Ciekawe jak to się rozwinie. Z jednej strony producenci hardware'u albo rezygnują całkowicie z tego kwałka tortu albo mocno zawężają wachlarz produkowanych modeli, z drugiej - nie ma chyba tygodnia (no, może przesadzam, ale miesiąca na pewno
), żeby dystrybutorzy filmowi nie zapowiadali premiery na płycie UHD. Widzę tu sprzeczność i nie mam pojęcia jak z niej dedukować - rynek nośników fizycznych UHD umrze (bo producenci odtwarzaczy powoli się wycofują)? Rynek się jednak kręci bardzo dobrze i daleko mu do zmierzchu (bo przecież dystrybutorzy sypią nowymi tytułami co chwilę)? Jedni wyliczyli w swoich excelach, że się nie opłaca, a drudzy jednak mają przeciwne wyniki (no bo przecież jakby się nie opłacało, to by dystrybutorzy filmowi olali UHD)? Dziwna sytuacja.
Do tego jak się doda rosnący w siłę streaming, to robi się jeszcze większy mętlik w głowie. Na niekorzyść serwisów streamingowych w kontekście zdominowania rynku przemawia ich ilość i zróżnicowanie treści przez co przy jakiejś liczbie posiadanych abonamentów przestaje to być opłacalne (i dla odbiorcy i dla nadawcy - ten pierwszy ma granicę budżetową, ten drugi potrzebuje cały czas więcej Smithów/Kowalskich). Z tego powodu jest szansa, że torcik dystrybucji filmów/seriali utrzyma się w miarę zbalansowany - troszkę większy % przypadnie serwisom streamingowym (który to % z kolei będzie podzielony na poszczególne serwisy) a druga, mniejsza część przypadnie w udziale płytom (z podziałem - od największego % - DVD, BD, UHD).
), żeby dystrybutorzy filmowi nie zapowiadali premiery na płycie UHD. Widzę tu sprzeczność i nie mam pojęcia jak z niej dedukować - rynek nośników fizycznych UHD umrze (bo producenci odtwarzaczy powoli się wycofują)? Rynek się jednak kręci bardzo dobrze i daleko mu do zmierzchu (bo przecież dystrybutorzy sypią nowymi tytułami co chwilę)? Jedni wyliczyli w swoich excelach, że się nie opłaca, a drudzy jednak mają przeciwne wyniki (no bo przecież jakby się nie opłacało, to by dystrybutorzy filmowi olali UHD)? Dziwna sytuacja.Do tego jak się doda rosnący w siłę streaming, to robi się jeszcze większy mętlik w głowie. Na niekorzyść serwisów streamingowych w kontekście zdominowania rynku przemawia ich ilość i zróżnicowanie treści przez co przy jakiejś liczbie posiadanych abonamentów przestaje to być opłacalne (i dla odbiorcy i dla nadawcy - ten pierwszy ma granicę budżetową, ten drugi potrzebuje cały czas więcej Smithów/Kowalskich). Z tego powodu jest szansa, że torcik dystrybucji filmów/seriali utrzyma się w miarę zbalansowany - troszkę większy % przypadnie serwisom streamingowym (który to % z kolei będzie podzielony na poszczególne serwisy) a druga, mniejsza część przypadnie w udziale płytom (z podziałem - od największego % - DVD, BD, UHD).
Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820
Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820