27-01-2020, 23:43
(27-01-2020, 20:50)prodarek napisał(a): No jest jednokanałowajak masz np amplituner do którego trafia dźwięk w niezmienionej postaci to przy posiadanej konfiguracji 5.1 dźwięk będzie w centralnym lun jeśli posiadamy np 2.1 dźwięk będzie w stereo (...)
No, bez jaj.
Oczywiście nadal będziemy mieć mono (rozumiejąc definicję słów audio stereo na serio).(27-01-2020, 20:53)Nfsfan83 napisał(a): (...) Z drugiej strony z Mono można w mig zrobić Stereo
Taaa? W jaki sposób?
Na marginesie. 17 stycznia odbył się pogrzeb Adama Słodowego, bohatera serii „Zrób to sam”. Jego programy oraz publikacje były niedoścignione. Pamiętam jak pan Adam zaproponował zabawę w nadanie „przestrzeni” dźwiękowi mono.
Daras napisał:
Pamiętam czasy mistrza majsterkowania – Adama Słodowego. W tamtych latach ludzi nie było stać na zestawy stereo. Co wymyślił pan Adam? Ano zrobił hermetyczną tubę w kształcie podkowy z dwoma otworami. Na jednym wylocie umieścił głośnik, natomiast druga dziura pozostała wolna. Oba otwory zostały ozdobione tkaniną. Meloman umieszczał głowę pomiędzy dwoma wylotami i słuchał... Słuchał rozkoszując się muzyką pseudo stereo (tak to się nazywało). Pisząc wprost – jedno ucho odbierało sygnał bezpośrednio z głośnika, drugie zaś jego pogłos przepuszczony przez tubę. Takie to były czasy. Warto zaznaczyć, że do dziś niektórzy nadal korzystają z tej koncepcji. Dźwięk mono zapisują w dwu ścieżkach, przy czym jedną z nich opóźniają.
http://forum.filmozercy.com/watek-arcam-solo-movie-5-1-problemy-z-dzwiekiem-hdmi?page=2
„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.