Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady

Strony (174): « Wstecz 1 ... 148 149 150 151 152 ... 174 Dalej »

Opcje tematu
Jaki telewizor wybrać? - Pytania i porady
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

#1,491
11-05-2024, 09:50
Dlaczego nie zostały ustawione dwa tryby dzienny i nocny? oni tego nie robią w standardzie? to samo dla HDR/DV.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline lis22
Stały bywalec
Liczba postów: 298
Reputacja: 1

#1,492
11-05-2024, 09:54
Tylko jeden tryb: profesjonalny, kiedyś robili chyba dwa.
Pod HDR nie bardzo się da bo jak odpalam film w Dolby Vision to mam trzy nowe tryby: Dolby Vision dynamiczny, jasny i ciemny.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

#1,493
11-05-2024, 10:11
Nie wiem co ty do mnie piszeszSmile ty tylko SDR kalibrowałeś?
____
Osobny tryb do oglądania w dzień (telewizory OLED) – 149 zł

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline mrjacob990
Nowy użytkownik
Liczba postów: 13
Reputacja: 3

#1,494
11-05-2024, 11:35
Warto było kalibrować TV SONY, gdzie najwyższa półka ma już całkiem nieźle skalibrowany ekran przy wyjeździe z fabryki? Dodatkowo z taką wadą wzroku widać różnicę? Ja sobie ustawiam od 3 lat na A80J przy oglądaniu programów informacyjnych na minimalną jasność i nic się nie wypaliło. Przy Dolby Vision czy HDR zawsze mam maksymalną jasność.

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

#1,495
12-05-2024, 06:46 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2024, 06:46 przez lis22.)
Pod filmy z płyt też jest skalibrowany ale jak włączysz Netflix, Amazon Prime, HBO MAX, Disney+ czy Appletv+ i odpalisz materiał w 4K HDR to dochodzą trzy nowe tryby: Dolby Vision dynamiczny, Dolby Vision jasny i Dolby Vision ciemny ( nie pamiętam czy wszystkie VOD obsługują DV ).
Sprawdziłem sobie filmy w 4K z płyt, wziąłem też odtwarzacz 4K Sony UBP-X800M2 ( wszyscy polecali Panasonica ale to był jedyny dostępny odtwarzacz UHDBD w Media Expert ), odpaliłem "The Batman" i "The Lord of the Rings:The Return of the King" i Batman wygląda fajnie, choć czerń nie jest aż tak smolista i napisy jednak się trochę świecą, w przypadku Władcy Pierścieni mam wrażenie, że ruch jest czasami jakby przyśpieszony, głównie podczas walk i jazdy konnej.
Taka ciekawostka: w tym drugim pilocie do multimediów baterie wyczerpały się po 11 dniach, wyszedł komunikat o niskim poziomie baterii i pilot ledwo działa lub wcale.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#1,496
12-05-2024, 08:05
A jak włączysz Batmana czy LOTRa z płyty, to tych trybów nie masz? Włączyłeś w ogóle DV w odtwarzaczu?
Poza tym jakie konkretnie tryby Ci skalibrowali, albo może inaczej... ile dałeś za kalibrację?

W cenie 599 masz tylko SDR. HDR i DV jest dodatkowo płatne.
- Kalibracja dla treści Ultra HD z HDR10 i HDR10+ – 149 zł
- Kalibracja dla treści Ultra HD z HDR: Dolby Vision – 99 zł

(12-05-2024, 06:46)lis22 napisał(a):  Batman wygląda fajnie, choć czerń nie jest aż tak smolista

Batman ma podniesione czernie, zresztą jak większość filmów - mniej lub bardziej.

(12-05-2024, 06:46)lis22 napisał(a):  i napisy jednak się trochę świecą

Gdybyś kupił odtwarzacz Panasa, tak jak wszyscy sugerowali, to by nie świeciły (jest w nim od tego odpowiednia opcja).

(12-05-2024, 06:46)lis22 napisał(a):  w przypadku Władcy Pierścieni mam wrażenie, że ruch jest czasami jakby przyśpieszony, głównie podczas walk i jazdy konnej.

Masz włączoną interpolację klatek (Motionflow). Poza tym jeśli kalibrowane były tylko tryby SDR, to nie znamy ustawień jakie masz dla treści HDR10 i DV.

Odpowiedz
Offline pred895
Posting Freak
Liczba postów: 3,802
Reputacja: 140

#1,497
12-05-2024, 08:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-05-2024, 08:36 przez pred895.)
(11-05-2024, 06:42)lis22 napisał(a):  profesjonalny i dał tam jasność SDR na max. czyli 50% Chyba tak się nie powinno robić w obawie przed wypaleniami obrazu?

Kiedyś mówiłeś że oglądasz filmy z odległości do 1,5 m ? Tak więc przy takim ustawieniu raczej martwiłbym się o wypalenie matrycy w biednym oku, które nieustannie katujesz... Nie wspominając już o użytkownikach forum filmożerców, którzy dobrze ci radzą a za każdym razem wybierasz bramkę nr 2 i potem pytasz się czy to dobry wybór ;]

Unboxing >> YouTube
Odpowiedz
Offline thomasso hi-fi
Użytkownik
Liczba postów: 174
Reputacja: 9

#1,498
12-05-2024, 08:34
Byłem na ich stoisku w zeszłym roku na AudioShow https://skalibrujtv.pl/

Trochę z nimi pogadałem, wzięli ode mnie nr telefonu i dali rabat.
Po jakiś dwóch miesiącach przyjechał człowiek co się tym zajmuje, podłączył kamerę, popatrzył w laptopie i stwierdził, że zrobił ponad 100 tych dokładnie tych TV i jest to drugi tak dobrze zrobiony, że jak skalibruje to nie zobaczę różnicy.
Dzień wcześniej oglądałem jakiś film i tak sobie pomyślałem, wygląda to świetnie, co oni są w stanie tu polepszyć, no zobaczymy.

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
Offline lis22
Stały bywalec

#1,499
Photo  18-05-2024, 12:09
Skalibrowali mi tylko jeden tryb: profesjonalny. Dostępne tryby:

żywy
standardowy
kinowy
profesjonalny
spokojny
zdjęcia
IMAX Enhanced

Mam też problem z PS5 bo telewizor ma tu dodatkowe menu dedykowane konsoli Sony i tam są już tylko trzy tryby obrazu:

gra standardowy
gra RTS
gra FPS

Standardowy jest dosyć ciemny i jakby wyprany kolorystycznie, RTS jest bardziej nasycony ale chyba jeszcze ciemniejszy a FPS to coś ala tryb żywy lub dynamiczny z innych tv - puściłem sobie Ghost of Tsushima i dla mnie, obraz jest bardzo ciemny a tryb FPS nie bardzo się nadaje do grania, da się to jakoś obejść żeby wybrać te tryby dostępne podczas oglądania tv?

Razem z tv kupiłem odtwarzacz 4K UHDBD Sony UBP-X800M2 ( chciałem kupić coś lepszego np. Panasonic ale nic innego nie było dostępnego w sklepie )oraz odtwarzacz CD Yamaha CD-S303, posiadam amplituner Denon AVR-X1600H i chciałem tam podłączyć ten odtwarzacz, obecnie mam takie podłączenia:

1 CBL/SAT
2 DVD
3 Blu-Ray - Odtwarzacz 4K - Sony UBP-X800M2 - HDMI 2.0
4 GAME - Playstation 5 - HDMI 2.0
5 MEDIA PLAYER - Xbox Series X- HDMI 2.0
6 ARC/eARC - TV Sony XR-55A95l - HDMI 2.1

AUX - na przednim panelu - Nintendo Switch - HDMI

Na pilocie jest tyle źródeł do wyboru:

CBL/SAT
DVD
Blu-Ray
GAME
AUX
MEDIA PLAYER
PHONO
TV AUDIO
TUNER
USB
Bluetooth
INTERNET RADIO

Próbowałem go podłączyć za pomocą kabla stereo RCA, próbowałem trzech podłączeń: Media Player, CBL/SAT i Phono i dźwięk miałem tylko z Phono ale bardzo cichy i mocno zaszumiony - ponoć prawidłowy wybór to Media Player ale tam do HDMI mam podłączonego Xboxa Series X, więc powinienem teraz przepiąć Xboxa w inne, wolne HDMI ( 1 CBL/SAT lub 2 DVD ) i dopiero wtedy podpiąć odtwarzacz CD Audio In Media Player?

[Obrazek: f2cR6ZJ.png]

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

#1,500
18-05-2024, 13:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-05-2024, 13:19 przez sebas.)
(18-05-2024, 12:09)lis22 napisał(a):  i chciałem tam podłączyć ten odtwarzacz
A który odtwarzacz? Yamahę, czy Sony? Mam wrażenie, że podpinasz oba na raz, aby tylko usłyszeć jakiś dźwięk.
Zakładając, że chodzi o Yamahę, to podłącz do wolnego RCA, ale nie PHONO. PHONO tylko dla gramofonu. Można też podłączyć Yamahę optycznym (na tym obrazku powyżej to DIGITAL AUDIO IN). W amplitunerze, w ustawieniach, to wejście powinno być ustawione jako PCM, ewentualnie S/PDIF.
Swoją drogą te analogowe RCA MEDIAPLAYER i CBL/SAT też powinny działać. Coś tam w ustawieniach amplitunera musi być aktywowane, żeby zadziałało. Pewnie trzeba zaznaczyć, czy dla przykładowo MEDIAPLAYER ma brać dźwięk z HDMI, czy właśnie Analog In. To samo pewnie będzie z tymi optycznymi. Część wejść w tym amplitunerze nazywa się tak samo. Muszą być jakieś ustawienia dostępne, żeby poinformować amplituner, gdzie ma szukać dźwięku, przykładowo, dla CBL/SAT. Po analogu, optyku, czy HDMI...
Zgaduję więc, że nie można mieć jednocześnie podpiętych kilku różnych urządzeń, do różnych rodzajów wejść, ale o tej samej nazwie, bez zmian w ustawieniach amplitunera... Poczytaj instrukcję.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Strony (174): « Wstecz 1 ... 148 149 150 151 152 ... 174 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   2 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku