29-11-2020, 20:22
(29-11-2020, 16:59)Gieferg napisał(a): Takie pliki z reguły nie są robione z myślą o stacjonarnych odtwarzaczach. Od zawsze i na każdym odtwarzaczu bywają problemy z odtwarzaniem i nie wiem czy w ogóle istnieje taki sprzęt, który by dawał jakiekolwiek gwarancje, że każdy mkv na nim pójdzie.
Prawdopodobnie, ale nie wiadomo czy na pewno, odtwarzacze Blu-Ray / UHD marki "OPPO", czy "Panasonic" z serii DP i DMR mogą problemowi nieodtwarzania wszystkich formatów dźwięku w pliku video, czy podobnie w tej kwestii z obrazem zaradzić. O Panasonikach i sprzęcie OPPO tego rodzaju słyszałem same pochlebne opinie. Może nie czytałem wszystkiego, co ludzie sądzą o odtwarzaczach Blu-Ray 4K tych firm, czy o jeszcze ponoć równie dobrych Pioneerach w tym względzie, ale nie widziałem ani nie słyszaełm, aby zgłaszano problem z ścieżką dźwiękową czy obrazem podczas odtwarzania na nich materiału filmowego z pendrive'a. Może problem tkwi w źródle - w pliku, w samym procesie scalenia dźwięku z obrazem: problem, o którym piszę najczęściej pojawiał się, gdy film czy dany odcinek serialu miał co najmniej dwa kanały dźwięku, np. angielska i angielska + lektor. Muszę rozejrzeć się głębiej na forach (tu do "filmożerców" też zajrzę) tematycznych w obrębie technologii i sprzętu RTV, bo kupując odtwarzacz Blu-Ray 4K za ponad 1500zł lub jeszcze droższy, nie chcę ,,wpaść" z tym, że nie rozpoznaje mi wielu rozszerzeń plików podczas odtwarzania.