13-04-2020, 18:53
(13-04-2020, 16:49)Mierzwiak napisał(a):(13-04-2020, 15:43)Uatu_TheWatcher napisał(a): W kwestii HDRa w moich ustawieniach telewizora, który posiadam, LG OLED E8 65, takowa wartość HDRu, gdzie kontrast i jasność ustawiłem na o wiele mniejsze niż 100 (przy mocnym HDRze), nie jest głupia i bezsensowna. Wiem, co robię, wiem na czym polega i jak funkcjonuje technologia HDRNie wiesz, w przeciwnym razie nie ruszałbyś ustawień które odpowiadają za prawidłowe wyświetlanie obrazu w trybie HDR.
Na wszystkie piekła pełne zmutowanych cyborgów! Powtarzać i powielać się nie będę, tłumacząc, że wiem na czym polega system / technologia HDR np. stosowana we współczesnych telewizorach OLED. Bo mam pojęcie ,,z czym to się je"; po prostu chciałem tylko sprawdzić, co by było gdyby zmodyfikować HDR w szczytowych ustawieniach. I dla filmu "Star Wars: Episode IV. A New Hope" po takowych modyfikacjach wyglądało to w miarę akceptowalnie i ciekawie. Więcej takiego eksperymentu nie powtórzyłem. Opcjonalność HDRu kusi, jednak nawet przy filmach odtwarzanych z płyt Blu-Ray 4K, HDR potrafi razić w oczy niemożebnie... Ale to zależy od filmu i temperatury kolorów obrazu itp. Wiem jak działa HDR, ale nie kombinuję już więcej z ustawieniami przy tej specyfikacji. W końcu wezmę dupę za troki, i po tej całej pandemii zamówię kalibrację u specjalistów ze "skalibrujtv.pl". Pozdrawiam i za dziwne moje posty i niedopowiedzenia, o co dokładnie mi, chodzi, przepraszam.