Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 24 Dalej »

Krzyżacy

Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Opcje tematu
Krzyżacy
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 1,977

05-09-2022, 22:04 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2022, 22:21 przez Daras.)
Nie wiedziałem o istnieniu tego wątku.

Gieferg napisał:
Gorzej, że z porównania wynika, że różnica nie jest jakaś dramatyczna, więc chyba spokojnie mogę zostać przy tym DVD z Wyborczej, szczególnie biorąc pod uwagę wysoce problematyczną dostępność BD.

Nie pamiętam kiedy określone kadry / zrzuty z DVD wyżej punktowałem niż te z BD.
Jeden z rekonstruktorów (w prywatnej korespondencji) napisał mi, że nie powinienem oczekiwać rewelacji po obejrzeniu BD. Nie obejrzałem, bo nie mam.
Film doskonale kojarzę z kin. Obraz zawsze był miękki. To pierwsza polska produkcja anamorficzna. Materiał źródłowy z pewnością nie powalał.

Film z „Wyborczej” to (ponoć) „zaginiona” rekonstrukcja, zatem inna od tej, którą mam na DVD od DMMS (?). Ciekawym porównań. Ale takich w sieci zapewne nie znajdę.

(05-09-2022, 07:15)piti198 napisał(a):  Krzyżacy byli na blu-ray w jednym boxie Martin Scorsese Presents: Masterpieces of Polish Cinema.

(05-09-2022, 05:43)leszekm napisał(a):  Wreszcie ukarze się wydanie filmu na blu-ray.
Ukaże.

Właśnie tego nie jestem pewny. Być może zostaniemy przez Francuzów (jak napisał leszekm) tym wydaniem ukarani. Wink

P.S.
Parapsychologia? Właśnie dziś zastanawiałem się co jeszcze z polskiej klasyki chciałbym mieć na BD. W pierwszej kolejności „Krzyżaków” (1960). Obadamy, zobaczymy.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 5,828
Reputacja: 415

06-09-2022, 07:51 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2022, 07:52 przez misfit.)
Widziałem Krzyżaków na BD od DI Factory - miękki obraz to jedno, ale w ruchu widać spore manipulacje przy ziarnie. Zamrożone ziarno + sztucznie wyostrzony obraz - takie rzeczy nie biorą się same z siebie... Ale to w sumie nic odkrywczego, większość starszych polskich rekonstrukcji tak ma.
Ktoś coś słyszał o jakiejś nowej rekonstrukcji Krzyżaków ? Raczej nie, stąd też spodziewam się, że edycja BD od Francuzów to będzie to samo co w pakiecie Scorsese, nie licząc ewentualnych różnic w kompresji obrazu. A jeśli tak to więcej niż 25-30 zł za to nie dam Tongue

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

06-09-2022, 13:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2022, 23:10 przez Daras.)
Czy mamy limity na długość postów? Rolleyes

Lista życzeniowa Gieferga: Cool

Gieferg napisał:
Zerkam na półkę i ile widzę polskich filmów na blu-ray?
No tak, Miasto 44 

A chciałbym zobaczyć:
- Ogniem i Mieczem - w wersji kinowej, która podobno była w 2.35:1, choć pewności nie mam.
- Pan Wołodyjowski - ni ma, aż się boję co tam zepsują
- Potop - ni ma, a nawet jak bedzie to kastrat, no, thanks
- Krzyżacy - ni ma, bo po co, lepiej wydać kolejną edycję DVD
- Seksmisja - ni ma, a nawet jak będzie to przycięta do 1.78:1, dziękuję, postoję

itd. itp.

http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=11569&start=2625

Na tej samej stronie napisałem kilka zdań o „Krzyżakach”. W roku 2015 okazywałem więcej tolerancji wobec polskich rekonstrukcji, stąd moja ocena wydania DVD była dość wysoka. W standardzie SD raczej nie dostrzegłem wad, o których wspomniał Misfit. Teraz myślę, że wspomniane EE zastosowano z uwagi na zbyt miękki materiał źródłowy. Też nie lubię takich zabiegów.

Na forum Kino Polska Daras napisał:

Skoro mowa o „Krzyżakach”...

„Lecz był to człowiek mający nie tylko ciało, lecz i duszę z żelaza. Umiał łamać innych, umiał i siebie”.

„Krzyżacy”, Aleksander Ford, 1960.

DVD 9, DMMS 2013.

Obraz: 2.35:1 (oryginalny).

Dźwięk: DD 3.0 mono (oryginalny) - nie jak sugeruje okładka 5.1.

Napisy: angielskie, polskie (dla niesłyszących).

Region: free

„Krzyżacy” na dvd są filmem po rekonstrukcji i pierwszą polską produkcją w formacie anamorficznym. Nie chciałbym powielać swoich wcześniejszych ocen związanych z projektem Kino RP, tym bardziej, że o ile pamiętam dokonano tu już recenzji obrazu Forda pod względem technicznym. Kilka luźnych spostrzeżeń.

„Krzyżacy” stanowią rekonstrukcję poprawną, która przypomina zrewitalizowanego „Faraona” (jakiś czas temu zamieściłem stosowny wpis na temat drugiego tytułu). Tradycyjnie bardzo dobrze prezentowały się zbliżenia czy nawet tak zwany plan amerykański. http://pl.wikipedia.org/wiki/Plan_filmowy Niekiedy odnosiłem wrażenie, że rekonstruktorzy próbowali poprawiać w obrazie wady optyki anamorficznej (?).

Momentami wydawało mi się, iż oglądam HD. Jednak w scenach plenerowych standard dvd dawał (jak zwykle) wyraźnie znać o sobie. Kurcze (...) - „Krzyżacy” to film kinowy! Takie „dzieła” powinny być także wydawane na BD. Przy odpowiedniej promocji sukces finansowy gwarantowany. Czy Panowie z KINOKUNIYA COMPANY nadal tu zaglądają? Wink  

Dodam, że film czarował barwami. Ktoś mógłby zarzucić im nadmierną jaskrawość / „cukierkowość”. Jednak „Krzyżacy” powstali w roku 1960. „Klimat technikoloru” zupełnie mi nie przeszkadzał. Smile  

Daję 8 / 10.

P.S.
Muszę to jeszcze raz sprawdzić, ale miałem okazję zerknąć na „Krzyżaków” w wersji 720p (nagranie z TV). Na pierwszy rzut oka nie widziałem na dużym ekranie różnicy pomiędzy obrazem dvd a TV (?). Kiedyś przyjrzę się temu baczniej.

http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=11569&start=2625

Misfit napisał:
Ktoś coś słyszał o jakiejś nowej rekonstrukcji Krzyżaków ?

Kurna, mam pamięć fotograficzną. Na mocne 80% procent kojarzę, że były dwie niezależne rekonstrukcje „Krzyżaków”. W necie ukazał się opis i zrzuty obu wersji (chyba, że chodziło o inny film tego typu, ale raczej nie). Ostatecznie ostała się jedna rewitalizacja. Czy ja o tym nie pisałem na forum Kino Polska? Po jakimś czasie wszelkie internetowe dowody wcięło.
Może warto porównać DVD Gieferga z wydaniem DMMS. Chyba właśnie „Wyborcza” wypuściła tę konkurencyjną rekonstrukcję (?).

Temat dla sympatyków starych filmów ciekawy. Może ktoś powęszy ze mną? Panie Anatolu! Shy

EDIT:
Jednak „Wyborcza” nie wypuściła domniemanej konkurencyjnej rekonstrukcji. Przeczesałem internet i nic nowego nie wniosę. Ale mimo wszystko coś z tymi „Krzyżakami” było na rzeczy. Kurka wodna – pamiętam! Widziałem stronę, której obecnie nie ma (?).
Dziś odpuszczam.

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Pan Anatol
Stały bywalec
Liczba postów: 329
Reputacja: 29

07-09-2022, 01:55
Dziękuję za wywołanie mnie! Big Grin Z tego co wiem, w dawniejszych czasach sprzed ery prawdziwych rekonstrukcji często wypuszczano "zrekonstruowane", "zrewitalizowane" czy "odświeżone" wersje filmów na DVD - przy czym były to stare jak świat mastery, które jedynie nieco oczyszczono i ustabilizowano, czasem nawet podkręcono kontrast, odziarniono czy wyostrzono. Może z tą drugą wersją "Krzyżaków" było podobnie?

A żeby nie było, że nie mam nic ciekawego do powiedzenia, dodam jeszcze (chociaż wydaje mi się, że już to chyba kiedyś mówiłem), że "Krzyżacy" byli bodajże pierwszym polskim filmem kręconym w Eastmancolorze. Po produkcji zostało nieco ścinków tej taśmy, która została przeznaczona do realizacji jednej z nowel w filmie Janusza Nasfetera "Kolorowe pończochy". Smile Nawiasem mówiąc, film ten można zakupić na DVD w całkiem niezłej jakości jak na nierekonstruowaną kopię (w zestawie razem z filmem "Abel twój brat") - polecam. Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

07-09-2022, 09:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2022, 09:51 przez misfit.)
(06-09-2022, 13:43)Daras napisał(a):  W standardzie SD raczej nie dostrzegłem wad, o których wspomniał Misfit. Teraz myślę, że wspomniane EE zastosowano z uwagi na zbyt miękki materiał źródłowy. Też nie lubię takich zabiegów.

Jakich konkretnie wad nie dostrzegłeś ?
Nie wiem po co te olbrzymiaste EE, ale przez to totalnie skiepścili tę rekonstrukcję. Teraz Krzyżacy wyglądają jakby byli kręceni jakąś prymitywną cyfrówką z początku XXI wieku, a nie na taśmie Eastmancolor - jeśli taki był zamysł tej rekonstrukcji to gratuluję świetnie wykonanej roboty Big Grin
Na płycie BD jest też w bardzo dobrej jakości materiał porównawczy sprzed i po rekonstrukcji - w sumie dość smutne video bo pokazuje ogrom krzywd jakie poczyniono obrazowi po rekonstrukcji, również jeśli chodzi o ziarno.

Dysponując dzisiejszym oprogramowaniem byle Mietek w garażu w kilka miesięcy może wykonać nieporównywalnie lepszą robotę, gdyby tylko dać mu dostęp do skanu sprzed czyszczenia i korekcji barwnej. Chciałbym wierzyć, że Francuzi nie poszli po łatwiźnie i uznali, że to co Polacy im oferują nie nadaje się do wypuszczenia na nośnikach i jeszcze żądania za to 30 EUR i zrobili własną rekonstrukcję, ale wielkich nadziei sobie nie robię.

(06-09-2022, 13:43)Daras napisał(a):  Dźwięk: DD 3.0 mono (oryginalny) - nie jak sugeruje okładka 5.1.

Tzn. na Twoim DVD dźwięk jest zapisany w DD 3.0 czy 5.1, ale z aktywnym wyłącznie kanałem lewym, prawym i centralnym ? Na BD ma miejsce ten drugi przypadek.

(06-09-2022, 13:43)Daras napisał(a):  Kurna, mam pamięć fotograficzną. Na mocne 80% procent kojarzę, że były dwie niezależne rekonstrukcje „Krzyżaków”. W necie ukazał się opis i zrzuty obu wersji (chyba, że chodziło o inny film tego typu, ale raczej nie). Ostatecznie ostała się jedna rewitalizacja.

