2 godzin(y) temu
Generalnie streaming/vod i nośniki mają identyko kolory - chyba, że w grę wchodzą różne mastery pomiędzy krajami lub ktoś coś namodzi z przestrzenią kolorów, itd. w którymś przypadku. Czasami się zdarza... Ale dla pewności zweryfikowałem jak to się ma konkretnie z Nightcrawlerem i to co podaje HDR_Dissector na swoim kanale jest pod względem kolorów identyczne w stosunku do nośnikowego amerykańskiego UHD-BD. Metadane DV L1 i L8 też są te same, nie licząc różnych plansz początkowych.
Więc u mnie jest na odwrót - zielony, czerwony, pomarańczowy, itd. jest bardziej nasycony na BD
I tak jak piszę, wszystko w obrębie tego samego trybu w telewizorze (w osobnych trybach SDR i HDR zresztą podobnie), więc optymalna opcja wykluczająca scenariusz, że jeden tryb może być inaczej skalibrowany od drugiego i przez to dawać jakieś przekłamania w kierunku postrzegania kolorów.
Dla 1000% pewności jeszcze sprawdziłem czy L8 lub FEL vs BL nie robi tutaj różnicy w nasyceniu kolorów i jednak też nie.
Za jakiś czas moje porównania SDR i HDR wylądują w temacie screenshotowym.
( 4 godzin(y) temu)HAL 9000 napisał(a): Na płycie u mnie, jeżeli są różnice w kolorach, to raczej większe nasycenie ma UHD
Więc u mnie jest na odwrót - zielony, czerwony, pomarańczowy, itd. jest bardziej nasycony na BD

I tak jak piszę, wszystko w obrębie tego samego trybu w telewizorze (w osobnych trybach SDR i HDR zresztą podobnie), więc optymalna opcja wykluczająca scenariusz, że jeden tryb może być inaczej skalibrowany od drugiego i przez to dawać jakieś przekłamania w kierunku postrzegania kolorów.
Dla 1000% pewności jeszcze sprawdziłem czy L8 lub FEL vs BL nie robi tutaj różnicy w nasyceniu kolorów i jednak też nie.
Za jakiś czas moje porównania SDR i HDR wylądują w temacie screenshotowym.