22-10-2021, 14:18
Mam potencjalnie problem z moimi słuchawkami Audeze Mobius. Według specyfikacji wspierają dźwięk przestrzenny aż do 7.1 kanałów. OK, tylko na pudełku nie ma znaczka Dolby, czy DTS, więc musi to być multichannel już zdekodowany do PCM. Rozmawiałem na ten temat (i nie tylko ten) z "supportem" Audeze, poprzez dedykowaną stronkę internetową. Generalnie to odpowiedzi były niemal zawsze konkretne. W tym jednak wypadku odpowiedź była wymijająca. Uściśliłem, że Mobiusy wpierają klasę USB Audio w wersji 2.0, czyli o DTS nie może być mowy. Co najwyżej bitstream AC3 lub MPEG2-Audio. Tylko jak to sprawdzić? Odinstalowałem z windowsowej maszyny sterownik od Audeze, bo ten jak się okazało po dyskusji z konsultantem, jest dedykowany do stereo. Wynikało by z tego, że wymusza downmixing. Gdy był aktywny, to regulowanie poziomem kanałów tylnych i bocznych (z poziomu "właściwości urządzenia audio" w Windowsie) nic nie dawało. Jak go odinstalowałem, to niestety, dalej to samo, z jedyną różnicą, że konfiguracja liczby kanałów jest zahardkodowana - nic nie da się zmienić. Nasuwają się więc pytania:
Próbowałem kilku odtwarzaczy (VLC, Media Player Home Cinema, Leawo Blu-ray Player). Znalazłem nawet filmiki testowe od Dolby w niekompresowanym multichannel 7.1 (nie DD, czy true HD), żeby ominąć potencjalne problemy z softwarowym dekoderem, licencjami itp. Zawsze wygląda to tak, jakby do Mobiusów docierał już downmix do 2.0.
Inna sprawa to Linux. Na moim HTPC opartym o LibreELEC, Mobiusy zostały wykryte jako multichannel 7.1, z dziwnym dopiskiem - S/PDIF. Czy chodzi tu po prostu o PCM, bo format S/PDIF zasadniczo wykorzystuje kodowanie próbek w PCM (dla stereo)? Jeżeli ma przesyłać multichannel to jest to zawsze bitstream (no i oczywiście odpadają formaty HD). Co ciekawe tak wykryte Mobiusy zagrały bez problemu, ale różnica pomiędzy trybem stereo (można go wybrać osobno względem 7.1), była minimalna, na granicy autosugestii.
- Czy aktualnie w Windows 10, klasa audio wspiera mulichannel? Wiem, że Microsoft wprowadził wsparcie dla klasy Audio 2.0 dość późno (chyba jak było wprowadzenie rewizji 3.1 samego interfejsu USB).
- Czy ktoś zna odtwarzacz softwarowy na Windows, który byłby w stanie zdekodować bitstream zwykłego Dolby Digital, czy DTS do wielokanałowego PCM i jawnie pokazywał docelową konfigurację kanałów i wielokanałowo przesłać to do karty dźwiękowej?
Próbowałem kilku odtwarzaczy (VLC, Media Player Home Cinema, Leawo Blu-ray Player). Znalazłem nawet filmiki testowe od Dolby w niekompresowanym multichannel 7.1 (nie DD, czy true HD), żeby ominąć potencjalne problemy z softwarowym dekoderem, licencjami itp. Zawsze wygląda to tak, jakby do Mobiusów docierał już downmix do 2.0.
Inna sprawa to Linux. Na moim HTPC opartym o LibreELEC, Mobiusy zostały wykryte jako multichannel 7.1, z dziwnym dopiskiem - S/PDIF. Czy chodzi tu po prostu o PCM, bo format S/PDIF zasadniczo wykorzystuje kodowanie próbek w PCM (dla stereo)? Jeżeli ma przesyłać multichannel to jest to zawsze bitstream (no i oczywiście odpadają formaty HD). Co ciekawe tak wykryte Mobiusy zagrały bez problemu, ale różnica pomiędzy trybem stereo (można go wybrać osobno względem 7.1), była minimalna, na granicy autosugestii.
niespotykanie spokojny człowiek