09-06-2019, 20:22
(09-06-2019, 16:47)Daras napisał(a): Po raz kolejny do czegoś się przyznam. Jestem analfabetą komputerowym i nigdy w życiu nie zrobiłem ani jednego zrzutu DVD. Bodajże w poczcie prywatnej przechowuję instruktaż Misfita i musi nadejść moment abym z niego skorzystał. Oczywiście pamiętam o wykonaniu fotek z „Faraona” (1965) w kontekście porównania DVD z BD. Pierwszy krok już zrobiłem. Przed chwilą włożyłem jakiś krążek do kompa i uzyskałem pewność, że urządzenie czyta nośnik.Hura! Kiedyś się wezmę za te zrzuty.
Pozostały Ci jeszcze dwa kroki, dasz radę

1. Zainstalować MPC-HC i odpalić w nim płytę i wykonać screeny (kombinacja klawiszy ALT + I) i zapisać je do png.
2. Wrzucić je np. na imagebam.com.
(09-06-2019, 16:47)Daras napisał(a): 3. Dzięki Marianowi pierwszy raz dokonałem analizy zrzutów DVD vs HDTV z „Zabij mnie, glino” (1987). Na marginesie, film oglądałem na jednym z premierowych seansów w Warszawie. Rany, kiedy to było.
Hmm, możecie mnie zlinczować – ja wybieram DVD, i już! Misfit, co sądzisz?
Niby najmniejsza różnica z tych porównań, które zaprezentował Marian, ale trzy screeny to stanowczo za mało aby wyrobić sobie zdanie. Poza tym przy mocno skompresowanym HD istotną różnicę robi to na którą klatkę trafimy - jedna klatka w przód czy w tył i wnioski co do stopnia kompresji mogą już być zupełnie inne. Więc podsumowując - trzeba by to zobaczyć w ruchu.
Nie ma co się jednak czarować, nawet w tak mocno woskowym Misiu widać ewidentnie większą szczegółowość obrazu w HD, w prezencie dostajemy też black crusha od TVP więc można uznać, że w obu przypadkach prezentuje się on fatalnie.
Remedium na tą sporą komprechę z większości kanałów HD może być 4K co pokazało niedawne porównanie Mateusza z Zimnej wojny. Już pal licho rozdzielczość obrazu, ale kompresja z Canal+ 4K w tym wypadku ma się świetnie i jest niemal na poziomie tej Blu-ray'owej - to są lata świetlne w stosunku do tego co nam serwują w HD z satki czy w VOD. Nie pogardziłbym taką jakością polskich klasyków nawet gdyby 99% z nich to miałyby być upscale z 2K w SDR.