Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Komputer do Blu-ray

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Komputer do Blu-ray
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,535
Reputacja: 707

27-01-2018, 17:40
(27-01-2018, 16:26)MarianPaz napisał(a):  Podobnie jak autor tematu będę składał sobie komputer o podobnym przeznaczeniu. Będzie miał on mniej więcej takie parametry:

Procesor Intel Pentium G4600 3.6GHz, 3MB, BOX
Płyta główna Gigabyte GA-B250M-D3H
Zasilacz Corsair CX450M 450W
Pamięć HyperX Savage 2x4GB 2400MHz DDR3 CL11
Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB
Dysk Toshiba P300 Performance 3.5 3TB
Obudowa Zalman Z3
Napęd Pioneer BDR-S09XLT

Całość ~ 2400zł

SSD 120GB i 4GB RAMu w zupełności wystarczy, chociaż nie orientuję się jakie są teraz różnice w cenach między 120/240GB i 4GB/8GB RAM.

Napęd wziąłbym na Twoim miejscu tzw. "UHD Friendly" np. LG BH16NS55, może kiedyś wpadną Ci w ręce płyty UHD BD i będzie jak znalazł (jest już kilka programów, które potrafią je obsłużyć, m.in. darmowy MakeMKV). Podobna cena co ten podany przez Ciebie Pioneer.

Nie myślałeś o jakiejś mniejszej obudowie stricte pod HTPC ? Ten Zalman to olbrzym Smile
Zasilacz wziąłbym pasywny lub pół-pasywny. Zawsze to jeden wiatrak mniej. Osobiście korzystam z picoPSU.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

27-01-2018, 18:15 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 27-01-2018, 18:20 przez MarianPaz.)
120GB SSD jest za mało, bo wystarczy zrzucić sobie BD i zacząć bawić się w remuxa i już masz blisko połowę miejsca zajętego. Co do ramu, to teoretycznie może i 4GB by wystarczyły, ale lepiej mieć od razu więcej niż potem dokupywać.

Skoro jak piszesz ten LG jest "UHD Friendly", to faktycznie warto go nabyć, aczkolwiek raczej nie prędko będę się brał za ten format. HD z Blu-ray na te moment i najbliższe kilka lat mi wystarczy. Smile

Obudowa i jej gabaryty są w gruncie rzeczy bez znaczenia, bo i tak komp stoi przy biurku, a z kolei takie maleństwo trochę dziwnie będzie wyglądać.

Co do zasilacza, to raczej nie będzie on głośniejszy jak mój obecny. Zresztą najprawdopodobniej komp będzie mi bardziej służył do zgrywania filmów z zagranicznych wydań a do odtwarzania użyję playera HD.

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

27-01-2018, 21:07
4GB spokojnie wystarczy. Również do Windowsa. No chyba, że chcesz w Chrome uruchamiać dziesiątki kart Wink
W jakim celu chcesz zrzucać BD na SSD ? Myślałem, że m.in. po to masz ten dysk 3TB. Tutaj i tak ograniczać Cię będzie prędkość zapisu napędu więc czy będziesz zgrywał na SSD czy HDD czas trwania operacji będzie taki sam.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

27-01-2018, 22:09
Od przybytku głowa nie boli. A co do dysku, to zwykle po czasie okazuje się, że przydał by się większy. Dlatego wolę od razu kupić 240gb. Z ramem jest o tyle lepiej, że można sobie dołożyć kolejną kość, więc może faktycznie zacznę od 4gb.

W tym momencie jeszcze nie zmieniam kompa, bo chcę zajechać starego, a i na poważnie przyda mi się dopiero za kilka miesięcy.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

27-01-2018, 23:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2018, 00:00 przez Gieferg.)
Cytat:A Giefergu, jakaś karta tam jest, czy zintegrowane grafiki starczają na BD?

GeForce 440 GT

A miejsca na dysku lepiej mieć dużo. Ja mam na kompie 2x500 GB i bezustannie cierpię na brak miejsca, szczególnie gdy grzebię przy jakichś filmach na BD.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

28-01-2018, 09:31
(27-01-2018, 22:09)MarianPaz napisał(a):  Od przybytku głowa nie boli. A co do dysku, to zwykle po czasie okazuje się, że przydał by się większy. Dlatego wolę od razu kupić 240gb. Z ramem jest o tyle lepiej, że można sobie dołożyć kolejną kość, więc może faktycznie zacznę od 4gb.

Od ponad 3 lat mam SSD 128GB i nie narzekam na brak miejsca, z tym, że na nim mam głównie postawiony system oraz zainstalowane wszystkie potrzebne programy + czasami jakaś gierka się zdarzy (Wiedźmin i te klimaty). Do wszystkiego innego (magazyn danych, pobieranie, zgrywanie dużych wagowo plików) służy mi drugi dysk HDD, zresztą też 3TB Smile

Ma to też swoje plusy, że w ten sposób taki dysk SSD dłużej sobie pożyje zanim stanie się "read only" (dyski SSD mają określoną ilość cykli zapisu), ale skoro producent tego GoodRama daje na ten upatrzony przez Ciebie dysk 5 lat gwarancji, jak mniemam bez limitu zapisanych danych po których gwarancja przestaje obowiązywać, to można w sumie poszaleć i nie zwracać za bardzo uwagi co i ile się na nim zapisuje.

Nolanista - co byś w dzisiejszych czasach nie wybrał to zintegrowany układ graficzny bez problemu łyknie 1080p. Pliki 2160p HEVC zresztą też, przynajmniej jeśli chodzi o Intela i CPU 2016/2017.
Chyba, że chciałbyś się pobawić w madVR co bardziej zaawansowanych algorytmów skalowania i obróbki obrazu, wtedy może być za mało mocy GPU.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

28-01-2018, 16:05
Tak sobie przemyślałem i faktycznie mógłbym zrezygnować z tej dużej obudowy Zalman na rzecz mITX, tym bardziej, że ilość podzespołów będzie niewielka. Wywalę z biurka drukarkę i będę miał pod ręką kompa. Wstępnie myślę o płycie MSI B250I PRO s1151 i obudowie Fractal Design Core 500.

Odpowiedz
Offline adi90a
Użytkownik
Liczba postów: 93
Reputacja: 5

29-01-2018, 01:15
(27-01-2018, 21:07)misfit napisał(a):  4GB spokojnie wystarczy. Również do Windowsa. No chyba, że chcesz w Chrome uruchamiać dziesiątki kart Wink
Wcale nie trzeba takich znowu dziesiątek kart, ale przy korzystaniu z internetu ram bardzo szybko się zapycha (ja jade na dwie przeglądarki po kilka-kilkanaście kart i 5gb cały czas zapchane) nie licząc programów w tle (np. te w javie sporo ramu pożerają), także 4gb to co najwyżej z myślą o dołożeniu kolejnych 4gb można brać.

(27-01-2018, 17:40)misfit napisał(a):  Napęd wziąłbym na Twoim miejscu tzw. "UHD Friendly" np. LG BH16NS55, może kiedyś wpadną Ci w ręce płyty UHD BD i będzie jak znalazł (jest już kilka programów, które potrafią je obsłużyć, m.in. darmowy MakeMKV). Podobna cena co ten podany przez Ciebie Pioneer.
Co konkretnie można z UHD zrobić w tym MakeMKV? Bo odtwarzacza UHD na PC chyba ciągle nie ma?

(27-01-2018, 18:15)MarianPaz napisał(a):  Skoro jak piszesz ten LG jest "UHD Friendly", to faktycznie warto go nabyć, aczkolwiek raczej nie prędko będę się brał za ten format. HD z Blu-ray na te moment i najbliższe kilka lat mi wystarczy. Smile
Najbliższe kilka lat? W zasadzie upowszechnienie się UHD blokują przede wszystkim ceny odtwarzaczy i trochę tylko płyt w Polsce, bo zagranicą te ostatnie są już znacznie tańsze. TV już teraz są tańsze niż w momencie wchodzenia Full HD. W perspektywie kilku lat to i Polskie tytuły powinny się pojawić Wink Obstawiam Nóż w wodzie jako pierwszy.

Wątek obserwuje bo mój stary komp siada i być może rozważę jego upgrade (na razie dysk 3tb dał mi do myślenia Tongue ).

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

29-01-2018, 10:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2018, 10:29 przez misfit.)
(29-01-2018, 01:15)adi90a napisał(a):  Wcale nie trzeba takich znowu dziesiątek kart, ale przy korzystaniu z internetu ram bardzo szybko się zapycha (ja jade na dwie przeglądarki po kilka-kilkanaście kart i 5gb cały czas zapchane) nie licząc programów w tle (np. te w javie sporo ramu pożerają), także 4gb to co najwyżej z myślą o dołożeniu kolejnych 4gb można brać.

Co Ci mogę odpisać... jak ktoś chce to wymyśli taki scenariusz, że i 8GB RAM to będzie mało Wink
U siebie pod Windows 10 Pro w trakcie odtwarzania filmu w MPC-HC i jednocześnie uruchomionym Chrome z 10-cioma kartami mam zużycie pamięci na poziomie 3.4GB. To wszystko przy niezoptymalizowanym OS pod niskie zużycie pamięci, bo mógłbym powyłączać część procesów z których w ogóle nie korzystam, ale nie widzę takiej potrzeby.

(29-01-2018, 01:15)adi90a napisał(a):  Co konkretnie można z UHD zrobić w tym MakeMKV? Bo odtwarzacza UHD na PC chyba ciągle nie ma?

Co można zrobić z MakeMKV ? Można zrobić kopię zapasową płyty, można przerobić do kontenera mkv i dołożyć sobie pl napisy, prawdopodobnie można tez odpalić film prosto z płyty w MPC-HC i to w nim dołożyć sobie napisy bez potrzeby zrzucania zawartości płyty na dysk twardy.
Nie wnikam do czego ktoś chce używać peceta, czy tylko do zrobienia kopii zapasowej, dołożenia pl wersji i oglądania na stacjonarce czy innym odtwarzaczu czy też bezpośrednio na pececie. Jeśli to ostatnie to np. PowerDVD z obsługą płyt UHD Blu-ray jest od blisko roku, z tym, że on ma śmieszne wymagania sprzętowe. Softy odblokowujące płyty UHD rozwiązują ten problem. Dzięki nim też taki film można odpalić na dowolnym playerze z obsługą UHD, np. MPC-HC z rendererem madVR.

Nie orientuje się tylko za bardzo jakie są wymagania co do płyty głównej aby przekazać takiego HDRa za pośrednictwem peceta do wyświetlacza i czy pod względem sterowników wszyscy są na czasie w tej kwestii.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec

29-01-2018, 17:19 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 29-01-2018, 17:19 przez MarianPaz.)
(29-01-2018, 01:15)adi90a napisał(a):  Najbliższe kilka lat? W zasadzie upowszechnienie się UHD blokują przede wszystkim ceny odtwarzaczy i trochę tylko płyt w Polsce, bo zagranicą te ostatnie są już znacznie tańsze.
Za granicą generalnie jest sporo taniej. Problem jest w tym, że w Polsce dalej jesteśmy w erze DVD, co najlepiej widać po proporcjach w sklepach, gazetkach i nowościach wydawniczych. Dla mnie póki co nie ma sensu przejmować się 4k, bo nawet patrząc na to co obecnie zostało wydane w UHD, tylko marginalna część z tego mnie interesuje. Poza tym najzwyczajniej w świecie mnie nie stać.

Zresztą tak jak pisałem w innym temacie, chcę sobie kupić projektor i gdybym zdecydował się na 4k kosztowałoby mnie to sporo więcej. Taki Epson EH-TW9300 to koszt aż 14000.

Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku