07-08-2019, 10:24
(06-08-2019, 23:25)Daras napisał(a): Bez względu na posiadany sprzęt nigdy, i powtórzę, nigdy nie kupię płyty UHD skończonej w postprodukcji na 2K.
Dopiero co miałeś kupować Pierwszego człowieka na UHD. "Co się stanęło ?"

Miałem podobne podejście gdzieś tak do 2014-2015r. ale szybko mi przeszło gdy pierwszy raz naocznie przekonałem się co w praktyce wnosi natywne 4K w stosunku do reszty "udogodnień" na UHD BD, z HDR, szeroką paletą barw i 10/12 bitową głębią koloru na czele. Jeśli chodzi o moje decyzje zakupowe to kompletnie nie interesuje mnie czy coś zostało skończone w 2K czy 4K.
Poza tym to, że coś zostało skończone w 2K nie oznacza, że pod względem szczegółowości obrazu nie będzie różnicy pomiędzy BD i UHD BD, bywa, że różnice są naprawdę spore.
Pamiętaj, że 2K w przypadku filmów z AR ~2.39:1 oznacza rozdzielczość 2048x858, a na BD jest to ~1920x804, czyli tak czy owak odbywa się tutaj najczęściej skalowanie w dół.
Dodajmy do tego, że BD jest ograniczony do 8 bitowej głębi koloru, a na UHD mamy 10-bit (SDR, HDR10, HDR10+) lub 12-bit (DV).
O rozdzielczości koloru już pisałem Ci kilka dni temu - 1920x1080 na UHD vs 960x540 na BD. Jakby nie patrzeć jest to cztery razy więcej pikseli.
Wszystko to wpływa na to, że nawet te filmy skończone w 2K i przeskalowane do 4K po prostu w 99% przypadków prezentują się nieporównywalnie lepiej niż z BD.
Powyższe moje wypociny odnoszą się oczywiście do wrażeń z oglądania filmów z UHD BD na wyświetlaczu UHD HDR bo do tego są one przeznaczone.