Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Nasze kolekcje
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

misfit - kolekcja

Strony (96): « Wstecz 1 ... 86 87 88 89 90 ... 96 Dalej »

Opcje tematu
misfit - kolekcja
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,536
Reputacja: 707

05-09-2024, 11:55 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 05-09-2024, 11:59 przez misfit.)
Łączę się w bólu.

Sierpień:

[Obrazek: Jq8aDNs.jpeg][Obrazek: 67sYDFd.jpeg][Obrazek: Tj3u5SK.jpeg][Obrazek: tweIm1F.jpeg]

Moonage Daydream - w środku slipcase znajduje się steelbook i cztery pocztówki.

Malcolm X - świetny remaster, z ciut lepszym obrazem niż u Criteriona. Jeśli jednak niestraszna wam meksykańska tłocznia to Criterion oferuje więcej dodatków.

Glory z Włoch - jest kilka pojedynczych słabszych momentów (głównie opticale), ale ogólnie jest to typowe Sony, którym nie pozostaje nic innego jak tylko zachwycać się obrazem. Nowa płyta z DV i tym razem jest to w sumie jedyna przewaga względem edycji z 2019 roku. Nie robiłem porównań do HDR10, ale podejrzewam, że dynamiczne metadane mogą się przydać -> click Smile

A Bittersweet Life z UK - czyli upgrade z niemieckiego BD. W porównaniu do francuskiego UHD w UK jest nieco więcej obrazu z każdej strony, gdzieniegdzie też mniej zabrudzeń, poza tym są głębsze czernie i znacznie wyższa jasność highlightsów. Ogólnie jednak jest to niemal ten sam remaster, z podobnie trochę za bardzo poprzepalanym obrazem jak na mój gust.

[Obrazek: fCxXYn1.png]

[Obrazek: 1HD4Q3l.png]

[Obrazek: kLphczl.jpeg][Obrazek: 4slhTDO.jpeg][Obrazek: fKhpcxR.jpeg][Obrazek: WaiJjEA.jpeg]

Edycje USA z polskiego Amazona.
W Nightmare Alley jest slipcover, ale zapomniałem go wziąć na sesję fotograficzną. W sumie nawet nie wiem po co go tutaj wrzucam, bo film pójdzie do zwrotu (niestety nie ma już więcej sztuk). Płyta jest w opłakanym stanie i wygląda tak jakby jakiś dzieciak bawił się cyrklem i pozostawił na powierzchni płyty wiele okrężnych zarysowań. Poniżej mały skrawek tego co widzę u siebie w realu:

[Obrazek: rogVAVNm.jpeg]

Reszta płyt na szczęście bez przykrych historii.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 434
Reputacja: 36

06-09-2024, 13:20
O widzę, że mi się fuksło z moim Nightmare Alley

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

06-09-2024, 13:42 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-09-2024, 13:48 przez misfit.)
Chyba specjalnie mi to robią - nie pierwszy raz dostaję Twoją sztukę, a Ty moją... Wink

Aha, zapomniałem napisać, że w Glory na płycie UHD jest pl wersja (lektor i napisy), co warto odnotować gdyż od pewnego czasu nieczęsto się to zdarza u Sony. W dodatkach brak polskiego tłumaczenia, a dołączone BD to edycja z 2009 roku (brak pl wersji).
Link do filmoskopu z raportami i wykresem BDInfo -> click.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

12-10-2024, 14:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2024, 14:19 przez misfit.)
Co nieco upgrade'ów z DVD, BD i UHD.

[Obrazek: iBzJOgr.jpeg][Obrazek: 3Dgo5Af.jpeg][Obrazek: DC7xtAt.jpeg][Obrazek: oddsW5z.jpeg]

Hitchera miałem brać w zwykłym wydaniu, ale zmieniłem zdanie i postanowiłem sypnąć trochę więcej grosza wydawcy, który odwalił kawał dobrej roboty. Raczej mi się poszczęściło czytając relacje na różnych forach, gdyż kolekcjonerka przyszła w idealnym stanie z Amazona UK.

Remastera Pikniku raczej bym nie brał (trochę "Cameronowy" obraz, ale przynajmniej jest to nowy skan), gdyby nie to, że moja płyta z włoskiego wydania już jest nie do odczytu od drugiej warstwy.

Hurt Lockera najpierw wymieniałem z BD UK (po czasie płyta okazała się nie do odczytu i to nie tylko mi) do francuskiego UHD, który koniec końców okazał się jedną z moich największych zakupowych porażek - kolejna nauczka na przyszłość, aby nie robić zakupów w ciemno. Obecny zakup to UHD z UK od Lionsgate z nieporównywalnie lepszym obrazem - w końcu ten film wygląda tak jak powinien, nie licząc małego babola związanego z kadrowaniem, o którym wspominał Ash na naszym forum i którego mogłem się łatwo pozbyć.

[Obrazek: kr7tR4S.jpeg][Obrazek: RWn6X7u.jpeg][Obrazek: a0ozhve.jpeg][Obrazek: J3HDqSw.jpeg]

Firma w znacznie lepszym wydaniu hiszpańskim. Zanotujcie sobie, że jeśli kupować ten film na UHD to tylko w wydaniu hiszpańskim/włoskim/czeskim/skandynawskim. Oglądałem jakiś czas temu Firmę w tym pierwszym wydaniu UHD od Paramount i już od pierwszych sekund filmu wyłażą spore błędy kompresji, szczególnie widoczne na jednolitych obszarach jak np. niebo w scenach dziennych. Problematycznych ujęć z "pozjadanym" ziarnem jest tyle, że jeśli miałbym je wszystkie odnotować to zapełniłbym tak ze cztery kartki A4. W DV jest lepiej, ale tylko trochę lepiej. Z kolei w hiszpańskim wydaniu, te same problematyczne ujęcia wypadają całkiem w porządku, także w HDR10 i w końcu mogę się skupić na filmie, a nie doszukiwaniu się co chwilę problemów w obrazie.

Incendies - także upgrade ze zblackcrushowanego BD UK. Dystrybutor 101 Films co prawda wielokrotnie wcześniej pokazywał, że nie istnieje u nich coś takiego jak kontrola jakości obrazu, ale debiut UHD bardzo udany, nie licząc babola z angielskimi napisami o jasności 10 tys. nitów, który mnie jednak nie dotyczy.

Na Zachodzie bez zmian w wydaniu USA, ale jest to ta sama płytka co w DE/UK, a więc i tutaj mamy pl wersję. Płyty chyba też tłoczone w Europie, bo nie uświadczyłem rysek Wink Na plus też brak mediabooka, za którymi ogólnie nie przepadam.

Poza tym pierwsze Studio Ghibli na UHD, czekamy na więcej.

Radiance:

[Obrazek: pO99kOz.jpeg][Obrazek: FZeS2az.jpeg][Obrazek: vf6K3BO.jpeg][Obrazek: kjfQKef.jpeg]

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

12-10-2024, 16:59
(12-10-2024, 14:12)misfit napisał(a):  Poza tym pierwsze Studio Ghibli na UHD

Ile i skąd?

(12-10-2024, 14:12)misfit napisał(a):  Zanotujcie sobie, że jeśli kupować ten film na UHD to tylko w wydaniu hiszpańskim/włoskim/czeskim/skandynawskim

Myślę, że już pora na temat z pytaniami zakupowymi do misfita Tongue

Odpowiedz
Offline Ash-9001
Stały bywalec
Liczba postów: 434
Reputacja: 36

12-10-2024, 20:55
(12-10-2024, 14:12)misfit napisał(a):  Oglądałem jakiś czas temu Firmę w tym pierwszym wydaniu UHD od Paramount i już od pierwszych sekund filmu wyłażą spore błędy kompresji...

Breakdown też podobno skopany Sad Jedyna nadzieja, że może znów włosi poratują.

(12-10-2024, 16:59)Mefisto napisał(a):  Myślę, że już pora na temat z pytaniami zakupowymi do misfita Tongue

Jestem za Smile Pierwsze pytanie: Które wydanie Teksańskiej Masakry 4K kupić?

Tongue

Trakt.tv / Kolekcja
Odpowiedz
Offline Bender
Stały bywalec
Liczba postów: 638
Reputacja: 22

12-10-2024, 21:48 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-10-2024, 21:49 przez Bender.)
The Boy and the Heron na blu mam. Nie wiem czy na 4k sklejkli animacji i 3d nie irytowałyby mnie jeszcze bardziej. Sam film spoko, ale historia robi sie trochę pusta i nieangażujaca od połowy filmu.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

14-10-2024, 19:00
Czemu sklejki animacji miałyby bardziej irytować na UHD?

(12-10-2024, 16:59)Mefisto napisał(a):  
(12-10-2024, 14:12)misfit napisał(a):  Poza tym pierwsze Studio Ghibli na UHD
Ile i skąd?

