(09-08-2019, 10:45)djgromo napisał(a): z PCM nie korzystamJa tak, ale w pierwszych filmach na bd, (no i remastery starych Zatoichi obecnie), między innymi w Helikopter w ogniu
. Ja preferowałem zawsze 5.1 gdyż z tego zestawu najwięcej filmów korzysta. Gdyby dla przykładu filmy przygodowe i horrory masowo korzystały z 7.1 to bym dokupił kolumny. Dlaczego akurat te? Bo najczęściej wykorzystują tylne kolumny, w horrorach to często jest norma. Nie mam na myśli tego, że w innych filmach tylne nie grają wcale, grają, ale nie ma to takiego wydźwięku jaki bym sobie życzył. Dobry zestaw 5.1 to podstawa, niestety jak się sam przekonałem koszty rosną jak chcesz mieć dobry sprzęt. Nie ma to znaczenia jeśli oglądasz stare filmy, bo i remastery potrafią zaskoczyć. (09-08-2019, 13:16)Nfsfan83 napisał(a): "z zagłuszaczem w dodatku zwykle marnej jakości. " ty tak na poważnie???Kolega nie miał na myśli, że głos rysia czytającego z kartki mu się nie podobał, tylko, że od wieków ten sam lektor i jego jakość towarzyszy każdemu wydaniu. Nie po to człowiek wydaje na nowe formaty, by się uwsteczniać z dźwiękiem . Nie wiem jak byłoby z dubbingiem w animacjach 4k, bo tego raczej nie doświadczymy
, ale pewnie też by wciskali to co z dvd