04-08-2019, 01:13
(03-08-2019, 15:14)misfit napisał(a):(02-08-2019, 19:07)Daras napisał(a): 1. Konwersja z porządnego 4K do 2K daje wrażenie lepszej wyrazistości. Przywołałem badania dotyczące kin.
Nie licz jednak na to, że coś skończonego w postprodukcji w 2K, przeskalowanego na UHD BD do 4K i następnie przeskalowanego w locie w dół do 1080p da Ci zauważalnie lepszą jakość niż zwykły Blu-ray (tutaj przytyk do Pierwszego człowieka).
Oczywiście! Przecież to ja zmieściłem na forum rezultaty badań dotyczących konwersji w dół, czyli od 4K do 2K (wszelkie inne przypadki zostały przemilczane). O „Pierwszym człowieku” nie wiedziałem, tak jak i nic nie wiem o innych wydaniach UHD. Stąd moje „ostrzeżenie” dotyczące ewentualnych zapytań.

(03-08-2019, 15:14)misfit napisał(a):(02-08-2019, 19:07)Daras napisał(a): 2. Teoretycznie założyliśmy, że mogę uzyskać więcej niż 8 bit jeśli rzutnik FHD obsługuje Deep Color.
W Twoim przypadku daję na to 0,1% szans
A dlaczego akurat w moim przypadku? Darasowe projektory Deep Color są gorszego sortu? A może ja?
Podtrzymuję swoje oczekiwania wyrażone w trzech punktach na poprzedniej stronie. Twoja dójka pokrywa się z moją trójką. Choćby z tego powodu warto zapłacić za rzutnik UHD mniej niż kilka lat tema za FHD.
Będzie dobrze.Kończę rozważania teoretyczne. Do jesieni mam trochę czasu i dopiero wówczas, jeśli już, będę mógł cokolwiek napisać o swoich odczuciach.
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.