Amazon UK. Dopiero co wyszło, więc pełna cena £25, minus gift cardy, m.in. za wcześniej opóźnioną przesyłkę.

Ash - w kwestii Teksańskiej masakry odpowiem wkrótce w dedykowanym mu temacie.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

11-11-2024, 13:05
Coś tam wpadło przez ostatni miesiąc:

[Obrazek: KsTyIV4.jpeg][Obrazek: hxDixeH.jpeg][Obrazek: NavcInQ.jpeg][Obrazek: D4OBVeP.jpeg]

Po lewej stronie Działa Navarony od Włochów. Zdaje się, że dodane jest tylko (lub aż) DV w nowym wydaniu vs edycja 2021. PL napisy na UHD.

Dirty Dancing także od Włochów, tak trochę z ciekawości aby się przekonać jak ma się obrazek do UK/US od Lionsgate. No i bez zaskoczenia - jest dokładnie ten sam master, a różnice w kompresji raczej mikroskopijne. Nie ma Atmosa i części dodatków, więc ogólnie nie warto było kombinować Wink
Przy okazji przestrzegam przed niemiecką edycją od partaczy z Leonine Films - standardowo zwalona przestrzeń kolorów, a kompresja obrazu też gorsza od konkurencji.

W Giant odnoszę wrażenie, że była robiona redukcja ziarna, ale do takiego poziomu, że jeszcze nie podnosiłbym alarmu. Ogólnie jak dla mnie bardzo ładny obrazek, nie licząc opticali, które jednak zawsze były w tym filmie problematyczne - i w takim wypadku mogłoby być kiedyś pomocne AI.

Seans African Queen jeszcze przede mną. Wiem, że UHD bazuje na masterze z 2010 roku, ale ponoć i tak daje radę. Wkrótce przekonam się na własne oczy i poleci porównanie do BD w wiadomym temacie.

[Obrazek: uRg1W1g.jpeg][Obrazek: 8GdbD3l.jpeg][Obrazek: 4mTuUhh.jpeg][Obrazek: mpdofpw.jpeg]

Kilka zaległości, w tym Under the Skin z Niemiec dla lepszej kompresji obrazu.
Doszły też dwa Warner Archive'y, Caged i Fury, oba ze skanu 4K z odpowiednio 2023 i 2021 roku - w ruchu prezentują się świetnie.

I na koniec CCC Vol. 5:
[Obrazek: DCWyTXTl.jpeg]

[Obrazek: 2JoR3tB.jpeg][Obrazek: W9D9b2b.jpeg][Obrazek: 9mPCqiE.jpeg][Obrazek: lJFnesd.jpeg][Obrazek: tAHf3p6.jpeg][Obrazek: YAgbUZS.jpeg]

Z USA byłoby taniej i ze slipcoverami, ale na pewno też z rysami na części płyt, a jako, że ich stan (i zawartość) jest dla mnie najważniejszy, więc wybór był prosty - trzeba brać z UK.
Całość już obejrzana, nie licząc bonusowej płyty z pięcioma niemymi filmami, które czekają na swoją kolej. Nad transferami nie ma co się za bardzo rozpisywać - Sony i wszystko jasne. Największą poprawę obrazu względem dotychczasowych BD odnotowałem w Tootsie (przede wszystkim kolorki, a także znacznie więcej detali w jasnych partiach obrazu), aczkolwiek nie miałem możliwości zerknięcia na poprzednie BD All the King's Men oraz A Man for All Seasons.

Książeczka:
[Obrazek: Js9B0uRm.jpeg] [Obrazek: t4z9E1im.jpeg]

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,272
Reputacja: 149

11-11-2024, 13:49
(11-11-2024, 13:05)misfit napisał(a):  Seans African Queen jeszcze przede mną. Wiem, że UHD bazuje na masterze z 2010 roku, ale ponoć i tak daje radę.

Czekam na wrażenia. Choć po wrzuceniu ostatnio blu do odtwarzacza stwierdzam, że to jeden z tych tytułów - obok Ceny strachu - których update mi już niepotrzebny, bo prezentuje się rewelacyjnie.

Cytat:Doszły też dwa Warner Archive'y

Przegapiłem jakąś promkę?

Cytat:Sony i wszystko jasne

Opylisz Na nabrzeżach? Big Grin

Odpowiedz
Strony (96): « Wstecz 1 ... 86 87 88 89 90 ... 96 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku