07-09-2022, 01:55
Dziękuję za wywołanie mnie!
Z tego co wiem, w dawniejszych czasach sprzed ery prawdziwych rekonstrukcji często wypuszczano "zrekonstruowane", "zrewitalizowane" czy "odświeżone" wersje filmów na DVD - przy czym były to stare jak świat mastery, które jedynie nieco oczyszczono i ustabilizowano, czasem nawet podkręcono kontrast, odziarniono czy wyostrzono. Może z tą drugą wersją "Krzyżaków" było podobnie?
A żeby nie było, że nie mam nic ciekawego do powiedzenia, dodam jeszcze (chociaż wydaje mi się, że już to chyba kiedyś mówiłem), że "Krzyżacy" byli bodajże pierwszym polskim filmem kręconym w Eastmancolorze. Po produkcji zostało nieco ścinków tej taśmy, która została przeznaczona do realizacji jednej z nowel w filmie Janusza Nasfetera "Kolorowe pończochy".
Nawiasem mówiąc, film ten można zakupić na DVD w całkiem niezłej jakości jak na nierekonstruowaną kopię (w zestawie razem z filmem "Abel twój brat") - polecam.
Z tego co wiem, w dawniejszych czasach sprzed ery prawdziwych rekonstrukcji często wypuszczano "zrekonstruowane", "zrewitalizowane" czy "odświeżone" wersje filmów na DVD - przy czym były to stare jak świat mastery, które jedynie nieco oczyszczono i ustabilizowano, czasem nawet podkręcono kontrast, odziarniono czy wyostrzono. Może z tą drugą wersją "Krzyżaków" było podobnie? A żeby nie było, że nie mam nic ciekawego do powiedzenia, dodam jeszcze (chociaż wydaje mi się, że już to chyba kiedyś mówiłem), że "Krzyżacy" byli bodajże pierwszym polskim filmem kręconym w Eastmancolorze. Po produkcji zostało nieco ścinków tej taśmy, która została przeznaczona do realizacji jednej z nowel w filmie Janusza Nasfetera "Kolorowe pończochy".
Nawiasem mówiąc, film ten można zakupić na DVD w całkiem niezłej jakości jak na nierekonstruowaną kopię (w zestawie razem z filmem "Abel twój brat") - polecam.