(14-03-2023, 16:52)HAL 9000 napisał(a): Polskie filmy musimy kupować za granicą i to mnie najbardziej boli.
Ale chyba nic w tym dziwnego? Garstka Polaków jest zainteresowana kupowaniem filmów na nośnikach, a jeśli coś nie jest hollywoodzkim blockbusterem to już w ogóle nie ma o czym rozmawiać...
(14-03-2023, 16:52)HAL 9000 napisał(a): Najgorsze jest to, że jak coś się jednak uda u nas wydać, to okazuje się że "kastrat", DNR itp.
Wierzę, że jednak mamy w kraju fachowców, którzy potrafiliby to ogarnąć (to nie jest lot na Marsa)
Są w Polsce fachowcy, ale za darmo nie będą się poświęcać, a już tym bardziej gdyby mieli jeszcze dopłacać do interesu. Nawet Ci, którzy na niemal wszystkim oszczędzali już prawie wszyscy się wykruszyli. Po prostu biznes przestał już być w jakikolwiek sposób opłacalny dla lokalnych dystrybutorów. Kino Świat jeszcze w miarę ogarniało temat wydań Blu-ray, oczywiście jak na polskie warunki, i z tego co widzę od blisko roku niczego nie wypuścili na BD, więc zgaduję, że i oni dali sobie spokój z niebieskimi krążkami. Więc został nam wypalankowy Mayfly + Studio N i TVP od święta coś wypuści. Kogoś jeszcze pominąłem?
Dlaczego Ministerstwo Kultury miałoby ratować tego trupa z pieniędzy podatników? Bo kilkuset osobom (no dobra, przy dobrych wiatrach kilku tysiącom) na tym bardzo zależy? Plz... Jest mnóstwo dużo istotniejszych spraw w tym kraju wymagających pilnej potrzeby i dotyczących milionów osób. Jak coś to odpalą serwis streamingowy z polską klasyką, chociaż czekaj... jest 35mm.online i vod tvp, ale fakt, wielu rzeczy jeszcze tam brakuje. Nie interesuje nas taka jakość i ogólnie streamingi i VODy? Trudno... nikogo to nie obchodzi. Ale próbujcie, jakby co to i ja podpiszę co trzeba. Poza tym x264 mam opanowanego w małym paluszku + szybki procek, więc gdyby była taka potrzeba to Grzegorz się poświęci dla dobra społeczeństwa i można zaoszczędzić częściowo na Davidzie