14-09-2022, 23:28
(14-09-2022, 21:25)misfit napisał(a): Wciąż niewiele mi to mówi. Mam co najmniej trzy filmy, które mogę pod to hasło podciągnąć
Try Burton
Przy sequelu zresztą podobna sprawa jak się okazuje.Cytat:A jak ma się sytuacja z innymi filmami z Atmosem na tym Twoim skynecie ?
A wiesz, że nie wiem
Tzn zawsze dostarcza, ale nigdy nie robiłem podobnego porównania (plus nie zawsze jest taka okazja), a tutaj włączyłem BD jakby dodatkowo dla konfrontacji obrazu i mi się rzuciły w oczy te dane.Cytat:Pytam bo ogólnie Atmos = TrueHD + metadane (no dobra, czasami się zdarza też Dolby Digital Plus + metadane) i np. w odtwarzaczu zupełnie normalne jest to, że pokazuje on iż dostaje i wysyła dalej TrueHD, a nie Atmosa.
Jasne. Skąd jednak różnica w odczycie 4K vs BD tego samego filmu z tym samym dźwiękiem, że przy pierwszym mam 5.1, a przy drugim 7.1? Czyżby miks/zapis na 4K był na tyle dobry, że skynet uznaje, iż wystarczy go rozbić na 5.1?
Cytat:Magiczny napisik "Atmos" pojawia się dopiero na urządzeniu, na pokładzie którego odbywa się dekodowanie tejże ścieżki dźwiękowej + odczyt metadanych.
No u mnie akurat tym okienku wyświetla się zakres dynamiki dźwięku oraz decybele. Będę musiał pogrzebać w opcjach.