(09-06-2019, 16:47)Daras napisał(a): 1. Temat „Psów” (1992) pamiętam z forum Kino Polska. Sporo osób wyraziło wówczas zdziwienie widząc jak nieznacznie jakość DVD ustępuje HDTV. Analizowałem rzeczone zrzuty do znudzenia i będąc posiadaczem płyty podtrzymuję rekomendację zakupową (na forum zaglądają kolekcjonerzy nośników fizycznych, w tym filmów DVD).Problem tylko w tym, że tamte porównania dotyczyły DVD i rekonstrukcji wykonywanej przez TVP a konkretnie transferu HD z Telekina, a tu masz porównanie tego z samego źródła pochodzącego od Zebry/KinoRP.
(09-06-2019, 16:47)Daras napisał(a): Pisałem już, że nie jestem w stanie obejrzeć żadnego materiału z HDTV na sporym ekranie projekcyjnym. No, nie! Tuner zapodaje sygnał „wprost”, a ja widzę wszelkie jego wady. Z kolei zawartość DVD odtwarzacz Philips poddaje „perfekcyjnej” obróbce. Przypomnę, że na pokład zainstalowano mu „legendarny” procesor Marvell Qdeo. Zatem siłą rzeczy kadry DVD najczęściej robią na mnie lepsze wrażenie niż filmy z mediów strumieniowych.Nie dostrzegam u siebie żadnych problemów zarówno przy oglądaniu materiałów HDTV jak i tych z VOD. Mało tego, nie spotykam się na innych forach z opiniami podobnymi do Twoich. Jednak to nic nowego ponieważ już na starym forum KP wielokrotnie budziłeś moje zdumienie tak i obecnie nic się w tej kwestii nie zmieniło.
Osobiście nie zamierzam kupować czegoś co zapewnia często gorszą jakość niż to co jest za darmo w internecie (VOD) lub telewizji (ta już nie jest darmo więc niech się czasem na coś przyda). Szkoda tylko, że nasi wydawcy dalej wpychają do oferty wyłącznie kolejne wydania na DVD, podczas gdy Blu-ray ukazuje się od święta. Stronę z polskimi rekonstrukcjami na Blu-ray aktualizuję tak rzadko, że prawie zapominam że funkcjonuje.