22-06-2022, 23:20
Następnym razem spróbuj przy pełnej ciemnicy jak to wpłynie na dostrzeganie przez Ciebie bandingu w trakcie oglądania filmu z polskiego wydania.
Nawet niewielka ilość światła robi różnicę i np. przy niektórych filmach robię sobie zapiski "nie oglądać przy pełnym zaciemnieniu"
Po raz kolejny przekonałem się o tym kilka dni temu na włoskim remasterze Ostatniego tanga w Paryżu, w którym w ciemnych obszarach obrazu często był istny dramat. Mam rolety zewnętrzne i zwykle filmy oglądam w pełnym zaciemnieniu bez względu na porę dnia, tak było też tym razem. Ale wystarczyło, że (celowo) odpaliłem sobie dwie małe żarówki skierowane na ścianę za TV, co w sporym stopniu wpłynęło na dostrzeganie przeze mnie tychże mankamentów obrazu.
Mój pierwszy seans Wyścigu był z wydania niemieckiego i banding wielokrotnie dawał mi się we znaki. W UK było podobnie, a może nawet jeszcze gorzej i nie jest to tylko moja opinia -> click. Osobiście nie sprawdzałem pod tym kątem polskiej edycji, bo już samo to, że jest to golas, przekreśliło w moich oczach to wydanie. Ale ludziska na polskich forach pisali, że ewidentny banding jest też w PL.
Nawet niewielka ilość światła robi różnicę i np. przy niektórych filmach robię sobie zapiski "nie oglądać przy pełnym zaciemnieniu"
Po raz kolejny przekonałem się o tym kilka dni temu na włoskim remasterze Ostatniego tanga w Paryżu, w którym w ciemnych obszarach obrazu często był istny dramat. Mam rolety zewnętrzne i zwykle filmy oglądam w pełnym zaciemnieniu bez względu na porę dnia, tak było też tym razem. Ale wystarczyło, że (celowo) odpaliłem sobie dwie małe żarówki skierowane na ścianę za TV, co w sporym stopniu wpłynęło na dostrzeganie przeze mnie tychże mankamentów obrazu.Mój pierwszy seans Wyścigu był z wydania niemieckiego i banding wielokrotnie dawał mi się we znaki. W UK było podobnie, a może nawet jeszcze gorzej i nie jest to tylko moja opinia -> click. Osobiście nie sprawdzałem pod tym kątem polskiej edycji, bo już samo to, że jest to golas, przekreśliło w moich oczach to wydanie. Ale ludziska na polskich forach pisali, że ewidentny banding jest też w PL.