11-03-2019, 15:48
(11-03-2019, 13:57)Daras napisał(a): [ale utworzenie „pustego” pliku z napisami jest banalnie proste. Wyjaśnienie tegoż zajęło mu jakieś kilkadziesiąt sekund. Jeśli nikt nie wpadnie na rozwiązanie (mózgi warto trenować), to za jakiś czas mogę podać „receptę”. Ale czy ona kogokolwiek zainteresuje?
Założę się, że wiem co Ci kolega zasugerował. I uważam, że to nie wystarczy. Programy odtwarzające, zależnie od tego jak zostały zaimplementowane, mogą takiego pliku nie odpalić bo wykryją, że nie zawiera odtwarzalnej ścieżki. Jeśli Twoją złotą receptą jest utworzenie kontenera tylko ze ścieżką napisową, to właśnie może się okazać tak, że odtwarzacz uzna plik za niekompletny lub wadliwy i nie będzie tak sobie po prostu renderował napisów w odpowiednich momentach. Dlatego rozwiązaniem sugerowanym przez Gieferga jest wtopienie napisów w "pustą" ścieżkę wideo. Taka ścieżka nie może być pusta w takim sensie, że zawiera kolor przezroczysty, bo nie jestem sobie nawet w stanie wyobrazić jaki to oznaczałoby kolor projektowany przez projektor. Kolor musiałby być jakiś, np. czarny lub biały. Jeśli biały to rzucanie takiego obrazu na inny obraz już rzucany rozjaśni go, rzucanie czarnego obrazu z napisem - przyciemni. Trzeba by pokombinować z warunkami oświetleniowymi w pomieszczeniu i ustawieniami projektorów. Nie warto moim zdaniem. Kolejna rzecz - wtopienie napisów w ścieżkę wideo wymaga kodowania wideo, nie jest jedynie umieszczeniem ścieżki w kontenerze i wymaga czasu oraz mocy obliczeniowej. Dlatego to za dużo zabawy jak dla mnie.

), to za jakiś czas mogę podać „receptę”. Ale czy ona kogokolwiek zainteresuje?