29-01-2018, 01:15
(27-01-2018, 21:07)misfit napisał(a): 4GB spokojnie wystarczy. Również do Windowsa. No chyba, że chcesz w Chrome uruchamiać dziesiątki kart WinkWcale nie trzeba takich znowu dziesiątek kart, ale przy korzystaniu z internetu ram bardzo szybko się zapycha (ja jade na dwie przeglądarki po kilka-kilkanaście kart i 5gb cały czas zapchane) nie licząc programów w tle (np. te w javie sporo ramu pożerają), także 4gb to co najwyżej z myślą o dołożeniu kolejnych 4gb można brać.
(27-01-2018, 17:40)misfit napisał(a): Napęd wziąłbym na Twoim miejscu tzw. "UHD Friendly" np. LG BH16NS55, może kiedyś wpadną Ci w ręce płyty UHD BD i będzie jak znalazł (jest już kilka programów, które potrafią je obsłużyć, m.in. darmowy MakeMKV). Podobna cena co ten podany przez Ciebie Pioneer.Co konkretnie można z UHD zrobić w tym MakeMKV? Bo odtwarzacza UHD na PC chyba ciągle nie ma?
(27-01-2018, 18:15)MarianPaz napisał(a): Skoro jak piszesz ten LG jest "UHD Friendly", to faktycznie warto go nabyć, aczkolwiek raczej nie prędko będę się brał za ten format. HD z Blu-ray na te moment i najbliższe kilka lat mi wystarczy. SmileNajbliższe kilka lat? W zasadzie upowszechnienie się UHD blokują przede wszystkim ceny odtwarzaczy i trochę tylko płyt w Polsce, bo zagranicą te ostatnie są już znacznie tańsze. TV już teraz są tańsze niż w momencie wchodzenia Full HD. W perspektywie kilku lat to i Polskie tytuły powinny się pojawić
Obstawiam Nóż w wodzie jako pierwszy.Wątek obserwuje bo mój stary komp siada i być może rozważę jego upgrade (na razie dysk 3tb dał mi do myślenia
).