Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Filmy
« Wstecz 1 ... 6 7 8 9 10 ... 25 Dalej »

Szklana Pułapka (Seria)

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5
Opcje tematu
Szklana Pułapka (Seria)
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

07-05-2023, 13:58
(07-05-2023, 13:40)Juby napisał(a):  I psują się, gdy przewinie się rozdział (pierwsze zdjęcie nie oddaje tego dokładnie, wypełnienia są ciemniejsze: ciemnoszare, lub czarne):

[Obrazek: MEKOS37_t.jpg] [Obrazek: MEKOS3D_t.jpg]

Sprawdziłem u siebie, przeskakując kilkanaście razy pomiędzy rozdziałami do tyłu i do przodu i nic mi się nie psuje na OPPO 203. Więc raczej Twój odtwarzacz wariuje z niewiadomych względów...
A tłumaczenie napisów mam jak te na górnym kadrze, ale to już zasługa posiadania funkcji z wgrywaniem napisów zewnętrznych Tongue

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline lovelybones
Użytkownik
Liczba postów: 247
Reputacja: 3

07-05-2023, 14:00
Wszystkim ludziom i wszystkim wytwórniom Big Grin Może dostaniesz jakąś nagrodę za wyłapanie takiego "błędu". Te napisy z Braveheart to na szczęście tylko jakiś wybryk. Pewnie jakieś 99% napisów są zrobione poprawnie i mają cień.

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 44

07-05-2023, 14:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2023, 14:11 przez Piotrek P. Powód edycji: literówka )
Ta gruba czcionka, która jest używana w Braveheart na BD to jest jakaś aberracja i fatalna pomyłka - z całym szacunkiem, ale wygląda to trochę jakby ktoś włączył udogodnienia dla niedowidzących (i jeszcze to wyrównanie do lewej!). Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale nie bardzo rozumiem, jak komuś mogą przeszkadzać bardzo delikatne cienie w napisach w Die Hard na UHD i jednocześnie nie przeszkadzać te grube kulfony z Bravehearta BD.
A w temacie rzekomego psucia się napisów w Die Hard na UHD przy zmianie rozdziałów to właśnie to sprawdziłem (oglądałem film wcześniej i nie pamiętałem żeby cokolwiek było nie tak) i potwierdzam to co napisał misfit - u mnie na UB820 też brak jakichkolwiek problemów mimo przewijania/zmiany rozdziałów, więc to musi być jakiś problem z odtwarzaczem.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

07-05-2023, 17:00
(07-05-2023, 14:09)Piotrek P napisał(a):  Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale nie bardzo rozumiem, jak komuś mogą przeszkadzać bardzo delikatne cienie w napisach w Die Hard na UHD i jednocześnie nie przeszkadzać te grube kulfony z Bravehearta BD.

Ale o kim ty piszesz? Bo nikt, a na pewno nie ja, nic takiego tutaj nie pisałem, nie mam żadnych problemów z cieniem za napisami.

To forum nigdy nie przestanie mnie zaskakiwać. Zawsze gdy napiszę coś niepochlebnego o UHD - a piszę tu tylko informacje/opinie, które wydaje mi się mogą komuś pomóc w decyzji o zakupie, lub nie - zaraz zbiera się grupa miłośników najnowszego nośnika, która zrzuca winę na mój telewizor, odtwarzacz, cokolwiek. Przy 200 filmach nie ma problemów z napisami, przy tym jest = wina odtwarzacza(!), nie płyty, którą najwyraźniej nagrano tak, że się z nim nie lubi... I jeszcze lepiej wiecie jakiej grubości napisy powinny mi się podobać. Czteromiesięczna przerwa od tego miejsca jak widzę była niewystarczająca, filmoskop is enough.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline lovelybones
Użytkownik
Liczba postów: 247
Reputacja: 3

07-05-2023, 17:22
(07-05-2023, 17:00)Juby napisał(a):  Zawsze gdy napiszę coś niepochlebnego o UHD
Napisałeś o napisach na BD/UHD. Rzekomo grube, bardzo jasne, bez cieni napisy są najlepsze. Nie, nie są. Te napisy z Braveheart BD to jakiś błąd lub pomyłka. Tyle. Nie ma powodu do obrażania się.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

07-05-2023, 17:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2023, 17:31 przez Gieferg.)
Juby, nie histeryzuj znowu. Gdzie tylko ktoś się z tobą zdecydowanie nie zgodzi zaraz walisz focha i wychodzisz trzaskając drzwiami jak jakaś pipka (na KMF kilka razy, na Komikspec to samo, teraz znowu tutaj? Daj na luz, ja tam lubię czytać twoje posty nawet jak się z nimi nie zgadzam i pomimo tego, że mi czasami działasz na nerwy Tongue, a nie chce mi się w tym celu specjalnie zagladać na monotematyczne Batcave Tongue).

