10-03-2020, 11:57
Chyba czymś naturalnym jest to, że w przypadku kinowych i serialowych adaptacji, czy ,,wiernych ekranizacji" różnego rodzaju powieści - i twórczość Stephena Kinga jest tu tylko przykładem - wiele widzów / czytelników porównuje, czy też ma taką skłonność - oryginał literacki z adaptacją, doszukując się między nimi jakiegoś tajemniczego związku, więzi. I nie raz słyszy się głosy, że przeniesienie książki znanego pisarza na duży ekran okazało się o wiele lepsze niż sama proza; to samo idzie w odwrotnym kierunku: film jako adaptację zdarza się traktować jak gniot lub nieporozumienie w stosunku do niby genialnie skonstruowanej w różnych aspektach będącej jego pierwowzorem powieści. I tak, w moim przypadku np. jak do tej pory nie miałem przyjemności wczytać się w opasłe tomiszcze Stephena Kinga pt. "To", jednak adaptację (albo ekranizację - sam nie wiem, jak duologia filmowa "To" z lat 2017-19 w tym względzie figuruje) kinową klasyku mistrza grozy, ale pierwszą część z 2017 roku, obejrzałem. Film, mówią krótko, spełnił moje oczekiwania w konwencji gatunku horror/thriller. A to, jak ostatecznie zinterpretowałbym go jako całość, gdybym wczytał się w beletrystyczne "To", ciężko mi jest do końca określić. Adaptacje, czy to filmowe, czy serialowe zawsze traktuję jako odrębny byt z nawiązaniem do treści oryginału. Książka, która jest tym na czym bazuje przyszły film jest dla mnie najważniejsza.
Dla tych z Was oglądających filmowe "Lśnienie", mam jedną małą zagwozdkę i zarazem pytanie: czy opcja zapisu formatu dzieła Kubricka, jako UHD jest warta kupienia? Jak w miarę ogólnie prezentuje się skalowanie i upłynnianie obrazu i dźwięku? Film jest już dostępny na naszym rodzimym rynku, w polskiej wersji językowej, a cena niestety nie rozpieszcza, dlatego chciałbym zasięgnąć waszej oceny i zdania na temat wersji 4K "Lśnienia", jeśli takową posiadacie i oglądaliście.
Dla tych z Was oglądających filmowe "Lśnienie", mam jedną małą zagwozdkę i zarazem pytanie: czy opcja zapisu formatu dzieła Kubricka, jako UHD jest warta kupienia? Jak w miarę ogólnie prezentuje się skalowanie i upłynnianie obrazu i dźwięku? Film jest już dostępny na naszym rodzimym rynku, w polskiej wersji językowej, a cena niestety nie rozpieszcza, dlatego chciałbym zasięgnąć waszej oceny i zdania na temat wersji 4K "Lśnienia", jeśli takową posiadacie i oglądaliście.