Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 2 3 4 5 ... 8 Dalej »

Format 4K/Ultra HD

Strony (138): « Wstecz 1 ... 134 135 136 137 138 Dalej »

Opcje tematu
Format 4K/Ultra HD
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,700
Reputacja: 745

#1,361
15-04-2025, 19:09 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-04-2025, 19:10 przez misfit.)
(05-02-2025, 09:37)prodarek napisał(a):  To nie musi być Uggos https://discourse.coreelec.org/t/ce-ng-dolby-vision-fel-for-dv-licensed-socs-s905x2-s922x-z-s905x4/50953 to może równie dobrze np Dune HD Pro Vision 4K
CEAM = CoreElec + AMlogic
Ogólnie ciekawy temat konwersja HDR10+ do DV, ten cały VS10, fajnie byłoby też przetestować odpalanie płytek po podłączeniu napędu.

Władowałem plik KEYDB.cfg do COREELEC/Configfiles/aacs/
i odczytuje płyty znajdujące się w napędzie. Aczkolwiek, co zrozumiałe, nie wszystkie - tylko te, do których są prawidłowe klucze w pliku. Ale jak ktoś ma czas to można sobie samemu uzupełnić klucze do płyt z kolekcji Wink

https://forum.doom9.org/showthread.php?t=172472

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,569
Reputacja: 138

#1,362
15-04-2025, 21:10
Mam rozumieć, że do tego Ugoosa podłączyłeś napęd BD (kompatybilny z UHD?), przez jakiś konwerter SATA na USB i taki kombajn pozwalał odtworzyć oryginalną płytę BD/UHD? Z pomocą linuxowego Kodi?
Jestem ciekaw, bo od dłuższego czasu myślę o jakiejś alternatywie dla Kodi na Nvidia Shield Pro. Niestety, coraz bardziej są dla mnie widoczne różnice w obróbce obrazu przez Kodi w porównaniu do UB9000, w przypadku UHD (no chyba, że mam już zwidy Wink  Smile ). Podobnie jest zresztą gdy porównam renderer w Kodi z madVR+MPC-HC.
W grę wchodziły Dune HD MAX i ich klon w postaci R_volution PlayerOne.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,363
16-04-2025, 12:23
Tak, chodzi o oryginalne płyty - większość z kilkunastu przetestowanych płyt BD bezproblomowo uruchomiła się.

Uściślając, wczoraj podłączyłem po usb mój 18 letni napęd BD LG GGW-H20L - nie mogę się nadziwić, że wciąż bezproblemowo odtwarza grubo ponad 90% płyt jakie do niego włożę, a jest ogólnie najbardziej eksploatowany. Dziś aby sprawdzić działanie płyt UHD rozkręciłem mojego HTPC i wyjąłem z niego wewnętrzny napęd LG BH16NS55 z firmware od WH16NS60 (co uczyniło go napędem uhd friendly), i także podłączyłem go po usb do Ugoosa.
Sprawdzałem starsze i nowsze tytuły od różnych wydawców i na ok. 10 płyt UHD niestety żadnej nie udało się odpalić. Widziałem jednego kolesia, który twierdzi, że u niego płyty UHD chodzą, więc może coś jeszcze trzeba doinstalować, lub kwestia napędu... będę jeszcze z tym walczył w przyszlości.

Ale generalnie na tyle na ile znam Kodi i jego klony, odtwarzanie ze struktury BD nie należy do jego mocnych stron, szczególnie jeśli ktoś chce się bawić w ładowanie napisów zewnętrznych. Np. w przypadku filmów w seamless branchingu nie udało mi się uzyskać prawidłowej synchronizacji napisów z obrazem ze struktury BD - już grubo ponad 10 lat temu to zauważyłem i widzę, że do dziś nie zostało to poprawione. Ewidentnie priorytetem dla nich jest mkv, itp.

Piętą achillesową tych wszystkich Shieldów, Zidoo, Dune, itd. jest to, że nie radzą sobie z DV FEL, stacjonarne odtwarzacze także mają swoje ograniczenia w kwestii treści DV - chipy ograniczone do CMv2.9, niepotrzebne ingerowanie w metadane, a tym samym ucinanie detali w specyficznych przypadkach, itd. itp. Ten Ugoos i jemu podobne urządzonka, po wgraniu CPM najlepiej sobie radzą z treściami DV FEL i też mają kilka innych fajnych funkcji, np. w przypadku filmów z tylko HDR10+ można otrzymać dynamiczne metadane, także na telewizorach bez wsparcia dla tego formatu - wkrótce będę to testował na Alien 1979. Ogólnie tutaj więcej szczegółów - click.

(15-04-2025, 21:10)sebas napisał(a):  Niestety, coraz bardziej są dla mnie widoczne różnice w obróbce obrazu przez Kodi w porównaniu do UB9000

Niewykluczone, że to nie zwidy. Rzuć może jakmiś przykładami na czym konkretnie te róznice polegają.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

#1,364
16-04-2025, 18:16
(16-04-2025, 12:23)misfit napisał(a):  Piętą achillesową tych wszystkich Shieldów, Zidoo, Dune, itd. jest to, że nie radzą sobie z DV FEL
No najnowsze Dune mają już niby wspierać DV FEL.

(16-04-2025, 12:23)misfit napisał(a):  Niewykluczone, że to nie zwidy. Rzuć może jakmiś przykładami na czym konkretnie te róznice polegają.
Wszędzie tam, gdzie mamy sceny z niskim poziomem oświetlenia i niskim bitrate. Dotyczy to też filmów wyłącznie z HDR10. "Tekstury" wyglądają jakby były przyklejone do ekranu. Mało szczegółów, niemal jednolite plamy barwne (czyli w sumie banding). Odtwarzane z panasa, te same sceny wyglądają lepiej. Jak jest DV, to problem właściwie znika w przypadku odtwarzacza stacjonarnego, no ale to w sumie nie wymaga specjalnego wyjaśnienia. Smile

Obserwuję też minimalne (ale jednak) zaróżowienie, widoczne szczególnie do powiedzmy 10% - 15% greyscale. Do tej pory, podejrzewałem, że wyświetlacz jest tutaj winowajcą. Po obejrzeniu filmików z arkusza porównawczego, którego podlinkowałeś, nie jestem już tego tak pewien. Shield ma problemy i wady. Wiedziałem o tym od dawna, ale teraz mam subiektywne rzecz jasna wrażenie, że jest ich dużo więcej niż wcześniej rzucało mi się w oczy.

(16-04-2025, 12:23)misfit napisał(a):  Np. w przypadku filmów w seamless branchingu nie udało mi się uzyskać prawidłowej synchronizacji napisów z obrazem ze struktury BD - już grubo ponad 10 lat temu to zauważyłem i widzę, że do dziś nie zostało to poprawione.
A to jeszcze sprawdzę. Używam nieoficjalnego builda i jest w wielu kwestiach lepiej.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

#1,365
27-04-2025, 11:30
@misfit Masz już jakieś pierwsze wrażenia z użytkowania Ugoos AM6b+?

Zrobiłem trochę testów za pomocą klipów testowych podlinkowanych przez Ciebie (jeszcze raz dzięki) i Nvidia Shield ma ewidentne problemy z DV, więc w Kodi tę funkcję po prostu wyłączyłem.

(16-04-2025, 18:16)sebas napisał(a):  A to jeszcze sprawdzę. Używam nieoficjalnego builda i jest w wielu kwestiach lepiej.
Niestety, napisy się rozjeżdżają. Sprawdziłem odtwarzając BD folder z "The Abyss" i jest źle.

(16-04-2025, 18:16)sebas napisał(a):  Obserwuję też minimalne (ale jednak) zaróżowienie, widoczne szczególnie do powiedzmy 10% - 15% greyscale. Do tej pory, podejrzewałem, że wyświetlacz jest tutaj winowajcą.
I jest Sad (chociaż Nvidia ma też sporo za uszami). Wyszło w teście na wybierz.tv.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,355
Reputacja: 183

#1,366
27-04-2025, 11:48
Shield zdaje się ma też dalej problem tego typu:
https://www.youtube.com/watch?v=HtoDgkBz7Xs
https://www.youtube.com/watch?v=_RehG4XdhBE

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak

#1,367
27-04-2025, 16:37
@prodarek
Zgadza się. Wcześniej z wiadomych względów nie było to dla mnie aż tak zauważalne. Nie zmienia to faktu, że to dalej fajna przystawka (wciąż aktualizowany system). Pod względem ceny, w momencie gdy ją kupowałem kilka lat temu, była OK. Są inne opcje jak Apple TV, Dune HD, czy wspomniany Ugoos AM6b+. Oczywiście, jak "sky is no limit" to mamy zabawki w stylu madVR Envy Core Wink  Smile

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak

#1,368
19-05-2025, 19:45 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 19-05-2025, 19:47 przez misfit.)
(27-04-2025, 11:30)sebas napisał(a):  @misfit Masz już jakieś pierwsze wrażenia z użytkowania Ugoos AM6b+?

Na razie wszystko dobrze, przynajmniej jeśli chodzi o mkv, ale nie obcykałem jeszcze wszystkich możliwości Ugoosa. Np. mam nadzieję, że jednak uznam to całe CMv4.0 za mało istotną rzecz, w przeciwnym razie trzeba będzie się bawić w remuxy sporej części kolekcji i dodawanie metadanych DV ze streamingów do UHD-BD Smile

Aha, inna ważna sprawa. Mój nowy napęd, o którym piszę w tym poście (i podmiance w nim firmware do obsługi UHD), podłączony do Ugoosa czyta także oryginalne płyty UHD-BD. Czyli to była jednak kwestia napędu, że dotychczasowy LG tego nie robił - w wolnej chwili spróbuję jeszcze mu wgrać inny firmware, może wtedy ruszy...

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,246
Reputacja: 282

#1,369
15-07-2025, 11:29 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 15-07-2025, 22:58 przez Mierzwiak.)
Uwaga, będzie kontrowersyjny post!

Szczere wyznanie: znudził mi się HDR.

Choć może nie tyle znudził, co jestem nim w pewnym stopniu poirytowany. Nie zrozumcie mnie źle, wciąż uważam że jest to szalenie fajna technologia i wiele filmów wygląda w niej obłędnie, ale z drugiej strony przez tych parę lat oglądania filmów (oraz seriali) w niej przyszło raz że przyzwyczajenie, a dwa - zmiana tego, jaki obrazek uważam za najprzyjemniejszy dla oka. Już od jakiegoś czasu coraz bardziej zaczął mi się podobać znacznie bardziej subtelny, niemęczący oczu HDR w tytułach gdzie nie przekracza on 300-400 nitów. Zbyt często w ciemnych scenach, do których szybko przyzwyczajają się oczy, pojawia się nagle jakiś bardzo jasny element jak źródło światła, albo po ciemnej scenie następuje niekomfortowa zmiana na dość jasną. Często zaburza to też moim zdaniem kompozycję kadru i odwraca uwagę od aktora, obok którego jest stanowczo zbyt jasna lampa, nie wspominając o oślepiająco jasnych kołnierzykach u aktorów, co w tytułach sprzed X dekad wygląda jeszcze dziwniej i nie na miejscu w porównaniu ze współczesnymi. Siedząc w kinie nieraz zdarzało mi się myśleć "Ciekawe jak to będzie wyglądać w HDR?" a jednocześnie zdałem sobie sprawę, czy to na nowych, czy starszych tytułach (w zeszłym roku udało mi się odświeżyć w kinie trylogię Władca Pierścieni i Matriksa, a w tym - Reaktywację), że wcale mi tego nie brakuje nawet jeśli wiem już, jak dany tytuł się w HDR prezentuje.

Oczywiście jest to narzędzie używane przez twórców i kolorystów w różny sposób, i tak jeden tytuł będzie się nadawał do oglądania niemal w okularach przeciwsłonecznych, a inny nie przekroczy 150 nitów, co również czyni tę technologię nieco frustrującą, bo jasne, nie można nikomu narzucić jak dany film ma wyglądać ale z drugiej wprowadza to pewien bałagan a filmy zaczynają się dzielić na zbyt ciemne albo zbyt jasne, na takie które da się spokojnie oglądać po ciemku i takie, przy których lepiej mieć zapaloną lampkę, albo takie, gdzie TV sobie poradzi sam i takie, gdzie trzeba użyć dynamicznego mapowania tonów albo Optimizera w TV... Wiem, problemy pierwszego świata Smile

W tym miejscu dochodzę do największej kontrowersji, przy której co niektórzy użytkownicy forum pewnie złapią się za głowy - postanowiłem sprawdzić jak sprawuje się konwersja z Dolby Vision / HDR do SDR i oto wnioski do jakich doszedłem:

1) Prawidłowym ustawieniem na moim Panasonicu UB820 jest nie opcja SDR/BT.2020 ale SDR/BT.709. Dlaczego? Bo z jakiegoś powodu niektóre tytuły w Dolby Vision takie jak np. Jaws czy Anihilacja są dziwnie rozjaśnione i przepalone; zwłaszcza ten drugi jest tak przepalony, że w ujęciach z niebem czy źródłami światła (jak np. gdy w jednej z początkowych scen bohaterka Portman obserwuje Strefę X) zamiast detali są gigantyczne, białe, płaskie plamy i wygląda to tragicznie. Druga sprawa - przy opcji z zachowaniem przestrzeni barw BT.2020 w filmach z Dolby Vision są rozjaśnione czarne pasy. W teorii można wyłączyć Dolby Vision i korzystać wtedy z konwersji z HDR10 do SDR, ale tu też mogą być kwiatki, i tak na przykład The Social Network jest wtedy niesamowitą ciemnicą, podczas gdy przy konwersji z Dolby Vision - nie. Do tego często warstwa DV ma dodatkowe benefity w filmach ze skopaną kompresją więc tym bardziej szkoda z niej rezygnować.
Tylko co z rezygnacją z szerokiej palety barw? Moim zdaniem: nic. Raz że, jak wynika z analiz wielu tytułów, nie jest to wcale coś co jest szczególnie często wykorzystywane w wydaniach, a dwa - nie sądzę by przeciętny człowiek był to w stanie wyłapać gołym okiem, tym bardziej w SDR.

2) Filmy po konwersji do SDR są mniej lub bardziej wyraźnie ciemniejsze, co w sumie ma sens skoro jest to konwersja z zupełnie innej metody wyświetlania obrazu. Tutaj rozwiązanie okazało się dziecinnie proste i tak jak dla normalnych treści SDR ustawienie "oświetlenie OLED" to w moim przypadku 30, tak dla SDR po konwersji z HDR zbawieniem okazało się 60.

3) Po konwersji do SDR ziarno wygląda dużo lepiej. HDR ma tendencję do uwydatniania go, często w jaśniejszych partiach obrazu, po konwersji ten problem znika i całość nabiera bardziej, jakby to określić, filmowego wyglądu jaki znamy z wielkiego ekranu.

Póki co jestem niesamowicie z tego zadowolony, obejrzałem tak już dwa tytuły (Jaws i X-Men) i z jednej strony mam piękne remastery 4K (nawet jeśli jest to SDR, to obrazek ma nieco inną charakterystykę niż tradycyjne odpowiedniki SDR, co zresztą notorycznie widać na screenshotach z wydań UHD: lepszy kontrast itp), a z drugiej pozbyłem się frustrującego HDRu. Nie wiem jak radzą sobie z taką konwersją np. odtwarzacze Sony ale tak czy siak jeśli ktoś również nie jest fanem HDRu lub ma słabszy TV z podświetleniem które nie za bardzo sobie z nim radzi, to polecam się pobawić bo jest to, moim zdaniem, całkiem fajna sprawa i ja, póki co, przy niej zostaję. Sprawdziłem już fragmentami większość posiadanych wydań UHD i prezentują się w tym "nowym" wydaniu fantastycznie.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline Mefisto
Pete Jones
Liczba postów: 5,484
Reputacja: 159

#1,370
15-07-2025, 11:57
(15-07-2025, 11:29)Mierzwiak napisał(a):  Prawidłowym ustawieniem na moim Panasonicu UB820 jest nie opcja SDR/BT.2020 ale SDR/BT.2020

Masz rację, złapałem się za głowę Big Grin

Odpowiedz
Strony (138): « Wstecz 1 ... 134 135 136 137 138 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2026 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku