Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Oppo UDP-203

Strony (113): « Wstecz 1 ... 109 110 111 112 113 Dalej »

Opcje tematu
Oppo UDP-203
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,282
Reputacja: 149

#1,101
20-03-2025, 22:29
Czyli kilka takich części, to koszt całego odtwarzacza. No nie kalkuluje się.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

#1,102
20-03-2025, 23:09
Nie wiem co ci się nie kalkuluje ale policzmy 1800zł za dwa napędy czyli 900zł sztuka, to tyle samo co napęd do UB820 i taniej niż do UB9000, napęd do UB420 800zł gdzie urządzenie całe kupimy za 900zł... zważywszy że to ostatnie nowe oryginalne napędy to cena jest uczciwa. Części zamienne są koszmarnie drogie a w szczelności do Panasonica po ostatnich podwyżkach... 470zł zaślepka napędu do UB9000... i jak już jesteśmy przy tym UB9000 to jego zakupu też w ogóle się nie kalkuluje mimo tego że zbudowany jest pięknie, to można za niego mieć 3x UB820 w promocjach za te 1400zł ;D

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline kulcikriu
Posting Freak
Liczba postów: 909
Reputacja: 54

#1,103
21-03-2025, 10:11
(20-03-2025, 22:29)Mefisto napisał(a):  Czyli kilka takich części, to koszt całego odtwarzacza. No nie kalkuluje się.
Problemem może być głównie to, że za jakiś czas, to takiego odtwarzacza możesz już nie kupić albo jeśli wtórny rynek się nie wyczerpie, to będą na nim "chodzić" coraz bardziej wyeksploatowane sprzęty. Nie znam się za bardzo, ale wydaje mi się, że taki napęd zamówiony przez HAL9000 jest najbardziej prawdopodobną częścią do wymiany przy dłuższym użytkowaniu.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

#1,104
21-03-2025, 14:08
(20-03-2025, 23:09)prodarek napisał(a):  Nie wiem co ci się nie kalkuluje ale policzmy

Nie wiem, co liczysz i jak, ale Panas mnie nie interesuje w wątku o Oppo Smile
Pisałem też ogólnie, a nie tylko o napędach - jakby ktoś chciał kupić kilka różnych komponentów, to z wysyłką i opłatami wyjdzie mu jak za "nowy" odtwarzacz. Dodatkowo jakoś nie widzę potem wymieniania samemu tych części (nie każdy jest prodarkiem :>), czyli i tutaj dochodzi dodatkowy koszt jakiegoś serwisu + czas jaki na to trzeba poświęcić.

(21-03-2025, 10:11)kulcikriu napisał(a):  Problemem może być głównie to, że za jakiś czas, to takiego odtwarzacza możesz już nie kupić albo jeśli wtórny rynek się nie wyczerpie, to będą na nim "chodzić" coraz bardziej wyeksploatowane sprzęty.

Jasne, wiem o tym. Nic nie jest wieczne.
Ale z drugiej strony rynek nie lubi próżni, więc prędzej czy później wjedzie coś nowego albo po prostu nowa generacja playerów, które będą obługiwać wszystkie regiony i języki świata, odpalać napisy z pena o różnym poziomie jasności, grać w szachy i smażyć naleśniki Smile

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

#1,105
21-03-2025, 14:24
Czyli lepiej nie naprawiać tylko zostać z trupem za którego wcześniej zapłaciliśmy ~3000-4000zł i szukać nowego sprawnego za kolejne 3000-4000zł. Zamiast wydać 1000zł na napęd i naprawę.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

#1,106
21-03-2025, 14:31
Zupełnie nie to napisałem, ale widzisz, co chcesz widzieć.

Odpowiedz
Offline ILSA FAUST
IMF
Liczba postów: 512

#1,107
21-03-2025, 15:02
Rację ma jeden i drugi Smile

HAL pochłonięty pasją oglądania kolejnych filmów zarzyna oppo na śmierć i raczej nie ma wyjścia bo odpowiednio wcześniej nie zabezpieczył zapasowych egzemplarzy.
MEFISTO nie jest typem majsterkowicza (tak jak ja - nie bardzo wiem do czego służy śrubokręt) i raczej ma przykre doświadczenia z serwisantami (tak jak ja).

Ja zrobiłam unik taktyczny i po ogłoszeniu przez OPPO o wycofaniu się z rynku odtwarzaczy 4K w panice wykupiłam egzemplarze zapasowe. Przy założeniu, że niestety nie mam tyle czasu ile HAL na oglądanie filmów (ale bardzo bym chciała, może w starczym wieku), równomiernie oglądam filmy na poszczególnych oppo aby nie obciążać "jednego" egzemplarza. Zakładam, że śmierć jednego z nich spowoduje, że będzie dawcą "organów" dla pozostałych, to powinny one mnie przeżyć i służyć potomkom dalej.
Oczywiście jak słusznie zauważył Mefisto abstrahujemy zupełnie od zamienników typu panasy czy chińskie klony oppo.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

#1,108
21-03-2025, 15:42
(21-03-2025, 15:02)ILSA FAUST napisał(a):  MEFISTO nie jest typem majsterkowicza (tak jak ja - nie bardzo wiem do czego służy śrubokręt) i raczej ma przykre doświadczenia z serwisantami (tak jak ja)

Nie wiem skąd te wnioski - samo majsterkowanie to dość szerokie pojęcie. Zresztą co innego majsterkować, a co innego wymieniać bebechy sprzętu elektronicznego w momencie, gdy człowiek nie zajmuje się tym na co dzień i z nadzieją, że po złożeniu będzie dobrze działał latami* Smile To już wolę oddać do serwisu, ale i to mi się średnio kalkuluje w momencie, gdy będzie to oznaczać pewnie miesiąc oczekiwania, jak nie dłużej, oraz niewiadomo jakie koszta. Plus nie każdy serwis przyjmie takie Oppo zapewne. Więc tak, jeśli miałbym nakupować sobie części w koszcie nowego odtwarzacza i potem kombinować, to wolałbym kupić cały nowy (nawet używany) odtwarzacz. I tyle.
Inna sprawa, że gdyby Oppo nie byłby jedynym solidnym odtwarzaczem region free, to pewnie nie miałby takiego wzięcia.
Dlatego napisałem, że rynek nie lubi próźni. Umarł król, niech żyje król.

* - dokładnie z takich powodów nie przerobiłem sobie Panasa na modłę prodarka.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,545
Reputacja: 713

#1,109
21-03-2025, 16:27
W 1993 roku składałem sobie pierwszego peceta z kupionych części, także ten tego...

(21-03-2025, 10:11)kulcikriu napisał(a):  Nie znam się za bardzo, ale wydaje mi się, że taki napęd zamówiony przez HAL9000 jest najbardziej prawdopodobną częścią do wymiany przy dłuższym użytkowaniu.

Oczywiście, że tak.
Moje OPPO ma 7 i pół roku, w tym czasie obejrzanych było na nim kilka tysięcy płyt i póki co sprawuje się wyśmienicie - totalny brak freezów przy zmianie warstwy, zwisów, itp. nie licząc dosłownie kilku płyt. Ale nie ma co ukrywać, że nie jest pytaniem czy laser/napęd w nim padnie, lecz kiedy to się stanie, a przy takiej eksploatacji jak u mnie nie sądzę aby ten stan jeszcze długo się utrzymywał. Więc kupiłem dodatkowy napęd do OPPO, póki jeszcze jest ostatnia chwila na to, aby potencjalnie przedłużyć jego życie. Z mojej perspektywy wydaje mi się głupotą gdybym nie wydał tych 750 zł (a finalnie pewnie skończy się na 900).
Oczywście może się zdarzyć taka sytuacja, że wcześniej padnie np. płyta główna i cóż... wtedy najprawdopodobniej trzeba będzie się rozglądnąć za innym odtwarzaczem z podobną funkcjonalnością, o ile będzie taka możliwość - tak czy owak nie będzie to sprawa bezbolesna - obecnie tańszy Magnetar to koszt 7499 zł.

Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones

#1,110
21-03-2025, 16:39
(21-03-2025, 16:27)misfit napisał(a):  W 1993 roku składałem sobie pierwszego peceta z kupionych części

Sam składałem kilka PCtów i jest to kompletnie co innego, niż rozkręcanie gotowego już, bardziej zaawansowanego, drogiego i - co sami przyznajecie - unikalnego sprzętu w ramach jego potencjalnej naprawy.

(21-03-2025, 16:27)misfit napisał(a):  Więc kupiłem dodatkowy napęd do OPPO

Gwoli ścisłości - nie pisałem o kupnie samego napędu, tylko kilku różnych części (bo przecież paść mogą różne rzeczy).
Ale dobra, nie rozumiemy się - nikomu nic nie ujmuję, że robi takie zakupy. Ode mnie EOT.

Odpowiedz
Strony (113): « Wstecz 1 ... 109 110 111 112 113 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   4 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku