11-05-2024, 09:50
Dlaczego nie zostały ustawione dwa tryby dzienny i nocny? oni tego nie robią w standardzie? to samo dla HDR/DV.
|
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
|
|
11-05-2024, 09:50
Dlaczego nie zostały ustawione dwa tryby dzienny i nocny? oni tego nie robią w standardzie? to samo dla HDR/DV.
11-05-2024, 09:54
Tylko jeden tryb: profesjonalny, kiedyś robili chyba dwa. Pod HDR nie bardzo się da bo jak odpalam film w Dolby Vision to mam trzy nowe tryby: Dolby Vision dynamiczny, jasny i ciemny.
11-05-2024, 10:11
Nie wiem co ty do mnie piszesz ty tylko SDR kalibrowałeś? ____ Osobny tryb do oglądania w dzień (telewizory OLED) – 149 zł
11-05-2024, 11:35
Warto było kalibrować TV SONY, gdzie najwyższa półka ma już całkiem nieźle skalibrowany ekran przy wyjeździe z fabryki? Dodatkowo z taką wadą wzroku widać różnicę? Ja sobie ustawiam od 3 lat na A80J przy oglądaniu programów informacyjnych na minimalną jasność i nic się nie wypaliło. Przy Dolby Vision czy HDR zawsze mam maksymalną jasność.
Pod filmy z płyt też jest skalibrowany ale jak włączysz Netflix, Amazon Prime, HBO MAX, Disney+ czy Appletv+ i odpalisz materiał w 4K HDR to dochodzą trzy nowe tryby: Dolby Vision dynamiczny, Dolby Vision jasny i Dolby Vision ciemny ( nie pamiętam czy wszystkie VOD obsługują DV ). Sprawdziłem sobie filmy w 4K z płyt, wziąłem też odtwarzacz 4K Sony UBP-X800M2 ( wszyscy polecali Panasonica ale to był jedyny dostępny odtwarzacz UHDBD w Media Expert ), odpaliłem "The Batman" i "The Lord of the Rings:The Return of the King" i Batman wygląda fajnie, choć czerń nie jest aż tak smolista i napisy jednak się trochę świecą, w przypadku Władcy Pierścieni mam wrażenie, że ruch jest czasami jakby przyśpieszony, głównie podczas walk i jazdy konnej. Taka ciekawostka: w tym drugim pilocie do multimediów baterie wyczerpały się po 11 dniach, wyszedł komunikat o niskim poziomie baterii i pilot ledwo działa lub wcale.
12-05-2024, 08:05
A jak włączysz Batmana czy LOTRa z płyty, to tych trybów nie masz? Włączyłeś w ogóle DV w odtwarzaczu? Poza tym jakie konkretnie tryby Ci skalibrowali, albo może inaczej... ile dałeś za kalibrację? W cenie 599 masz tylko SDR. HDR i DV jest dodatkowo płatne. - Kalibracja dla treści Ultra HD z HDR10 i HDR10+ – 149 zł - Kalibracja dla treści Ultra HD z HDR: Dolby Vision – 99 zł (12-05-2024, 06:46)lis22 napisał(a): Batman wygląda fajnie, choć czerń nie jest aż tak smolista Batman ma podniesione czernie, zresztą jak większość filmów - mniej lub bardziej. (12-05-2024, 06:46)lis22 napisał(a): i napisy jednak się trochę świecą Gdybyś kupił odtwarzacz Panasa, tak jak wszyscy sugerowali, to by nie świeciły (jest w nim od tego odpowiednia opcja). (12-05-2024, 06:46)lis22 napisał(a): w przypadku Władcy Pierścieni mam wrażenie, że ruch jest czasami jakby przyśpieszony, głównie podczas walk i jazdy konnej. Masz włączoną interpolację klatek (Motionflow). Poza tym jeśli kalibrowane były tylko tryby SDR, to nie znamy ustawień jakie masz dla treści HDR10 i DV. (11-05-2024, 06:42)lis22 napisał(a): profesjonalny i dał tam jasność SDR na max. czyli 50% Chyba tak się nie powinno robić w obawie przed wypaleniami obrazu? Kiedyś mówiłeś że oglądasz filmy z odległości do 1,5 m ? Tak więc przy takim ustawieniu raczej martwiłbym się o wypalenie matrycy w biednym oku, które nieustannie katujesz... Nie wspominając już o użytkownikach forum filmożerców, którzy dobrze ci radzą a za każdym razem wybierasz bramkę nr 2 i potem pytasz się czy to dobry wybór ;]
Unboxing >> YouTube
12-05-2024, 08:34
Byłem na ich stoisku w zeszłym roku na AudioShow https://skalibrujtv.pl/ Trochę z nimi pogadałem, wzięli ode mnie nr telefonu i dali rabat. Po jakiś dwóch miesiącach przyjechał człowiek co się tym zajmuje, podłączył kamerę, popatrzył w laptopie i stwierdził, że zrobił ponad 100 tych dokładnie tych TV i jest to drugi tak dobrze zrobiony, że jak skalibruje to nie zobaczę różnicy. Dzień wcześniej oglądałem jakiś film i tak sobie pomyślałem, wygląda to świetnie, co oni są w stanie tu polepszyć, no zobaczymy.
Skalibrowali mi tylko jeden tryb: profesjonalny. Dostępne tryby: żywy standardowy kinowy profesjonalny spokojny zdjęcia IMAX Enhanced Mam też problem z PS5 bo telewizor ma tu dodatkowe menu dedykowane konsoli Sony i tam są już tylko trzy tryby obrazu: gra standardowy gra RTS gra FPS Standardowy jest dosyć ciemny i jakby wyprany kolorystycznie, RTS jest bardziej nasycony ale chyba jeszcze ciemniejszy a FPS to coś ala tryb żywy lub dynamiczny z innych tv - puściłem sobie Ghost of Tsushima i dla mnie, obraz jest bardzo ciemny a tryb FPS nie bardzo się nadaje do grania, da się to jakoś obejść żeby wybrać te tryby dostępne podczas oglądania tv? Razem z tv kupiłem odtwarzacz 4K UHDBD Sony UBP-X800M2 ( chciałem kupić coś lepszego np. Panasonic ale nic innego nie było dostępnego w sklepie )oraz odtwarzacz CD Yamaha CD-S303, posiadam amplituner Denon AVR-X1600H i chciałem tam podłączyć ten odtwarzacz, obecnie mam takie podłączenia: 1 CBL/SAT 2 DVD 3 Blu-Ray - Odtwarzacz 4K - Sony UBP-X800M2 - HDMI 2.0 4 GAME - Playstation 5 - HDMI 2.0 5 MEDIA PLAYER - Xbox Series X- HDMI 2.0 6 ARC/eARC - TV Sony XR-55A95l - HDMI 2.1 AUX - na przednim panelu - Nintendo Switch - HDMI Na pilocie jest tyle źródeł do wyboru: CBL/SAT DVD Blu-Ray GAME AUX MEDIA PLAYER PHONO TV AUDIO TUNER USB Bluetooth INTERNET RADIO Próbowałem go podłączyć za pomocą kabla stereo RCA, próbowałem trzech podłączeń: Media Player, CBL/SAT i Phono i dźwięk miałem tylko z Phono ale bardzo cichy i mocno zaszumiony - ponoć prawidłowy wybór to Media Player ale tam do HDMI mam podłączonego Xboxa Series X, więc powinienem teraz przepiąć Xboxa w inne, wolne HDMI ( 1 CBL/SAT lub 2 DVD ) i dopiero wtedy podpiąć odtwarzacz CD Audio In Media Player?
(18-05-2024, 12:09)lis22 napisał(a): i chciałem tam podłączyć ten odtwarzaczA który odtwarzacz? Yamahę, czy Sony? Mam wrażenie, że podpinasz oba na raz, aby tylko usłyszeć jakiś dźwięk. Zakładając, że chodzi o Yamahę, to podłącz do wolnego RCA, ale nie PHONO. PHONO tylko dla gramofonu. Można też podłączyć Yamahę optycznym (na tym obrazku powyżej to DIGITAL AUDIO IN). W amplitunerze, w ustawieniach, to wejście powinno być ustawione jako PCM, ewentualnie S/PDIF. Swoją drogą te analogowe RCA MEDIAPLAYER i CBL/SAT też powinny działać. Coś tam w ustawieniach amplitunera musi być aktywowane, żeby zadziałało. Pewnie trzeba zaznaczyć, czy dla przykładowo MEDIAPLAYER ma brać dźwięk z HDMI, czy właśnie Analog In. To samo pewnie będzie z tymi optycznymi. Część wejść w tym amplitunerze nazywa się tak samo. Muszą być jakieś ustawienia dostępne, żeby poinformować amplituner, gdzie ma szukać dźwięku, przykładowo, dla CBL/SAT. Po analogu, optyku, czy HDMI... Zgaduję więc, że nie można mieć jednocześnie podpiętych kilku różnych urządzeń, do różnych rodzajów wejść, ale o tej samej nazwie, bez zmian w ustawieniach amplitunera... Poczytaj instrukcję.
niespotykanie spokojny człowiek
|
| Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości |