04-12-2022, 11:21
(04-12-2022, 08:18)misfit napisał(a): Skąd w ogóle pomysł, że chciałbym aby T2 znalazł się na tej liście, skoro wielokrotnie wykazywałem, że wersja UHD (również polska UHD SDR) pod pewnymi względami jest lepsza od odpowiednika na BD?Lepsza =/= godna zakupu. T2 nie dostał na razie żadnej satysfakcjonującej wersji na Bu-ray, tak samo na UHD, na którym "rzekomo omyłkowo" wydano widok z jednego oczka 3D wywoskowany po całości, w dodatku to upscal z niemal zerowym HDRem. Absolutnie jedno z najgorszych UHD jakie kiedykolwiek się ukazało.
(04-12-2022, 08:18)misfit napisał(a): nikt nigdy mnie nie przekona, że ktokolwiek z tego forum wie lepiej jak powinny wyglądać kolory w filmie X czy Y od reżysera czy autora zdjęć tegoż filmu.No to będziesz żył w błędnym przekonaniu do końca życia. Kolorystykę przy T2 nadzorował sam Adam Greenberg - Cameron twierdził, że mimo wieku autor zdjęć nadal doskonale pamiętał oryginalny wygląd filmu. No i co? No i tak mocno niektóre sceny potraktowano cyjanowym filtrem, że biele nie są już białe, czerwone oczy Terminatora nie są czerwone (tylko zielone), wybuchy nie są żółte (tylko zielone), a purpurowe lasery broni maszyn w przyszłości nie są purpurowe (tylko zielone). Nie wygląda to ani jak na żadnej z poprzednich wersji, ani w dostępnym w sieci skanie taśmy 35mm, ani na nagraniach jak ludzie oglądają oryginalne szpule w kinie, i nie uwierzę że wyglądało to taki w kinie w 1991. Tu po prostu przy remasterowniu filmu coś nie wyszło i można o tym pisać otwarcie, a nie tłumaczyć "najwyraźniej reżyser / dp tak chciał i on ma rację". To samo z filmami Nolana, o których pisałem (TDK, TDKR, Interstellar), na których byłem w kinie i potrafię ocenić, która kolorystyka lepiej oddaje to, jak filmy wyglądały w oryginale.
A co do mojego poprzedniego posta - nie musicie dodawać TDKR Nolana do listy, nigdy nie pisałem że to źle wyglądający film na UHD, który zawsze powinien być oglądany na Blu, bo wiem że tak nie jest i dla kogoś innego różnica w jakości na korzyść 4K może być diametralna. To tylko moja subiektywna opinia, bo z 20 filmów UHD, które posiadam tylko do tego będę wracał na starszym nośniku <- chciałem tu tylko dokładnie opisać powody dlaczego podjąłem taką decyzję, aby ktoś rozważający zakup mógł sam ocenić, czy wymienione przeze mnie uwagi nie będą dla niego ważne przy decyzji odnośnie zakupu.