(12-10-2022, 05:25)Gieferg napisał(a): Zmiana tempa to tylko na kasetach video, gdy sprzęt albo kaseta nawala.
To akurat bzdura nawet ustawiając stałe 25fps nie uda ci się zrobić tego bez spadku lub wzrostu szczególnie gdy obraz przechodzi w czerń na klatkach kluczowych nie ma znaczenia rodzaj nośnika. Kodowanie filmu odbywa się przed wypaleniem na płycie a to że płyta nie zwalnia nie ma znaczenia w chwili gdy ustawiasz synchronizację lub napisy jeśli nie są w formacie czasowym tylko klatkowym również mogą się rozjechać.
Często widać to w kontenerach mkv gdzie zastosowano Advanced Sub Station ASS nawet przy silnym kompie odtwarzaniu z dysku, taki format potrafi się wysypać bo na 0.5s. coś się zbugowało mniej problemów powoduje SubRip. Tak samo potrafi być z obrazem. Tym bardziej jeśli odtwarza się film z płyty. Ale możesz mieć swoje zdanie. Jak każdy. Zobaczyłeś vhs rip i od razu oceniasz mnie bo jak nie mierzę liczby nitów w obrazie to nie mam pojęcia o niczym. Zresztą nie ma sprawy. Ty masz swoje zdanie ja swoje... Skoro wszystko działa sprawdź sobie pakiet Indiana Jones wszystkie filmy na BR w jednej paczce 4 płyty i powiedz mi dlaczego w dodatkach polskie napisy nagle znikają... Skoro płyta jest tak nie zawodna.