(14-10-2018, 14:03)Daras napisał(a): Tak, tak – oczywiście chodziło mi o Dolby Atmos. Zakręciłem się.Dzięki za szczegółową odpowiedź.
Czy „wymarły” DTS Neo X jest kompatybilny z formatem DTS X, a pisząc jeszcze inaczej – czy sprzęt audio / video Neo zdekoduje dźwięk z płyty oferującej ten drugi zapis?
Raczej nie, bo dts x "rozbija" ścieżkę dźwiękową zapisaną na płycie, na poszczególne kanały, a neo x, to jest taki nowocześniejszy dolby surround, który robił z 2 kanałów pseudo dźwięk przestrzenny. Słychać było we wszystkich głośnikach, ale nadal to był 2- kanałowy dźwięk.Musi być odpowiedni dekoder, tak jak do Dolby Atmos.
P.S. Szybciej piszę, niż myślę. Przede wszystkim odtwarzacz musi zdekodować dts x. Amplituner, jeśli nie ma nawet tej opcji, to odtworzy dźwięk, niestety nie jako dts x.
(14-10-2018, 14:41)wolfman napisał(a):(14-10-2018, 14:25)Daras napisał(a): Największe wrażenie zrobiły na mnie dźwięki docierające spoza pleców.To mam nawet i na moich za 500 kupionych w promocji. Niestety filmów takich jak na lekarstwo. Nowsze horrory oferują tego typu atrakcje czasami np Obecność 2 , którą ostatnio oglądałem.
"Egzorcysta", film sprzed 45 lat oferuje takie efekty

Dzięki za szczegółową odpowiedź.