013 roku - akurat mam je na półce. W książeczce jest dokładnie napisane kto za co odpowiada, nie widzę tam nikogo z twórców filmu. "Film Restoration Supervisor" - James White. Teraz spójrzmy na wydanie 2020 - "New 4K restoration of the theatrical version from the original camera negative, supervised by Giuseppe Tornatore. Kojarzysz gościa? Reżyser Cinema Paradiso.
No Country for Old Men - wydanie 2024. New 4K digital master, supervised and approved by director of photography Roger Deakins - na pewno kojarzysz typa, autor zdjęć do tegoż filmu, człowiek legenda. Możesz zapytać na jego forum czy miał cokolwiek wspólnego ze starszymi transferami. Bardzo wątpię.
Kojarzysz żółtego Big Lebowskiego na UHD? Na stronie Rogera Deakinsa możesz się dowiedzieć, że to właśnie ta wersja jest bliższa jego wizji, a nie wcześniejsza.
Powyższe tak pod rozwagę...