22-03-2021, 16:29
(21-03-2021, 15:36)matswat napisał(a): Ergo - polskie wydanie = kartonik-opakowanie z kilkoma spolszczonymi elementami graficznymi i kawałkiem tekstu po polsku...kto to pisze, że to takie drogie (przetargi na to ogłaszają czy jak). Żeby Polak we własnym kraju miał problemy żeby kupić coś w Polskim języku (dla mnie to problem, że porównując do innych zarabiam mniej a muszę płacić więcej). Teraz już rozumiem ten wysyp zagranicznych wydań w sklepach i w obiegu wtórnym - dystrybutorzy nauczyli ludzi, że nie ma co szukać produktów zlokalizowanych bo to się nie opłaca - w zasadzie przez to powstaje błędne koło - nikt nie kupuje u polskich dystrybutorów bo drogo i mniej (okrojone, niepełne w stosunku do zagranicznych wydania - brak gadżetów, polonizacji itp.) przez co ci nic sensownego nie wydają bo (nie ma popytu). Z innej strony ucierpi na tym nasza tożsamość bo dystrybutorzy będą wydawać u nas więcej zagranicznego materiału (dla nich będzie to świetne cięcie kosztów) a Polak będzie się musiał dostosować.No ale odpowiedziałeś sobie na te pytania - wydania w Polsce są bardziej ubogie (nie zawsze), a na dodatek często cena jest wyższa niż za granicą, co już dla mnie jest całkowitym absurdem.
Dzięki za info.
Filmy w Polsce potrafią kosztować nawet do 50% drożej w porównaniu przykładowo do wydań w UK. Chyba że mam błędny obraz tego, co dzieje się na rynku.
Dla mnie też kluczowym aspektem są oryginalne tytuły na okładkach - strasznie nie podobają mi się okładki z polskimi tytułami w oryginalnych czcionkach - "Gwiezdne Wojny", albo jeszcze gorzej wyglądające na okładce "Powrót do przyszłości", albo o zgrozo "Park Jurajski".
Nie mówię oczywiście ściśle o PL, bo włoskie czy niemieckie, czy jakiekolwiek inne, szpecą tak samo.
Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk
Display: SONY Bravia 55XE7005 -> Samsung UE55RU8000 -> LG 70UN71006LA
Audio: LG SN4 2.1
Player: Sony PlayStation 4 Pro -> Sony UBP-X700
Audio: LG SN4 2.1
Player: Sony PlayStation 4 Pro -> Sony UBP-X700