Logo
  • FORUM
  • FILMOSKOP
  • ZGŁOŚ OKAZJĘ
  • POMOC »
    • KOSZTY WYSYŁKI
    • BLU-RAY Z POLSKĄ WERSJĄ
    • PORÓWNYWARKA
    • OFERTY DNIA
  • FILMOŻERCY »
    • O STRONIE
    • WSPÓŁPRACA
    • KONTAKT

• Szukaj
  • Użytkownicy
  • FAQ
Posiadasz już konto?  Zaloguj się  lub    Stwórz konto
Logowanie na Filmozercy.com | Forum
Filmozercy.com | Forum › Blu-ray i DVD › Dział techniczny
« Wstecz 1 ... 3 4 5 6 7 8 Dalej »

Blu-ray 3D czy Ultra HD Blu-ray

Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »
Opcje tematu
Blu-ray 3D czy Ultra HD Blu-ray
Offline Kirek
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 2,475
Reputacja: 218

13-04-2020, 14:21
(13-04-2020, 14:08)JVC 4K napisał(a):  pasywne okulary były tanie w zakupie lekkie ale obcinały rozdzielczość o połowę niestety.
Nigdy nie korzystałem z aktywnych więc nie mam porównania w każdym razie pasywne były dla mnie satysfakcjonujące a w TV 4K ten problem znikał, tym bardziej szkoda, że się wycofali z 3D.

Odpowiedz
Wyślij ten wątek znajomemu
Online Filmozercy.com
To jest reklama
Liczba postów: Spora
Reputacja: Najwyższa
Ta reklama nie jest widoczna dla zalogowanych użytkowników.

Reklama
Offline JVC 4K
Użytkownik
Liczba postów: 171
Reputacja: 2

13-04-2020, 14:21 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 13-04-2020, 14:28 przez JVC 4K.)
(13-04-2020, 12:34)Mierzwiak napisał(a):  Nie, ponieważ póki co robi mu wyłącznie antyreklamę Smile

Po wydaniu takiej kasy na sprzęt oczekiwałem czegoś więcej w UHD a sam HDR nie zbliża się poziomem do najdroższych TV na rynku jest gdzieś w środku tej stawki, pokrycie palety też nie za bardzo to widzę może jestem ślepy ale poważnie Rec709 czy BT2020 ja nie dostrzegam różnicy może poprzez jednak niewielką wadę wzroku.

Trudno tyle pieniędzy poszło jest na gwarancji jak myślicie reklamować zwrócić sprzęt jako towar niezgodny z umową i wziąć Sony 4K tam też jest 3D.
https://pro.sony/en_BI/products/4k-home-cinema-projectors/vpl-vw570es
Bo to jest nie możliwe aby w 8 filmach UHD + Canal plus Ultra HD tego nie dostrzec.

Powiedzcie może coś z filmami jest coś nie tak jak zachowuje się HDR i ta paleta według was na przykładzie tych filmów co posiadam w kolekcji na UHD nośniku :

- Wojna o Planetę Małp
- Więzień Labiryntu Lek na Śmierć
- The Predator
- Alita
- X Men Dark Phoenix
- Bohemian Rhapsody
- Ad Astra
- Pewnego razu w Hollywood

Czy według was wybrałem odpowiednie filmy na nośniku UHD względem wersji BD powinienem widzieć olbrzymi przeskok czy jedynie te powyżej wymienione tytuły na nośniku UHD nie prezentują się jakoś gigantycznie lepiej od wersji BD.

Wiem co mówię naprawdę niech ktoś z forumowiczów do mnie przyjedzie i po sprawdza czy mam wszystko dobrze poustawiane bo w sklepie chyba nie mieli wiedzy odpowiedniej tylko sprzedają sprzęt. I sami się przekonacie czy nie mam racji.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

13-04-2020, 14:30
Ja jestem entuzjastycznie nastawiony do 3D. Potrafiłem jechać 100-150 kilometrów do kina IMAX, żeby oglądać filmy przyrodnicze i "różne takie" 3D - to jeszcze przed Avatarem.
Avatar bardzo mnie się podobał, ale już byłem przyzwyczajony, więc nie było efektu WOW.

Blu-ray 3D czy Ultra HD Blu-ray?

Jak dla mnie to Ultra HD 3D DV, a najlepiej 8K 3D Hiper Vision.

Czekam na nowe kodeki, nośniki, lasery itp. Wink

Kocham IMAX 3D, natomiast dużo złego dla popularyzacji 3D zrobiły "tanie" kina i kiepskie konwersje.
Doszło do tego, że po seansie Avengers (2012) w "słonecznym" kinie, gdzie obraz mógłby być inspiracją do "The Dark Side of the Moon" 2, powiedziałem STOP.
Miałem dość ciemnych filmów z "głębią" 3-5 cm.