Też coś o tym czytałem, że niby KinoRP zleciło wykonanie roboty Studiu Filmowemu TPS i WFDiF i że niby ta druga rekonstrukcja była wyraźnie lepsza od tego co na nośniki trafiło, ale traktuję to jako miejską legendę, bo nigdzie stosownych dowodów nie uzyskałem.
Zresztą operatorem platformy 35mm.online jest nie kto inny jak WFDiF, a zamieszczeni tam Krzyżacy to kropka w kropkę dokładnie ta sama rekonstrukcja co na BD z pakietu Scorsese - tyle, że oczywiście w streamingu w dużo gorszej kompresji obrazu i z PAL Speedup.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

07-09-2022, 16:36 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2022, 16:59 przez Daras.)
Misfit napisał:
(…)
Dysponując dzisiejszym oprogramowaniem byle Mietek w garażu w kilka miesięcy może wykonać nieporównywalnie lepszą robotę, gdyby tylko dać mu dostęp do skanu sprzed czyszczenia i korekcji barwnej.
(…)

No, już pisałem, że jeden z rekonstruktorów „wyraził skruchę”. To była pierwsza krajowa rekonstrukcja i tym tłumaczono „niepowodzenie”. Ale przypomnę – w tamtym okresie byłem zadowolony i trzymałem kciuki aby DMMS wypuszczał inne tytuły.

Daras napisał wydawcy (Bernardowi):
(...)
Na zakończenie.
Trzymam za państwa kciuki, trzymajcie poziom. Prywatnie dodam, że w wersji blu ray chętniej obejrzałbym np. Krzyżaków (pierwszy polski film anamorficzny i naprawdę kinowy) niż Człowieka z Żelaza. Ten drugi tytuł zaakceptowałbym w wersji dvd.
Pozdrawiam wszystkich i czekam na dalsze ciekawe wpisy

http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=11569&postdays=0&postorder=asc&start=1095

Misfit napisał:
Tzn. na Twoim DVD dźwięk jest zapisany w DD 3.0 czy 5.1, ale z aktywnym wyłącznie kanałem lewym, prawym i centralnym ? Na BD ma miejsce ten drugi przypadek.

Smile

Specjalnie dla Ciebie dokopałem się do swojego pierwszego posta zamieszczonego na forum Kino Polska. Zarejestrowałem się tam właśnie z powodu zamieszania z audio  i podjąłem dyskusję z Bernardem. Odpowiedź na swoje pytanie znajdziesz niżej (patrz wytłuszczenie).
Przesłuchałem wszystkie swoje rekonstrukcje biegając od głośnika do głośnika. Opisałem każdą płytę i chyba nawet gdzieś to na forum wkleiłem. W każdym razie rozkminiłem co gdzie gra. Dwa luźne przykłady

- „Szatan z siódmej klasy” (1960), audio 3.0.
- „Do widzenia, do jutra” (1960), audio 5.1.

W tym drugim przypadku także chodzi o mono (tę jedną ścieżkę rozprowadzono po pięciu kanałach, przy czym głośniki tylne brzmią ciszej).

Daras napisał:

Dzień dobry.
Jestem nowicjuszem na tym forum oraz początkującym na forach internetowych w ogóle. 
(…)
Sprawa dźwięku. Na pięciu wydanych przez dmms płytach blu ray pdany jest niewłaściwy format audio. Proszę mnie poprawić jeśli się mylę: to nie jest dźwięk 5.1 lecz co najwyżej 3.1 (i to mono).
(…)

Bernard napisał:
Daras, bardzo dziękujemy za opinię. Co do sposobu opisywania ścieżek dźwiękowych podzielamy Twoje wątpliwości. Czy możesz zaproponować inny sposób opisywania?

Fakty są takie, że większość filmów oryginalnie miała ścieżki mono. W toku rekonstrukcji były one m.in. oczyszczone a następnie zapisane w 2 kanałach (L, R), 3 (L, C, R), 4 (L, C, R, S) czy jak tam zdecydowali producenci rekonstrukcji z twórcami danego filmu (oczywiście nie było to udźwiękowienie przestrzenne polegającym na rozmieszczeniu poszczególnych efektów w odpowiednich kanałach zgodnie z tym co się dzieje w obrazie zaś dialogów w centralnym kanale). My te ścieżki kodujemy w przestrzeni 5.1 przy czym oczywiście część kanałów jest pusta. Co do przyszłych produkcji, tam gdzie będzie ścieżka 2.0 będziemy kodowali 2.0 a przy blu-ray będziemy się starali umieszczać ścieżkę 2.0 PCM. Przy większej niż 2 ilości kanałów, będziemy postępowali jak dotychczas tzn. kodowali 5.1

Pozdrawiam

http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=11569&postdays=0&postorder=asc&start=1095

Misfit napisał:
Też coś o tym czytałem, że niby KinoRP zleciło wykonanie roboty Studiu Filmowemu TPS i WFDiF i że niby ta druga rekonstrukcja była wyraźnie lepsza od tego co na nośniki trafiło, ale traktuję to jako miejską legendę, bo nigdzie stosownych dowodów nie uzyskałem.

OK, utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że dobrze pamiętam. Były w necie zrzuty porównawcze i jedna z rekonstrukcji wyglądała lepiej. Pojawił się jakiś kłopot finansowy i chyba z tego powodu wybrano to, co wybrano (?).

Na marginesie. Czy na pewno zrzuty DVD vs BD pochodzą z jednego mastera?

Pan Anatol napisał:
A żeby nie było, że nie mam nic ciekawego do powiedzenia…

To ja też w rewanżu coś napiszę lecz w kolejnym poście.

EDIT:
Daras napisał:
Jednak „Wyborcza” nie wypuściła domniemanej konkurencyjnej rekonstrukcji. Przeczesałem internet i nic nowego nie wniosę. Ale mimo wszystko coś z tymi „Krzyżakami” było na rzeczy. Kurka wodna – pamiętam! Widziałem stronę, której obecnie nie ma (?).
Dziś odpuszczam.

Zmieniam zdanie. Nie odpuszczam. Mam nieśmiałe przypuszczenie, że jednak „Wyborcza” wypuściła tę konkurencyjną rekonstrukcję (?).
Wcześniej zmyliły mnie literki RP, które ostatecznie mogły firmować dwie odrębne rewitalizacje.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

07-09-2022, 17:40
Ale się rozpisałeś z tym audio, a wystarczyło napisać - tak, 5.1 z aktywnymi kanałami L C R Wink

(07-09-2022, 16:36)Daras napisał(a):  No, już pisałem, że jeden z rekonstruktorów „wyraził skruchę”. To była pierwsza krajowa rekonstrukcja i tym tłumaczono „niepowodzenie”. Ale przypomnę – w tamtym okresie byłem zadowolony i trzymałem kciuki aby DMMS wypuszczał inne tytuły.

Zazdroszczę tym, którzy nie odróżniają naturalnego obrazka, od takiego przeostrzonego - serio, piszę bez ściemy Smile
BTW w 2008/2009 roku byłem jednym z baaardzo nielicznych, którzy twierdzili, że sceny 35mm w TDK na BD to żadna referencja tylko przeostrzone gówno.

Niestety tak jak wcześniej pisałem z ziarnem są nie mniejsze jaja na BD od Scorsese. Na statycznych screenach jeszcze nie wygląda to tak źle, ale w ruchu jest DRAMAT. W statycznych scenach ziarno prawie w ogóle się nie porusza, szczególnie jeśli mowa o jaśniejszych obszarach obrazu jak np. niebo. A gdy jakiś obiekt się porusza to ziarno razem z nim, pozostawiając po sobie różnego rodzaju smugi, a np. ujęcia z zamiecią śnieżną wyglądają przekomicznie.
Ten automat czyszczący, z którego korzystali to w ogóle niezłe ziółko i typowo tu i ówdzie pousuwał różnego rodzaju fragmenty obrazu.

(07-09-2022, 16:36)Daras napisał(a):  OK, utwierdziłeś mnie w przekonaniu, że dobrze pamiętam. Były w necie zrzuty porównawcze i jedna z rekonstrukcji wyglądała lepiej. Pojawił się jakiś kłopot finansowy i chyba z tego powodu wybrano to, co wybrano (?).

To jak ktoś się dokopie do tych screenów to niech rzuci linkiem dla zaspokojenia ciekawości.

(07-09-2022, 16:36)Daras napisał(a):  Na marginesie. Czy na pewno zrzuty, DVD vs BD pochodzą z jednego mastera?

Chodzi ci o te z caps-a-holic ? BD wyszło 6 lat później, ale wygląda mi na tego samego matera, tylko trochę podtweakowanego jeżeli chodzi o jasność i kolorki. Przynajmniej w stosunku do tego dvd z wyborczej.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

07-09-2022, 18:17 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2022, 18:24 przez Daras.)
Misfit napisał:
Ale się rozpisałeś z tym audio, a wystarczyło napisać - tak, 5.1 z aktywnymi kanałami L C R 

Żona mówi, że bywam epicki. Ale raczej chciałem się pochwalić, że jako pierwszy wiedziałem, iż coś nie było halo z tamtymi wydaniami. Blush

Misfit napisał:
Niestety tak jak wcześniej pisałem z ziarnem są nie mniejsze jaja na BD od Scorsese. Na statycznych screenach…

Bobrze, że jednak nie mam BD. Na DVD - siłą rzeczy - jakoś mi  te  wpadki nie doskwierały.

Misfit napisał:
To jak ktoś się dokopie do tych screenów to niech rzuci linkiem dla zaspokojenia ciekawości.

Kopałem jakieś pół dnia i się nie dokopałem. Pamiętam, że jedna z rekonstrukcji miała jakby chłodniejsze barwy (?). Ale teraz nie będę gdybać, choć być może wrzuciłem kiedyś link na forum Kino Polska. Jeśli tak, to go znajdę.

Misfit napisał:
Chodzi ci o te z caps-a-holic ? BD wyszło 6 lat później, ale wygląda mi na tego samego matera, tylko trochę podtweakowanego jeżeli chodzi o jasność i kolorki. Przynajmniej w stosunku do tego dvd z wyborczej.

Tak.
Przyjrzyj się bacznie choćby fotce nr 5. To wygląda na dwie różne rekonstrukcje ze wskazaniem na tę lepszą od „Wyborczej” (?). Dlatego sugerowałem aby ktoś wykonał zrzuty „Wyborcza” vs DMMS. Ja z różnych powodów tego nie zrobię.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

07-09-2022, 18:31
(07-09-2022, 18:17)Daras napisał(a):  Przyjrzyj się bacznie choćby fotce nr 5. To wygląda na dwie różne rekonstrukcje ze wskazaniem na tę lepszą od „Wyborczej” (?).

Pod jakim względem jest wg. ciebie lepsza ?

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak

07-09-2022, 21:43 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-09-2022, 21:47 przez Daras.)
Najpierw zapytam: gdy patrzę na zrzut i widzę w lewym górnym rogu okładkę DVD od „Wyborczej”, to widzę DVD czy BD? Jeśli DVD, to wolę taki właśnie obraz. Postrzegam w nim więcej detali w cieniach. Kolory również są inne. Stąd wnoszę, że może chodzi o różne rekonstrukcje (?).
Niezależnie od powyższego. W przypadku gdy koś majstruje przy danej rewitalizacji (zmienia kolorki, tudzież  przyciemnia / rozjaśnia obraz), to wpływa na wizję swoich poprzedników. Pisząc inaczej - ukazuje jakość odmienną od poprzedniej.

Odpowiedz
Strony (7): « Wstecz 1 2 3 4 5 ... 7 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2023 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2023 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku