Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Blu-ray 3D czy Ultra HD Blu-ray

Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Blu-ray 3D czy Ultra HD Blu-ray
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

11-04-2020, 22:22 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 11-04-2020, 22:22 przez JVC 4K.)
Witam, jak w temacie jak myślicie który standard jest lepszy i dlaczego, czemu w telewizorach 3D się nie przyjęło a w projektorach już tak. Czy macie sporo filmów 3D i jak je odtwarzacie skoro nie macie projektorów tylko telewizory?

Do tego w Cambridge Audio CXUHD jak i w Oppo UDP 203 jest taka funkcja konwersji obrazu z 2D do 3D, właściwie odtwarzacz każdy film w 2D przerobi na 3D dodaje to dużej głębi obrazu nawet w starych filmach.

Zakładam nowy temat, ja osobiście lubię oglądać w okularach taki Avatar Camerona do dziś robi na mnie większe wrażenie niż te HDR-y Dolby Vision czy poszerzone kolory, dla mnie lepiej jak coś wychodzi z ekranu aniżeli na nim zostaje w HDR czy poszerzonej kolorystyce nie wgniata tak w fotel jak 11 letni Avatar.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline pearlzfan
I am not AI
Liczba postów: 1,013
Reputacja: 73

11-04-2020, 22:59
Imho efekt 3D, który był pełnoprawnym środkiem wyrazu i był umotywowany na poziomie formalnym i narracyjnym,  a nie był tylko tanim atraktorem w stylu "rzuci misio szyszkę a Ty się uchylisz", widziałem w tylko dwóch filmach - Avatar i Grawitacja. Jak jeszcze Avatar był raczej demem możliwości 3D tak Grawitacja perfekcyjnie wykorzystała miejsce akcji i historię do pogłębienia doświadczenia opowieści poprzez zastosowanie 3D. Ten film bez 3D nie robi już takiego wrażenia i błędnik już tak nie szaleje jak podczas seansu w kinie.

Wszystkie inne filmy, które widziałem, a były reklamowane jako 3D, to była albo tania atrakcja (czasem coś wyszło poza ramy ekranu) albo efekt dodany w postprodukcji polegający na "rozwarstwieniu" planów, co koniec końców wyglądało jak wycinane Muminki (takie pseudo 3DWink ).

Spradzałem też filmy 360 st. na goglach VR, gdzie można samemu operować kamerą (rozglądać się) i decydować co zobaczymy np podczas pościgu na nartach zboczem góry. Ale to też raczej ciekawostka, która nie zrewolucjonizuje kina.

Koniec końców 3D w filmach dla mnie to wciąż ciekawostka i niewielu reżyserów potrafi/ma pomysł jak wykorzystać go jako środek wyrazu języka filmowego, który mógłby opowiadać historię tak jak robi to np. kolor, dźwięk, scenografia, montaż, phantom camera etc.

Kino domowe
LG OLED 83 C3
Marantz SR 5015
Klipsch R-620F, R-51M, R-52C, R-41SA
SVS SB-1000
Panasonic DP-UB820

Aktualna kolekcja UHD / BD / DVD
Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

11-04-2020, 23:59 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2020, 00:00 przez Mierzwiak.)
(11-04-2020, 22:22)JVC 4K napisał(a):  Avatar Camerona do dziś robi na mnie większe wrażenie niż te HDR-y Dolby Vision czy poszerzone kolory, dla mnie lepiej jak coś wychodzi z ekranu aniżeli na nim zostaje w HDR czy poszerzonej kolorystyce nie wgniata tak w fotel jak 11 letni Avatar.
W Avatarze jest dokładnie JEDEN moment, w którym coś wychodzi z ekranu, 3D w tym filmie opiera się na głębi, więc podawanie tego filmu jako przykładu na to, że wolisz jak coś wychodzi z ekranu od HDR (którego nie widziałeś na oczy we właściwej postaci, choć pewnie zaraz się dowiemy że widziałeś w sklepie albo na YouTube w materiale SDR gdzie ktoś opowiadał o HDR) to kolejna żenada w twoim wykonaniu.

Może napisz wprost, że założyłeś tu konto tylko i wyłącznie po to, by prowokować swoimi wypowiedziami na temat UHD? Bo jak na razie niczego innego nie robisz trollu.

Opcji konwersji do 3D w wykonaniu telewizora / odtwarzacza nawet nie komentuję, chyba tylko Janusz Cebula może się zachwycać tym gównem, jest to nieoglądalne.

