10-11-2022, 13:55
(07-11-2022, 22:46)prodarek napisał(a): jak coś mam stary dubb zrobiony do bd, śpiąca królewna, 101 Dalmatyńczyków, zakochany kundel.Ostatnio właśnie kupiłem sobie Śpiącą królewną i Zakochanego kundla na VHS (niby "pirackie" wydania ZAIKS), a do 101 Dalmatyńczyków mam jeszcze swoją kasetę sprzed lat, bo planowałem to zgrać i dopasować do BD

Te Twoje to sam zgrywałeś z VHS, czy gotowe znalazłeś?
Jeszcze Bambi został, ale tu trudniej znaleźć kasetę.
Ma jeszcze pytanie o "Królewnę Śnieżkę". Wersja wyświetlana w kinach przed wojną miała oczywiście przedwojenny dubbing, który dostępny był na VHS i pierwszym wydaniu DVD od Imperiala. Ale też wszystkie napisy w filmie były w języku polskim - mam na myśli napisy w czołówce i wszelkie pojawiające się w filmie (imiona krasnoludków na łóżeczkach, teksty w księgach, itd.).
Były dwa wydania VHS - pierwsze firmowane przez ZAIKS (to właśnie niby pirackie) - z okładką nie disneyowską, z obrazem bardzo słabej jakości - wygląda to tak, jakby ustawiono kamerę przed ekranem, na którym wyświetlano film z bardzo wysłużonej kopii, pełnej uszkodzeń i z wypranymi kolorami. I ta wersja miała właśnie tę polską czołówkę i wszystkie napisy w języku polskim.
Potem było drugie, już oficjalne wydanie VHS od Imperiala, z okładką taką samą, jak ich pierwsze wydanie DVD.
Czy ktoś ma może tę drugą kasetę i może potwierdzić, czy na niej te wszystkie napisy też są w języku polskim, czy już w angielskim (jak później na DVD i BD)?