(12-03-2019, 14:57)sebas napisał(a): Co masz dokładnie na myśli? Każdego napędu, czy tylko konkretego producenta? Czytałem coś o problemach z Pioneer BDR-211UBK w kontekście odtwarzania z wykorzystaniem PowerDVD...
Odtworzyć płytę UHD w PowerDVD możesz za pomocą oficjalnego napędu UHD, ale jeśli chcesz zgrać jej zawartość na dysk twardy potrzebujesz napęd tzw. UHD friendly. Prawie wszystkie tego typu napędy to Asus i LG i AFAIK w każdym przypadku trzeba liczyć się z podmianą firmware napędu na starszą wersję.
Osobiście mam LG BH16NS55 kupowany w styczniu 2018r. i miał on wgrany firmware 1.03 i na nim nie dało się zrobić kopii w MakeMKV czy jakimkolwiek innym programie. W tym celu musiałem zrobić downgrade firmware 1.02 co w tym czasie nie należało do rzeczy prostych ani przyjemnych, ale jako, że z komputerami mam do czynienia od szóstego roku życia (Atari 65XE
) to nie stanowiło to dla mnie problemu.(12-03-2019, 15:24)Daras napisał(a): Tym razem o odpowiedzi proszę także posiadaczy Oppo w kontekście oglądania zwykłych filmów BD. Skoro komp umożliwia dodanie napisów...
Po kiego diabła Wam stacjonarne odtwarzacze? Przeczytałem tu sporo wpisów, sugerujących oglądanie filmów BD z komputera. Czy tak faktycznie tak nie jest prościej?
Prościej - nie.
Taniej - tak.
Można sobie złożyć bezgłośnego kompa (nie licząc oczywiście napędu), co kto lubi. W swoim mam łącznie jeden wentylator (na procesorze), skręcony na minimum i słyszę go dopiero gdy jest totalna cisza w pokoju. Do tego picoPSU o wysokiej sprawności energetycznej, w trakcie odtwarzania filmu pobiera jakieś 25-30W. Po uruchomieniu kompa autostartuje do Kodi zintegrowanego z MPC-HC więc ktoś niezorientowany mógłby nawet się nie skapować, że ma do czynienia z Windowsem.