Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Wydania Blu-ray i DVD › Seriale
« Wstecz 1 2 3 Dalej »

07 zgłoś się

Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »
Opcje tematu
07 zgłoś się
Offline piti198
Posting Freak
Liczba postów: 1,825
Reputacja: 84

28-01-2021, 22:24 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 28-01-2021, 22:25 przez piti198.)
(26-01-2021, 13:49)MarianPaz napisał(a):  Mam nadzieję, że już wkrótce pojawią się inne seriale, oby tylko inne niż te wydane juz na zachodzie, bo bez sensu je dublować gdy rekonstrukcji jest tak dużo.
Mogliby wydać na blu-ray "Pogranicze w ogniu". W sumie, jak ostatnio wyszło po raz drugi na dvd, to się zdziwiłem czego jeszcze nie ma tego serialu na niebieskim krążku. A tak z innej beczki, to w związku ze śmiercią Ryszarda Kotysa, to przypomniało mi się, że on grał w jednym odcinku "Pogranicza..".

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline Porucznik Kazubek
Nowy użytkownik
Liczba postów: 12
Reputacja: 0

28-01-2021, 23:58
Wielkie dzięki za informację o wznowieniu wydania DVD "Pogranicza w ogniu"! Z poprzedniego wydania na rynku pozostała tylko jedna część (nie pamiętam czy pierwsza, czy druga). Chyba jedyny film, w którym gra Cezarego Pazury mnie nie drażni. Wink

Odpowiedz
Offline Remek
Użytkownik
Liczba postów: 169
Reputacja: 10

08-02-2021, 08:02 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-02-2021, 08:02 przez Remek.)
No i tak jak myślałem polskie wydanie 07 zgłoś się na Blu-ray przycięte do 16:9 więc zakup brytyjskiego wydania był dobrą decyzją.

TV: LG OLED 65C21
Odtwarzacz: Sony UBP-X700
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB450
Soundbar: Samsung HW-Q930B
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

10-03-2021, 15:12 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2021, 15:33 przez Gieferg.)
Obejrzałem screenshoty u Porala z obu wydań. To jest chore... Polski serial za granicą wydany jak trzeba, w Polsce oczywiście musi być spieprzony. Ciekawe czy to samo spotka Janosika Tongue

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline misfit
Posting Freak
Liczba postów: 7,534
Reputacja: 707

10-03-2021, 15:24
Nie może być inaczej - TVP wszystkie swoje seriale na BD wydaje tylko w 16:9. Ich strata.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,058
Reputacja: 171

10-03-2021, 15:31 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-03-2021, 15:31 przez Gieferg.)
Po tym jak się przejechałem na "Chłopach" więcej takich wydań nie tknę. To ich kadrowanie jest tak starannie zrobione, że zwykłym zoomem można otrzymać zbliżony efekt.
Aż sobie zapuściłem "Janosika", żeby nacieszyć oczy glorious 4:3 Smile

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Daras
Posting Freak
Liczba postów: 2,316

10-03-2021, 23:44
No, zgadzam się z przedmówcą. Identycznie było z Dyzmą.

Daras napisał na forum Kino Polska:
Jakiś czas temu przyznałem niską notę rekonstrukcji „Dyzmy” na BD. Przypomnę, że miałem wyraźną pretensję do „odnowicieli”, którzy zredukowali kadr z 4:3 do 16:9. Nie dość, iż film został przycięty, to w mojej ocenie bezmyślnie. Czy aby na pewno przy tej kastracji uczestniczył operator?
Dziś kwestia korekcji barwnej, o której obiecałem napisać.
Prawie nigdy w swoim sprzęcie nie korzystam z ustawień fabrycznych, tym samym nie podrasowuję kolorów. Projektor skalibrowałem według wskazówek pewnego fachowca i mam sposobność oglądać filmy tak, jak życzyli sobie tego ich twórcy (przynajmniej to ma gwarantować wspomniana kalibracja). Napiszę krótko – według mojej oceny rekonstrukcję kadrował automat  Korekcja barwna – jak zakładam - też odbyła się przy minimalnym udziale człowieka. Wielokrotnie, a szczególnie podczas ujęć kręconych we wnętrzach zauważałem rażące przekłamanie barw. Kolory całego obrazu zostały uzależnione od przedmiotu X czy Y, na który „ustawiono automat”. Przykładowo, gdy w okolicach centralnych kadru pojawiały się fioletowe kwiaty, to cała reszta „zafarbowana” została odcieniem tej właśnie rośliny (nawet twarz aktorki). Podobnych sytuacji wychwyciłem sporo - „automat ustawiano” jakby na lampę, firany, ubranie itd. Zatem w wielu scenach przedmioty nie emanowały kolorami natywnymi.

http://forum.kinopolska.pl/viewtopic.php?t=11569&postdays=0&postorder=asc&start=2910

„Ja paryskimi perfumami się nie perfumuję... Ja jeden wiem co tej ziemi jest potrzebne”.

Odpowiedz
Offline Remek
Użytkownik
Liczba postów: 169
Reputacja: 10

11-03-2021, 12:14 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-03-2021, 12:24 przez Remek.)
(10-03-2021, 15:31)Gieferg napisał(a):  Aż sobie zapuściłem "Janosika", żeby nacieszyć oczy glorious 4:3

Pełna zgoda. "Janosik" i "07 zgłoś się" w 4:3 cieszą oczy. Ogromna frajda z seansówSmile

TV: LG OLED 65C21
Odtwarzacz: Sony UBP-X700
Odtwarzacz: Panasonic DP-UB450
Soundbar: Samsung HW-Q930B
Odpowiedz
Offline jacek2
Nowy użytkownik
Liczba postów: 5
Reputacja: 0

13-03-2021, 14:34 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-03-2021, 14:34 przez jacek2.)
Porównywałem te dwa wydania ...To angielskie zdecydowanie lepsze - żywsze kolory no i rozdzielczość jakby lepsza po upscalingu do 4K...Żeby było ciekawej obywa wydana korzystają z tej samej wersji poddanej restauracji cyfrowej
.

Odpowiedz
Offline MarianPaz
Stały bywalec
Liczba postów: 718
Reputacja: 49

13-03-2021, 15:46
Raczej nie ma w tym nic dziwnego. Trudno oczekiwać, że ktoś na zachodzie robiłby kolejną rekonstrukcję serialu tylko po to, by wydać go na Blu-ray. Na szczęście zagraniczne wydanie jest dostępne w dalszym ciągu, chociaż polskie jest coraz tańsze (140 zł).

Lista filmów po rekonstrukcji (aktualizacja 09.01.2022)
Rekonstrukcje wydane na Blu-ray (aktualizacja 09.01.2022)
[Obrazek: 1eobBKj.gif]
Odpowiedz
Strony (4): « Wstecz 1 2 3 4 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku