(02-07-2026, 17:34)Altair napisał(a): Może to przejściowe.
Nic, co wprowadzają rządy nie jest przejściowe. Przejściowe miały być dodatkowe kontrole i trzepanie każdego jak terrorystę po 9/11 i cyk, minęło ćwierć wieku, islamiści rządzą się w cywilizowanym świecie, jakby byli w domu, a ty dalej nie możesz włożyć do bagażu pasty do zębów. Bo tak i wuj.
(02-07-2026, 18:36)Piotrek P napisał(a): ale jakim cudem miałeś przy zamówieniach z Amazona US tax to be collected ustawiony na zero i tak niskie opłaty za wysyłkę to nie mam pojęcia.
Przejrzałem właśnie na szybko wszystkie swoje zamówienia od 2023 roku (fakt, nie było ich za wiele) i wszystkie miały naliczony 23% podatek, a koszt wysyłki przy zamówieniach zawierających od 2 do 4 pozycji wahał się od 15$ do prawie 20$.
Kupuję na amazonie od prawie 20 lat
To, co wkleiłem jest akurat dokładnie sprzed dekady, a opłaty, o których piszesz - a które też przeklinam każdego dnia i wraz z nimi wszystkie Ursule von Niedoyebanen tego świata - weszły w życie jakoś z początkiem lat 20 i całego tego pierdolnika, który nam wtedy zgotowano. I który też miał być przejściowy.Mógłbym tu wkleić jeszcze piękne historie z kanadyjskiego oddziału, ale nie chcę, żebyś miał potem koszmary nocne

(02-07-2026, 19:41)Krajowa Administracja Skarbowa Wrote: napisał(a): Ważne – cła nie płaci konsument.
Za wszystko płaci konsument, plebs - o to w tym właśnie chodzi. Nie bez kozery, a bez powodu nagle wzrosły opłaty za śmieci, choć całe segregowanie przerzucono na jednostki, mimo iż to państwo powinno się tym zająć. I nie bez kozery teraz połowa społeczeństwa lata z wywieszonym językiem do butelkomatów, marnując czas, energię i pieniądze tylko po to, żeby te automaty zrobiły to, co i tak robiliśmy w domu. I tak nas ruchają, w każdym aspekcie, małymi kroczkami. Osobiście czekam na podatek od oddychania (oczywiście będzie on dotyczył tylko białego człowieka, a nie małpy, które przyjeżdżają żyć za darmo i jeszcze dostają socjal).