10-08-2019, 15:26
(10-08-2019, 13:58)misfit napisał(a): Heliosa bo jest to praktycznie jedyne kino u mnie w mieście, Atmosa się jeszcze nie dorobili i jedyne czego zazdroszczę to separacja kanałów L C R.W teoretycznie najlepszej sali w łódzkim heliosie, jest niby Dolby Atmos. Powiem szczerze, jakoś specjalnie tego nie odczułem. Wrażenia jak z innych sal, czyli przeciętne. W Cinemacity i Multikinie podobnie. Bardzo rzadko już chodzę do kina, bo zwyczajnie się nie opłaca. Na Gwiezdne Wojny - owszem pójdę. Na inne filmy - sporadycznie. Ostatni seans to była Alita w cinemacity. Obraz niczego sobie, ale nie zapamiętałem ani jednej sceny, która prezentowałaby się jakoś szczególnie pod względem dźwiękowym. Cena dwóch biletów to około 60zł + dojazd. Minimalnie. Za 10zł więcej można już mieć ten film na BD. Wolę nośnik fizyczny. Jak się nie spodoba, zawsze można odsprzedać...
Myślę, że problem jakości dźwięku w kinach jest spowodowany faktem, że teraz jest więcej sal kinowych niż powiedzmy 20 lat temu. W latach 90-tych w Łodzi mieliśmy 4 duże kina sieci helios, i kilka pomniejszych. "Bałtyk" miał najlepsze nagłośnienie. Głośniki od JBL (i to nie jakaś taniocha) i zwykły Dolby Digital. Moim zdaniem, żadna z salek w łódzkich multipleksach jeszcze nie zbliżyła się do tego poziomu. W zdecydowanej większości salek brakuje przede wszystkim selektywności - ściana dźwięku i tyle. Kanały L C R dominują. Jakieś efekty dookólne? Sporadycznie. Przypomina to raczej Dolby Surround Pro-Logic niż prawdziwy 5.1 lub wyżej.
W takim multipleksie jest kilka, kilkanaście salek. Multipleksów może być w mieście kilka. Liczą się koszty. Nie ma sensu inwestować w dobry dźwięk, bo doceni to niewielu. Młodzież, istotny procent widowni, ogląda na codzień seriale/filmy na smartfonie, ewentualnie laptopie. Słuch, jak mówią badania, ma mocno nadwyrężony. Zresztą, teraz ludzie głównie chodzą "do kina", a nie "na film". Musi być przede wszystkim głośno, żeby dialogi przedarły się przez odgłosy zajadania popcornu, naczosów i siorbania coli...
niespotykanie spokojny człowiek