03-02-2016, 17:09
Ja też się włączę do dyskusji. Jestem zwolennikiem legalnej kultury, ale jednocześnie interesuje mnie fizyczny nośnik. Za cyfrowe kopie bądź vod nie byłbym skory zapłacić, ale też nie miałbym potrzeby oglądania pirata. Kiedyś w czasach świetności wypożyczalni byłem stałym bywalcem, potem zapragnąłem mieć taką prywatną wideotekę w domu i wtedy zaczęła się moja pasja kolekcjonowania. Odnosząc się do mentalności większości społeczeństwa, to uważam, że piractwo nigdy się nie skończy. Własność intelektualna nie jest namacalna. Ludzie nie lubią płacić za coś czego nie mogą dotknąć, postawić na półce. Często przeszukując informacje o filmach np. na filmweb.pl natrafiam na komentarze typu "Gdzie mogę ściągnąć ten film?" albo "Sciągnąłem ten film, ale nigdzie nie mogę znaleźć napisów do niego. Proszę o pomoc.". Zazwyczaj w odpowiedzi na taki komentarz nie ma krytyki piractwa, wręcz przeciwnie ktoś wrzuci linka do portalu, na którym można ściągnąć dany film ewentualnie obejrzeć. Czasami łapię się za głowę, jak czytam takie wpisy, bo więm np., że ten film jest bez problemu dostępny na BD ewentualnie DVD z polską wersją językową. Jeszcze nie trafiłem na komentarz, w którym by ktoś napisał, że można ten film kupić legalnie na tej czy tej stronie.