23-05-2018, 23:36
(23-05-2018, 21:52)Daras napisał(a): napiszę wprost (po raz kolejny) – oczywiście chodzi mi o Philipsa. Nie będę się mądrzył czy spierał jakich urządzeń może dotyczyć problemOK. Ja nie znam wszystkich Twoich wypowiedzi na ten temat (jestem czynnym uczestnikiem forum od niedawna) więc dlatego zgadywałem, że to Philips. To co pamiętałem z Twoich wypowiedzi to określenie "drogie odtwarzacze".
(23-05-2018, 21:52)Daras napisał(a): Doświadczony serwisant (naprawdę dobry w swoim fachu) stwierdził, że wszystkichAbsolutnie nie kwestionuję jego kompetencji, ale określenie "wszystkie" jest delikatnie mówiąc dość skrajne. Rozsądnie jest wtedy zapytać, czy aby nie ma przesady w jego użyciu.
(23-05-2018, 21:52)Daras napisał(a): Czy Twój BDT500 nadal czyta płyty Universala? Nie warczy? Kiedy ostatnio sprawdzałeś?BDT500 jest mojego Taty, więc muszę zapytać. Ja korzystam z BDT570 od dwóch lat. jakiś miesiąc temu oglądałem "Oblivion" od Universala. Bez problemów. Napęd pracuje odrobinę głośniej przy płytach BD-R i BD-RE. Dla pewności sprawdzę więcej tytułów.
(23-05-2018, 21:52)Daras napisał(a): W innym miejscu Sokal wspomniał o problemach laserów w kontekście odtwarzania płyt Universala (mam nadzieję, że dobrze pamiętam). Kolega powołał się na zagraniczne fora. Poprosiłem go o linki, ale nie odpowiedział. Bardzo byłem ciekawy o jakich markach dyskutowano.Myślę, że sami powinniśmy sobie zgromadzić niezbędne dane. Proponuje aby w wątku "Płyta nie chce się odtworzyć" zrobić jakieś w miarę miarodajne badanie. Ewentualnie można zrobić na tę okoliczność osobny wątek. W poście napisałem co i jak.
niespotykanie spokojny człowiek