Informacja którą dałeś jest jak najbardziej przydatna (ta o tłumaczeniu zakładając, że problem z wyświetlaniem napisów to u innych nie występuje), przynajmniej dla mnie, bo nie zamierzam się w przyszłości babrać w kombinowanie polskich wersji do filmów na UHD, więc ewentualny upgrade Die Hard, którego i tak preferuje oglądać z lektorem (ale nie z tym, który normalnie jest na płycie, zresztą w moim wydaniu lektora w ogóle nie ma) sobie raczej odpuszczę. Tak więc dzięki za info.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

07-05-2023, 17:27 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2023, 17:28 przez misfit.)
Juby - od tego jest to forum żeby dzielić się opiniami. Gdy napisałeś o ciemnych napisach to w mojej głowie pojawiło się jedno wielkie WTF, bo jesli już to ludziska narzekają, że są one zbyt jasne. Więc sprawdziłem u siebie i napisy w żadnym razie nie są ciemne w HDR.
Później doprecyzowałeś, że napisy się psują po przewijaniu i okazuje się, że nic takiego się nie dzieje na dwóch najpopularniejszych odtwarzaczach na tym forum. Więc zamiast strzelać foszki, przypomniałbys jaki masz odtwarzacz, może wtedy do czegoś byśmy doszli...

Odpowiedz
Offline Piotrek P
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 44

07-05-2023, 17:43
(07-05-2023, 17:00)Juby napisał(a):  
(07-05-2023, 14:09)Piotrek P napisał(a):  Wiem, że o gustach się nie dyskutuje, ale nie bardzo rozumiem, jak komuś mogą przeszkadzać bardzo delikatne cienie w napisach w Die Hard na UHD i jednocześnie nie przeszkadzać te grube kulfony z Bravehearta BD.

Ale o kim ty piszesz? Bo nikt, a na pewno nie ja, nic takiego tutaj nie pisałem, nie mam żadnych problemów z cieniem za napisami.

O Tobie, a konkretnie o tym co napisałeś dzisiaj tu:
(07-05-2023, 13:44)Juby napisał(a):  Brak cienia (czyli dodatkowej rzeczy przysłaniającej obraz) to plus napisów, a nie minus.

i tu:
(07-05-2023, 11:10)Juby napisał(a):  Lektor dostał tragiczny, cenzurowany tekst, który pomija masę rzeczy (to samo co w RoboCopie i Predatorze), a w napisach (dziwnie cienkich, ciemnych i psujących się przy przewijaniu rozdziałami) niestety jest to samo, albo jeszcze gorzej. Tymczasem na Blu napisy wyglądają lepiej (gruba biała czcionka, jak w Braveheart) i mają inne, bardzo dobre tłumaczenie, przynajmniej w 4-5 scenach, które na razie sprawdziłem (zabicie Takagiego, wzywanie pomocy z dachu, rozmowa Johna z Hansem, "shoot the glass", finałowe Jupikajej).

Z pogrubionych fragmentów cytatów dość wyraźnie wynika że wygląd napisów w Szklanej pułapce na UHD Ci się nie podoba i że wolisz te na płycie BD (takie same jak w Braveheart na płycie BD), co pozwoliłem sobie skomentować i uzasadnić (ale to oczywiście tylko moja opinia - masz prawo się z nią nie zgadzać, tylko raz piszesz, że brak cienia to plus, a innym razem że jednak cienie Ci nie przeszkadzają, więc ja już się trochę pogubiłem).

(07-05-2023, 17:00)Juby napisał(a):  Zawsze gdy napiszę coś niepochlebnego o UHD - a piszę tu tylko informacje/opinie, które wydaje mi się mogą komuś pomóc w decyzji o zakupie, lub nie - zaraz zbiera się grupa miłośników najnowszego nośnika, która zrzuca winę na mój telewizor, odtwarzacz, cokolwiek. Przy 200 filmach nie ma problemów z napisami, przy tym jest = wina odtwarzacza(!), nie płyty, którą najwyraźniej nagrano tak, że się z nim nie lubi... I jeszcze lepiej wiecie jakiej grubości napisy powinny mi się podobać.

Nie wiem do końca do jakich wcześniejszych rozmów nawiązujesz, ale 2 osoby z różnymi odtwarzaczami i różnymi wyświetlaczami napisały Ci, że z napisami w Szklanej pułapce przy zmianie rozdziałów nic się nie dzieje, więc oczywistym jest, że nie jest to wina płyty, chyba że konkretnie Twojego egzemplarza, ale to raczej ekstremalnie mało prawdopodobne.

Odpowiedz
Offline Juby
Nieogar w tym temacie
Liczba postów: 2,080
Reputacja: 80

08-05-2023, 12:44
(07-05-2023, 17:22)lovelybones napisał(a):  Rzekomo grube, bardzo jasne tak samo białe, bez cieni napisy są najlepsze. Nie, nie są
Dla mnie są. I co teraz? Twoja opinia to niezaprzeczalny fakt, a moja nie? Pomyśl trochę.

(07-05-2023, 17:27)Gieferg napisał(a):  a nie chce mi się w tym celu specjalnie zagladać na monotematyczne Batcave Tongue).
Twój problem. Forum BC to najlepsze forum w sieci.

(07-05-2023, 17:27)misfit napisał(a):  od tego jest to forum żeby dzielić się opiniami.
No chyba, że ktoś woli grubsze napisy...

(07-05-2023, 17:27)misfit napisał(a):  Później doprecyzowałeś, że napisy się psują po przewijaniu i okazuje się, że nic takiego się nie dzieje na dwóch najpopularniejszych odtwarzaczach na tym forum. Więc zamiast strzelać foszki, przypomniałbys jaki masz odtwarzacz, może wtedy do czegoś byśmy doszli...
Panas UB420.

(07-05-2023, 17:43)Piotrek P napisał(a):  Z pogrubionych fragmentów cytatów dość wyraźnie wynika że wygląd napisów w Szklanej pułapce na UHD Ci się nie podoba
Nic podobnego. Podoba się mniej od tych z Blu-ray ≠ nie podoba się w ogóle.

(07-05-2023, 17:43)Piotrek P napisał(a):  tylko raz piszesz, że brak cienia to plus, a innym razem że jednak cienie Ci nie przeszkadzają, więc ja już się trochę pogubiłem
Nigdy nie przeszkadzał mi cień w żadnych napisach do żadnego filmu i nigdy czegoś takiego nie napisałem. Po prostu przy grubszych napisach, takich jak na moim zdjęciu Blu-ray (czy filmach DVD) cień jest zbędny i tylko przykrywałby jeszcze więcej obrazu = bez cienia jest lepiej = to dodatkowy plusik. Ale czemu przy węższej czcionce miałby mi przeszkadzać cień? Nie wiem, to jest już coś co sobie sami wymyśliliście.

(07-05-2023, 17:43)Piotrek P napisał(a):  2 osoby z różnymi odtwarzaczami i różnymi wyświetlaczami napisały Ci, że z napisami w Szklanej pułapce przy zmianie rozdziałów nic się nie dzieje, więc oczywistym jest, że nie jest to wina płyty
Oczywistym jest, że to wina płyty skoro jest niekompatybilna ze wszystkimi odtwarzaczami. Gdyby problemem był odtwarzacz, to podobne rzeczy działyby się z innymi filmami, a nie dzieją się. Przynajmniej do tej pory niczego takiego nie zaobserwowałem, ale jeśli kiedyś zwrócę na to uwagę przy innej płycie, przyznam wam rację... Tzn. przyznałbym, ale szkoda mi czasu na dalsze kłótnie tutaj, odpisuje wam ostatni raz, bo zalogowałem się żeby dopowiedzieć na jedno pw.

Filmweb | Filmoskop

Gunn, Safran, Zaslav, wherever you are out there... Fuck You too!
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

08-05-2023, 14:20 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-05-2023, 14:20 przez Gieferg.)
Cytat:odpisuje wam ostatni raz, bo zalogowałem się żeby dopowiedzieć na jedno pw.
Po co ten cały cyrk? Rolleyes
Za bardzo się wczułeś we współczesne trendy i co krok Cię coś uraża?

Cytat:Twój problem. Forum BC to najlepsze forum w sieci.
I bodaj jedyne z którego jeszcze nie wyszedłeś, trzaskając drzwiami Smile

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku