12-03-2021, 07:38
(11-03-2021, 22:22)Daras napisał(a): A to nie jest tak, że odtwarzacz BD ma na pokładzie więcej niż jeden laser i dostosowuje się do nośnika?Bardzo dobrze, że o to pytasz. Nie musi tak być. Już w czasach wczesnego DVD Panasonic stosował jedną głowicę laserową ze specjalną soczewką o dwóch ogniskach. Teoretycznie laserem o krótszej długości fali da się przeczytać nośnik który wymaga dłuższej fali. Już w czasach Laser Disc Pioneer stosował jedną głowicę laserową dla LD i CD. W przypadku BD jest różnie. Widywałem na zdjęciach Samsungi i Philipsy które miały dwie soczewki (czyli można przypuszczać jedna dla CD, a druga dla BD/DVD albo CD/DVD i osobno BD). Widywałem też pojedynczą optykę w BD od Sony, czy ... XBOX-one ( XBOX one CD jeszcze czyta, PS4 już nie, a oba mają po jednej soczewce). Z drugiej strony nie wiadomo co w takim module optycznym się pod nawet pojedynczą soczewką znajduje. Ja mam Panasonica, więc obstawiam ostrożnie "wszystko w jednym". Zawsze to jednak to samo serwo, szuflada itd. To też się zużywa...
niespotykanie spokojny człowiek