Z promocji w Media 20zł i Empiku 25zł. Ptaki to pierwszy film jaki upgrejduje w kolekcji z DVD. To za sprawą tego że wydanie dvd ma przycięty obraz 4x3, nie ma lektora i tłumaczenia dodatków. Tutaj jest wszytko plus kilka dodatkowych dokumentów. Za taką cenę, wydanie idealne. Dvd zostawie bo jest to ten ciekawy przypadek kiedy na dvd widać więcej u góry i na dole. Avatara nie miałem w planach wogóle dołączać do kolekcji. Nie jestem fanem tej bajki, ale za taką cenę, z kronikarskiego obowiązku w końcu trafił, pokaże kiedyś dzieciom.
Film który obejrzałem największą ilość razy w życiu to z pewnością Star Warsy. Niestety Auta powoli chyba zajmą jego miejsce. Z moimi maluchami możemy je oglądać na okrągło. W końcu zdecydowałem się na zakup na BD. Bajką jest skrojona idealnie. Nie ma przemocy, bohaterowie sympatyczni i dobra przygoda. Nie dziwi ogromna machina komercyjna w sklepach, całe działy zabawek, słodyczy, gadgetów, ubrań itd. W zasadzie wszytko co się da wymyśleć do kupienia istnieje w wersji z Carsami. Tak, Auta będą tym dla nowego pokolenia czym dla nas było...Kapitan Tsubasa?, Pokemony?
Wszystkie filmy po ok 20zł, MM i Real.
2 snappery. Nieznośna lekkośc bytu, zdziwiłem się że był jako snapper. Polując na wydanie dwudyskowe trafiłem na niego przypadkiem i od razy wciągnąłem.
Siła Magnum to ostatni film w snepperze z serii o Brudnym Harrym który mi brakowało. Kolekcja pełna choć Brudny Harry występuje też z okładką do brązowego kompletu.
Otchłań. Znalezione za kilka złotych na Allegro. Podmiana jednopłytówki na dwupłytowe. Zależało mi na dodatkach, bo wydaniem nieanamorficznym "cieszyłem" się już już od dawna. Dodatki trzymają poziom, jest trochę tego w tym godziny film dokumentalny, dodatkowo fajne animowane menu.
Dwupak od Gutka. Zależało mi na Wierności Żuławskiego, trafiło się fajne wydanie z 2 książeczkami.
W MM rzucili po 15zł Kieślowskie więc dokupiłem co mi brakowało.
Brakuje tylko 2 wczesnych filmów z serii Grube Ryby
Wojciech Has. Wydano jakieś wznowienie tych filmów bo od lat były trudno dostępne. Jak ktoś ceni Polską klasykę to brać, bo wkrótce mogą być unikatami.
I całość wydawnictw Hasa. Oczywiście brakuje wielu ważnych jego filmów i pewnie nie zostaną wydane w Polsce, pozostaje kupować za granicą gdzie wydano całą filmografie ;]
Louis de Funès. Wielki sentyment z dzieciństwa. Box prezent od kolegi. Aż się zdziwiłem jak trudno dostępny. Chodzi na Allegro od 250zł.
Boccacio 70 Felliniego. Tu się zawiodłem bo film powinien składać się z 4 nowel a na płycie sa tylko 3! Nawet na okładce jest opis 4. Do tego obraz nieanamorficzny. No nic, na szczęście obejrzałem nowele Felliniego i tak wprawiło mnie w dobry humor. Goldeneye, jeden z ulubionych Bondów
Biedronka po 10zł. Filmów Ferrery wogóle nie znam, coś czytałem że warto.
Również w Biedronce dokupiłem ostatniego barującego Kubusia. Zaraz po Autach ulubione bajki moich maluchów. "Przygody Kubusia Puchatka" z 1977 którego nie miałem to zbiór klasycznych krótkich metraży z których kilka było nominowanych do Oscara a jeden go otrzymał. Warto się zapoznać bo cała późniejsza filmowgrafia czerpie z pomysłów fabularnych i formalnych zebranych właśnie w tym wydawnictwie
Na koniec kilka dvd z ciekawymi tytułami. Mam duże oczekiwani co do Wściekłych pięści węża. Myślę że się nie zawiodę ;D Mystery train jest dostępny chyba tylko w boxie Jarmusha, ktoś sprzedawał rozkompletowany i tak uzupełniłem jego filmografię. Wszytko o Ewie prezent od kolegi z Forum, Polskie napisy. Dzięki mk1976