07-05-2023, 17:43
(07-05-2023, 17:00)Juby napisał(a):(07-05-2023, 14:09)Piotrek P napisał(a): Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale nie bardzo rozumiem, jak komuś mogą przeszkadzać bardzo delikatne cienie w napisach w Die Hard na UHD i jednocześnie nie przeszkadzać te grube kulfony z Bravehearta BD.
Ale o kim ty piszesz? Bo nikt, a na pewno nie ja, nic takiego tutaj nie pisałem, nie mam żadnych problemów z cieniem za napisami.
O Tobie, a konkretnie o tym co napisałeś dzisiaj tu:
(07-05-2023, 13:44)Juby napisał(a): Brak cienia (czyli dodatkowej rzeczy przysłaniającej obraz) to plus napisów, a nie minus.
i tu:
(07-05-2023, 11:10)Juby napisał(a): Lektor dostał tragiczny, cenzurowany tekst, który pomija masę rzeczy (to samo co w RoboCopie i Predatorze), a w napisach (dziwnie cienkich, ciemnych ipsujących się przy przewijaniu rozdziałami) niestety jest to samo, albo jeszcze gorzej. Tymczasem na Blu napisy wyglądają lepiej (gruba biała czcionka, jak w Braveheart) i mają inne, bardzo dobre tłumaczenie, przynajmniej w 4-5 scenach, które na razie sprawdziłem (zabicie Takagiego, wzywanie pomocy z dachu, rozmowa Johna z Hansem, "shoot the glass", finałowe Jupikajej).
Z pogrubionych fragmentów cytatów dość wyraźnie wynika że wygląd napisów w Szklanej pułapce na UHD Ci się nie podoba i że wolisz te na płycie BD (takie same jak w Braveheart na płycie BD), co pozwoliłem sobie skomentować i uzasadnić (ale to oczywiście tylko moja opinia - masz prawo się z nią nie zgadzać, tylko raz piszesz, że brak cienia to plus, a innym razem że jednak cienie Ci nie przeszkadzają, więc ja już się trochę pogubiłem).
(07-05-2023, 17:00)Juby napisał(a): Zawsze gdy napiszę coś niepochlebnego o UHD - a piszę tu tylko informacje/opinie, które wydaje mi się mogą komuś pomóc w decyzji o zakupie, lub nie - zaraz zbiera się grupa miłośników najnowszego nośnika, która zrzuca winę na mój telewizor, odtwarzacz, cokolwiek. Przy 200 filmach nie ma problemów z napisami, przy tym jest = wina odtwarzacza(!), nie płyty, którą najwyraźniej nagrano tak, że się z nim nie lubi... I jeszcze lepiej wiecie jakiej grubości napisy powinny mi się podobać.
Nie wiem do końca do jakich wcześniejszych rozmów nawiązujesz, ale 2 osoby z różnymi odtwarzaczami i różnymi wyświetlaczami napisały Ci, że z napisami w Szklanej pułapce przy zmianie rozdziałów nic się nie dzieje, więc oczywistym jest, że nie jest to wina płyty, chyba że konkretnie Twojego egzemplarza, ale to raczej ekstremalnie mało prawdopodobne.