Entuzjazm wrócił wraz z premierą "Star Wars: The Force Awakens".
Okazało się, że można robić konwersje, które wyglądają przyzwoicie, a jak ktoś będzie chciał, to nawet lepiej niż "oryginalne" 3D.
Wszystko zależy od $$$$$ i podejścia do tematu. Dzisiaj można zrobić "cuda", ale tych "cudów" się nie robi, z różnych względów.
Z moich obserwacji  wynika, że większość ludzi, którzy zdecydowali się na seans 3D, lubi jak coś "wychodzi" z ekranu, ale nie wszyscy. Zauważyłem iż reżyserzy uważają takie efekty za "jarmarczną rozrywkę" i unikają takich ujęć, co jest moim zdaniem błędem. Uważam, że wielu twórców zbyt poważnie podchodziło do tematu, jak dla mnie całe to 3D, jest taką "jarmarczną rozrywką" i spinanie się, a co gorsza ograniczanie efektów "w przód i w dal" tylko szkodzi, bo widz się zastanawia, po co mu te okulary na nosie?
Brakowało i brakuje reżysera, który wycisnąłby soki z tej technologii i nawet Lucas przy konwersji PT dawał zalecania, żeby nic nie wyłaziło z ekranu.
Nie wiem, te pokolenie ma jakiś uraz po filmach 3D z lat 50. A te filmy mają mocne "efekty" (są wznawiane na Blu-ray 3D).

Mam kilka TV i 2 najstarsze obsługują 3D, mam też projektor i dopóki nie będzie TV za rozsądne pieniądze w rozmiarach zbliżonych do 100 cali, to na pewno z niego nie zrezygnuję. Tak jak nie zrezygnowałem z seansów kinowych, mimo że w domu zapewniam sobie lepszą jakość. Jakość rozumianą jako szczegółowość, kolorystykę, smolistą czerń itp.
Jestem w "obozie" TV i zwolennikiem takiego obrazu.
Ale rozmiar ma znaczenie.
100 cali z 3,5 m w domu nie robi na mnie wrażenia, stąd IMAX zawsze będzie miał moje pieniądze.

Podsumowując.
Jakość
Ultra HD>BD>BD 3D

Najwięcej oglądam zwykłych BD, ale nie chcę i nie zrezygnuję z 3D, bo są filmy, które najlepiej mi się ogląda właśnie w tym formacie np. MCU, zaczynając od "Guardians of the Galaxy", gdzie pojawiają się ciekawe pomysły i zmienny AR. Największą frajdę daje mi już "Thor: Ragnarok". Swoją drogą niezłą ewolucję przeszli od kaszany 3D, do świetnej zabawy, choć zaczęli ostatnio oszczędzać i jest tak 50/50.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

13-04-2020, 15:17
Po wydaniu takiej kasy na sprzęt oczekiwałem czegoś więcej w UHD a sam HDR nie zbliża się poziomem do najdroższych TV na rynku jest gdzieś w środku tej stawki, pokrycie palety też nie za bardzo to widzę może jestem ślepy ale poważnie Rec709 czy BT2020 ja nie dostrzegam różnicy może poprzez jednak niewielką wadę wzroku.

Trudno tyle pieniędzy poszło jest na gwarancji jak myślicie reklamować zwrócić sprzęt jako towar niezgodny z umową i wziąć Sony 4K tam też jest 3D.
https://pro.sony/en_BI/products/4k-home-cinema-projectors/vpl-vw570es
Bo to jest nie możliwe aby w 8 filmach UHD + Canal plus Ultra HD tego nie dostrzec.

Powiedzcie może coś z filmami jest coś nie tak jak zachowuje się HDR i ta paleta według was na przykładzie tych filmów co posiadam w kolekcji na UHD nośniku :

- Wojna o Planetę Małp
- Więzień Labiryntu Lek na Śmierć
- The Predator
- Alita
- X Men Dark Phoenix
- Bohemian Rhapsody
- Ad Astra
- Pewnego razu w Hollywood

Czy według was wybrałem odpowiednie filmy na nośniku UHD względem wersji BD powinienem widzieć olbrzymi przeskok czy jedynie te powyżej wymienione tytuły na nośniku UHD nie prezentują się jakoś gigantycznie lepiej od wersji BD.

Wiem co mówię naprawdę niech ktoś z forumowiczów do mnie przyjedzie i po sprawdza czy mam wszystko dobrze poustawiane bo w sklepie chyba nie mieli wiedzy odpowiedniej tylko sprzedają sprzęt. I sami się przekonacie czy nie mam racji.

Chyba odkryłem, problemem jest kabel HDMI chyba bo CXUHD wypuszcza na wyjściu BT2020 ale projektor przyjmuje sRGB BT709 tylko, a N7 ma pełne pokrycie paletą DCI P3 więc będzie wymiana kabla na taki z szeroką paletą kolorów.

Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

13-04-2020, 16:53
Po jaką cholerę wklejasz drugi raz ten sam post?

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline sebas
Posting Freak
Liczba postów: 1,501
Reputacja: 130

13-04-2020, 17:39
@Gieferg
Wygląda na to, że to nie jest dokładnie ten sam post. Na końcu zostało dodane:
(13-04-2020, 15:17)JVC 4K napisał(a):  Chyba odkryłem, problemem jest kabel HDMI chyba bo CXUHD wypuszcza na wyjściu BT2020 ale projektor przyjmuje sRGB BT709 tylko, a N7 ma pełne pokrycie paletą DCI P3 więc będzie wymiana kabla na taki z szeroką paletą kolorów.

niespotykanie spokojny człowiek
Odpowiedz
Offline Gieferg
Skazany na Blu-ray
Liczba postów: 8,059
Reputacja: 171

13-04-2020, 17:50
No to trzeba było napisac tylko co zostało dodane zamiast wklejać cały post jeszcze raz z dodatkową linijką.

Recenzje filmów, soundtracków, książek i komiksów na Filmożercach
Przykurzona pisanina- SF / Fantasy / Wiedźmin itp.

Odpowiedz
Offline Nie_zbieram_ale_lubie
Stały bywalec
Liczba postów: 347
Reputacja: 15

13-04-2020, 22:46
Dajecie się wkręcać, aż żal patrzeć.

Odpowiedz
Offline JVC 4K
Użytkownik

14-04-2020, 13:30 (Ten post był ostatnio modyfikowany: 14-04-2020, 13:30 przez JVC 4K.)
Ok kalibracja projektora zamówiona myślę że to coś pomorze w HDR i w tej całej palecie ale wątpię filmy FHD skalowane do natywnego 4K wyglądają oszałamiająco, w razie czego Paweł Koper powiedział że jeżeli nie będę zadowolony to jest gwarancja satysfakcji i kasę zwróci jakby co, nieco ponad tysiak to nie mało pieniędzy.

I jeszcze jedna myśl przestaje kupować filmy na nośniku Ultra HD Blu-ray to co mam czyli 8 sztuk musi mi wystarczyć, skupiam się na Blu-ray 3D i Blu-ray 2D.
Niestety ale ceny płyt w polskich sklepach przyprawiają o zawrót głowy na dam za jeden 2 godzinny film w UHD 140zł nie dlatego że mnie nie stać ale według mnie jest to próżność i tyle biedne dzieci w afryce głodują a tu taka rozpusta.

70-80zł po tyle są BD 3D i BD 2D można w ostateczności dać za niezły pod względem fabuły jak i efektów specjalnych film ale to jest górna granica.

Za granicą filmów nie potrafię kupować więc zostaje tylko : Empik, Media Markt, DVDMax i tyle.

Jak już całkiem przestane kupować płyty to zostanie jeszcze NC+ i Cyfrowy Polsat w razie czego.

Odpowiedz
Offline HAL 9000
FilmoSkop Mod
Liczba postów: 1,519
Reputacja: 96

14-04-2020, 13:41
(14-04-2020, 13:30)JVC 4K napisał(a):  Ok kalibracja projektora zamówiona [...]

OK. Jak będzie już zrobiona, to niech kolega wrzuci na forum ustawienia, bo mam w kuchni telewizor LCD, z którego za cholerę nie mogę pozbyć się fioletowego nalotu, może Koper pomoże.

Z góry dziękuję.

♥ J. S. BACH: 1410 CD ♥
Odpowiedz
Strony (5): « Wstecz 1 2 3 4 5 Dalej »

Użytkownicy przeglądający ten wątek:   1 gości

•  Wróć do góry
  •  Kontakt
  •   Tanie filmy, okazje, przeceny, społeczność filmowa - Filmozercy.com | Forum
  •  Wersja bez grafiki
© Rush Crafted with ❤ by iAndrew
Polskie tłumaczenie © 2007-2025 Polski Support MyBB
Silnik forum MyBB, © 2002-2025 MyBB Group.
Tryb normalny
Tryb drzewa
Pokaż wersję do druku
Subskrybuj ten wątek
Dodaj ankietę do wątku