30-01-2023, 16:41
(30-01-2023, 10:28)misfit napisał(a): Wyczuwam jednak pewną niekonsekwencję - pamiętasz 12 małp, którymi zachwycałeś się od pierwszych sekund filmu i pisałeś, że nie wyobrażasz sobie powrotu do SDR, czy coś takiego? Przepalenia we flashbackach były celowym efektem, a w HDR pod tym względem jest dość olbrzymiasta zmiana (obie wersje zatwierdzone przez Gilliama). Czyli HAL, jako reżyser Małp, jednak zostawiłby te jasne obszary obrazu na podobnym poziomie co w wersji SDR?
Wszystko się zgadza, pamiętajmy że jest inna tolerancja na zdjęcie, a inna na film, to co fajnie wygląda na zdjęciu itd.
12 małp wygląda teraz pięknie i akurat flashbacki mogły zostać nieco bardziej przepalone, coś między SDR a HDR, ale to już szczegóły, w starym transferze były przepalenia w normalnych scenach i brzydka poświata, taka biała mgiełka, która niszczyła kolorystykę scen.
Więc raz jeszcze podkreślę, że jestem fanem przepaleń w moich prywatnych zdjęciach, a nie w filmach
Płyty sprawdzam jak tylko paczka przyjdzie, więc w różnym świetle, nie mam specjalnej procedury czy specjalistycznej latarki, obracam płytę pod różnymi kątami i to raczej działa, bo w tym samym pudełku jedna płyta ma widoczne ryski inna nie, a najważniejsze że później gra.
Strzelam, że zamówiłeś "Biegnij Lola, biegnij" i "Miasto zaginionych dzieci", ale chyba je zapowiedziano w Europie więc mogłeś wybrać jakieś mniej dostępne tytuły.
Sprawdzam.
Trafiłem 50%, bo będzie "Orlando" zamiast "Miasta"

Świetne transfery, w tym zestawie HDR nie wali po oczach tylko zachowuje filmowy charakter, z wyjątkiem kilku linijek wklejonych angielskich napisów w "Tamte dni, tamte noce", gdzie na szczęście napisy z OPPO częściowo zasłoniły angielskie i wyglądało to niemal tak:
![[Obrazek: zacmienie%20slonca.jpg]](https://ekotrendy.pl/sites/ekotrendy/files/images/zacmienie%20slonca.jpg)
Księżyc to napisy z OPPO, słońce to wklejone angielskie.
Mam HZ2000, z pomysłu zakupu JZ zrezygnowałem po tym jak Vincent stwierdził, że ma gorszy obraz na nowym procku, a gry mnie tak nie kręcą.
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