Właśnie skończyłem oglądać. W sumie dodanych scen nie ma tak dużo, ale są za to dość konkretne. Zauważyłem tylko rozbudowanie prologu o wątek Thraina, dwie dodatkowe sceny z Beornem, rozbudowane Mirkwood i motyw z zaśnięciem Bombura, dodatkowe sceny z władcą Esgaroth i jego przydupasem, oraz dodanie Thraina w Dol Guldur*. Wszystkie zmiany poza rozbudowaniem Esgaroth (najsłabszy wątek w filmie) na plus.
Od jutra startuję z dodatkami
Ale już gdzieś czytałem tłumaczenie Jacksona co do końcowej sceny akcji (co było rzeczą dość oczywistą), której by w ogóle nie nakręcono, gdyby utrzymała się koncepcja dwóch filmów. W ogóle zakończenie pierwszego filmu po spływie beczkami dzieliło by całość na dwie spójne, a odmienne od siebie części, bo wszystko co się dzieje do tego momentu pasowało by żeby sie znaleźć w jednym filmie z podróżą z jedynki, natomiast wszystko potem (Esgaroth,Erebor itd) tworzyło by zgrabną część drugą. No ale biorąc pod uwagę, że tym sposobem dostajemy więcej, a jacksonowskiego Śródziemia nigdy nie mam dość, jednak cieszę się, że jest trylogia (na półce obok Lotra też lepiej będzie wyglądać niż tylko dwa filmy).
* już wcześniej trafiałem tu i tam na straszny ból dupy o Wilhelm Scream, w momencie gdy Sauron go porywa, ale mi to wcale nie przeszkadzało. Przeszkadzało mi za to "powiedz mojemu synowi, że go kochałem", które mi jakoś nie przystawało do postaci i sytuacji
Możesz podać jakie konkretnie i w których dokładnie segmentach? Oglądam dodatki z żoną, a ona nie zna książki i jak coś to pominąłbym te fragmenty przynajmniej do czasu wizyty w kinie na "Bitwie".
Od jutra startuję z dodatkami
Ale już gdzieś czytałem tłumaczenie Jacksona co do końcowej sceny akcji (co było rzeczą dość oczywistą), której by w ogóle nie nakręcono, gdyby utrzymała się koncepcja dwóch filmów. W ogóle zakończenie pierwszego filmu po spływie beczkami dzieliło by całość na dwie spójne, a odmienne od siebie części, bo wszystko co się dzieje do tego momentu pasowało by żeby sie znaleźć w jednym filmie z podróżą z jedynki, natomiast wszystko potem (Esgaroth,Erebor itd) tworzyło by zgrabną część drugą. No ale biorąc pod uwagę, że tym sposobem dostajemy więcej, a jacksonowskiego Śródziemia nigdy nie mam dość, jednak cieszę się, że jest trylogia (na półce obok Lotra też lepiej będzie wyglądać niż tylko dwa filmy). * już wcześniej trafiałem tu i tam na straszny ból dupy o Wilhelm Scream, w momencie gdy Sauron go porywa, ale mi to wcale nie przeszkadzało. Przeszkadzało mi za to "powiedz mojemu synowi, że go kochałem", które mi jakoś nie przystawało do postaci i sytuacji
Cytat:Mogę powiedzieć, że pod koniec 1 płyty z dodatkami i na początku 2 są spoilery co spotka w 3 części Barda i miasto nad jeziorem.
Możesz podać jakie konkretnie i w których dokładnie segmentach? Oglądam dodatki z żoną, a ona nie zna książki i jak coś to pominąłbym te fragmenty przynajmniej do czasu wizyty w kinie na "Bitwie".