10-03-2018, 17:02
(10-03-2018, 15:36)Mefisto napisał(a): Zważywszy na to, że obsada jest międzynarodowa, a oryginalna ścieżka włoska, to obstawiam, że proces był taki sam, jak w niektórych filmach Leone, czyli na planie każdy mówił to, co mógł, a potem w studiu dogrywano nowe głosy.
Możliwe, możliwe... Dorwałem kilkuminutowego sampla Criteriona i pod względem dialogów jest to samo więc Francuzi nic tutaj nie namieszali

Co do AR to tak... w 2.20:1 czasami daje się odczuć, że któryś z boków jest przycięty. Poza tym te Criteriony, itp. mają typowy wygląd starego mastera, z dość wielgachnym wszędobylskim ziarnem (m.in z powodu przeostrzenia obrazu), do tego mającym tendencje do migotania tła obrazu. Tak więc nie daj się nabrać tą oceną na blu-ray.com i celuj w którąś z tych odrestaurowanych wersji.
(10-03-2018, 15:36)Mefisto napisał(a): A skoro masz wydanie francuskie, to rozumiem, że napisy sobie jakoś dograłeś albo co.
Taa, oglądałem z dodanymi polskimi napisami.
Skoro mamy coraz więcej posiadaczy Oppo to dodam, że wydanie francuskie z poziomu menu umożliwia jedynie wybór francuskiego dubbingu bez napisów, bądź oryginalnej włoskiej wersji z francuskimi napisami. Oznacza to tyle, że w Oppo wybierając włoską ścieżkę dźwiękową, polskie napisy będą się nakładały na te oryginalne francuskie, których nie da się wyłączyć. Z tego m.in. powodu wciąż HTPC nie idzie u mnie w odstawkę bo na nim nie ma problemu z wyłączeniem napisów, nawet jeśli z poziomu menu jest to niemożliwe.