10-02-2015, 19:36
(10-02-2015, 19:15)matwiko napisał(a): O o o, właśnie zbierałem materiały do takiego tematu. Przygotuje wkrótce dłuższa listęMin. w tym celu przygotowuje tematy "dzieła wszystkie" reżyserów aby wykazać czego najbardziej brakuje z klasyki w polskim tłumaczeniu
Ale tak na pierwszy rzut.
Sok z żuka oczywiście jest, nie tylko w snapperze ale i w zbiorczym pakiecie filmów Burtona
Dekalog tak samo i to w kilku wydaniach
![]()
Śmierć w Wenecji jest spokojnie dostępna nawet w serii gazety wyborczej
Krwiorzecza roślina również jako Sklepik z horrorami
Dotyk zła jest w czeskim BD wiec jest dostępny z tłumaczeniem
Z filmów z Panem Hulotem jest u nas Traffic wydany przez vision jako Pan Hulot wśród samochodów
![]()
Pozostałe filmy tak naprawdę maja bardzo mało dialogów wiec mozna spokojnie kupowac wersje zagraniczne. Podobnie Głowa do wycierania. Mam jakąś wschodnią wersje i mnie zadowala, jest tam niewiele dialogów wiec nie widzę potrzeby wydawania tego u nas.
Co do "Dekalogu" to akurat wiem, że został wydany taki BOX, ale bardzo dawno temu i praktycznie jest już nie do kupienia
Co do "Trafica" (czy też jak ktoś woli "Pana Hulota wśród samochodów") to nawet nie wiedziałem o polskim DVD chociaż widzę że obecnie też trudny z dostępnością.
"Sok z żuka" też jest obecnie dostępny, ale tylko i wyłącznie w pakiecie Burtona, z którego mam już prawie wszystkie filmy w oddzielnych wydaniach, więc dla jednego filmu nie byłoby wg mnie zbyt wiele sensu na taką zmianę.
A jeśli chodzi o "Głowę do wycierania" to nawet zapomniałem o tym jak bardzo mało dialogów jest w tym filmie, więc chyba nie byłoby wielkiego problemu gdybym się musiał zadowolić DVD bez napisów. Dzięki za upomnienie mnie