Cytat:P.S. Widzę, że ten film jest wydany w dwóch wersjach reżyserskich Director's Cut 190min. oraz Director's Cut Roadshow Version 194min. Ktoś podpowie czym one się różnią, bo nie wiem, którą obejrzeć?
Roadshow ma uwerturę na początku i antrakt w połowie - czyli wstęp i przerwę z muzyczką, jak to bywało za dawnych czasach gdy puszczano tego typu produkcje w kinach (było to także obecne w wydaniu 2DVD/4DVD wersji reżyserskiej), mogłeś się z tym zetknąć choćby przy okazji Ben Hura lub Cleopatry, żadnych dodatkowych scen.
Cytat:Choć słyszałem, że tam jest chyba niedorobiona muzyka,Muzyka w każdej wersji jest co najwyżej średnia, dla mnie bez różnicy.
Fabularnie DC zyskuje sporo, ma lepszy obraz no i jest zdecydowanie bardziej krwisty.
Jedyne powody by oglądać wersję kinową:
a) Jesli ktoś się zakochał w muzyce z wersji kinowej, którą Horner komponował na kolanie gdy w ostatniej chwili wywalono poprzedniego kompozytora i nie zniesie tego, że ją miejscami przemeblowano/wymieniono
b) jeśli ktoś ktoś jest zbyt wrażliwy, żeby oglądać rzeź Troi, bo w kinówce mało co z niej zostało.
Na forum jest bodaj jeden delikwent, który poleca wersję kinową, spodziewam się, że zaraz się tu odezwie

Ode mnie wersja kinowa w 2004 roku dostała bodaj 6/10, reżyserska ma na chwilę obecną 10/10.