30-01-2023, 23:36
(02-01-2023, 19:13)MasterThief napisał(a): Matryca WOLED jest jednak wyżyłowana do granic możliwości, co powoduje że w kilku pojedynczych filmach UHD (z luminancją powyżej 1000 nitów) w sporadycznych przypadkach pojawiał się efekt posteryzacji w najjaśniejszych partiach obrazu.U mnie w starszym modelu, nie zaobserwowałem takiego zjawiska.
Wiadomo, że każdy z nas ma inną tolerancję na różne defekty, ale akurat posteryzacja jest u mnie na czołowym miejscu, jeżeli chodzi o psucie seansu.
Co ciekawe, jak idę do kina, to brak głębokiej czerni mi nie przeszkadza, a jak trafi się płyta z podniesionym poziomem czerni, to się mocno krzywię.
(30-01-2023, 17:34)misfit napisał(a): "Miasto" też chciałem, ale gościu odpisał mi, że ma ryski to podziękowałem. No i fajnie się złożyło, że chwilę później Francuzi zapowiedzieli swoje wydanko - popsuć humor może mi tylko słaba komprechaFrancuzi ostatnio przyspieszyli, jaram się "Muszkieterami" i mam nadzieje że tego nie schrzanią.
Co do "Miasta", to mój faworyt w tej kolekcji Sony jeżeli chodzi o zdjęcia, uwielbiam taką mocną ingerencję w obraz, czyli specyficzną kolorystykę i bajkowy klimat.
Cieszy wiadomość o "Delicatessen" i czekamy na zapowiedź "Amelii"
(30-01-2023, 17:34)misfit napisał(a): Zajebiście, że dożyliśmy czasów gdy taka jakość obrazu jest dostępna w zaciszu domowym.Nic dodać, nic ująć
(30-01-2023, 20:29)sebas napisał(a): Ja akurat sprawdzam płyty przy świetle sztucznym, neutralnym lub zimnym. Wtedy wychodzą wszystkie ryski, odciski palców, czy nawet ten dziwny nalot występujący w pudełkach amaray.
Moim zdaniem, odciski i nalot najłatwiej wykryć i co najważniejsze łatwo usunąć.
Ostatnio miałem z nalotem kilka płyt, w tych niby ekologicznych pudełkach z dużymi dziurami, psia kość.
♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