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

12-04-2020, 02:47
A jak wytlumaczycie pozbawienie wsparcia tej technologii w tv a pozostawienie w projach. Oraz dlaczego można kupować filmy Blu-ray 3D w sklepach skoro nie ma już wsparcia w tv a wysokiej klasy projektory mało kto ma kto tak naprawdę to kupuję oprócz maniaków oglądania w okularach. Alita Battle Angel super jest w 3D lepsze niż 4K być może dlatego że producentem jest twórca Avatata to zapewnili jakość na odpowiednim poziomie. Grawitacje mam jeszcze Prometeusz oraz Batman v Superman jest ok w 3D tak na szybko z tego co jeszcze wywarło na mnie dużo zadowolenia to Mad Max Na drodze gniewu i Terminator Genesis.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

12-04-2020, 09:25 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2020, 10:19 przez Gieferg.)
Po 1 - Latami nie mogłem się doczekać aż 3D zdechnie, żebym nie był zmuszony oglądać w ten sposób filmów w kinie (co się zdarzało w latach 2011-2014). Nigdy nawet nie rozważałem, żeby oglądać w ten sposób filmy w domu (raz tylko u znajomych zrobiliśmy sobie pokaz fragmentów kilku filmów - Avatar, Grawitacja, Amazing Spider-Man, Jurassic Park i Predator i to był mój ostatni kontakt z 3D). Dobrze, że to w końcu zdechło.

Po 2 - 4K/UHD mnie jak najbardziej interesuje, ale nie wiem czy aż tak, żeby się w to zaangażować, bo niezbyt mi się teraz uśmiecha inwestowanie w drogi sprzęt czy kupowanie po raz kolejny tych samych filmów.

Po 3 - Założyciel tematu to ewidentny troll, zalecane ignorowanie.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline malin1976
Użytkownik
Liczba postów: 219

12-04-2020, 10:49
Oba proponowane tutaj formaty to nisza i wybieram ten trzeci czyli stare poczciwe blu ray . Całe to śmieszne 3d było porażką od samego początku a niszowe uhd może kiedyś coś kupię gdy już się na dobre upowszechni bo na razie jest z tym padaka . Może za sprawą ps5 ? Ale na pewno nie kupię żadnego filmu wyprodukowanego przed 2020 rokiem nie licząc tych filmów które na blu ray nie wyszły w ogóle bo się komuś tam nie chciało zarobić .

Odpowiedz
Offline Mierzwiak
Posting Freak
Liczba postów: 5,182
Reputacja: 277

12-04-2020, 11:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2020, 11:21 przez Mierzwiak.)
(12-04-2020, 10:49)malin1976 napisał(a):  Ale na pewno nie kupię żadnego filmu wyprodukowanego przed 2020 rokiem nie licząc tych filmów które na blu ray nie wyszły w ogóle bo się komuś tam nie chciało zarobić .
Dziwne podejście, biorąc pod uwagę że wiele filmów na BD to zwykłe buble i dopiero na UHD można je obejrzeć w świetnej jakości. Pomijam już logikę pt. "Niech się upowszechni, ale niech inni kupują, ja nie będę". Gdyby wszyscy tak myśleli, to nikt by nie kupował i w ten sposób w ogóle filmy nie byłyby wydawane.

Odnośnie 3D vs UHD, to nie bardzo rozumiem na czym ma to zestawienie polegać, skoro oba formaty oferują coś zupełnie innego, przy czym na OLEDzie, w HDR, niektóre filmy wyglądają tak przestrzennie (dobrym przykładem jest trylogia Jak wytresować Smoka), wręcz trójwymiarowo, że nie wiem na co komu jakieś 3D, w dodatku w okularach na nosie co już samo w sobie jest niezbyt komfortowe Smile

LG OLED 65" B8
Panasonic DP-UB820
Sony HT-ZF9
Apple TV 4K
Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

12-04-2020, 15:21
W projektorach na szczęście to zostało pewnie producenci sprzętu doszli do wniosku że lepiej oglądać 3D w okularach na 120-130 cali niż 65 cali.
A płyty 3D dalej są w sprzedaży.
Pytanie do posiadaczy Oppo 203/CXUHD czy zmienialiście coś w ustawieniach Picture Adjustment czy wszystko macie na 0 czy ewentualnie któryś z parametrów warto skorygować +/-.

Odpowiedz
Offline prodarek
Posting Freak
Liczba postów: 2,324
Reputacja: 176

12-04-2020, 15:44
Kolego to się nazywa preferencja i jest indywidualne to tak jak byś zapytał czy dodaje ktoś basu lub sopranu na wzmacniaczu, dlatego pytanie o to nie ma sensu.

Oppo 10X / 20X - Auto zarządzanie napisami
Jeśli szukasz mod oprogramowania do Panasonic 150-450-820-9000, Oppo 93-95-103-105 napisz PW
Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

12-04-2020, 16:50 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-04-2020, 16:58 przez Nie_zbieram_ale_lubie. Powód edycji: ogonki )
(12-04-2020, 15:21)JVC 4K napisał(a):  W projektorach na szczęście to zostało pewnie producenci sprzętu doszli do wniosku że lepiej oglądać 3D w okularach na 120-130 cali niż 65 cali.
A płyty 3D dalej są w sprzedaży.

Pozwól że zadam Ci 2 pytania.
Jaki film 3D kupiłeś ostatnio i ile filmów 3D masz w domowej kolekcji?

Odpowiedz
Strony (5): 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku